Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Ötéves a beatkorszak
2021-05. szám / K. B.

A Nagy Generáció könnyűzenei történeteit idézi ötödik éve a Volt egyszer egy beatkorszak blog, amely idén újabb pályázattal szólította meg a közösen emlékezni akarókat. Vass Norberttel, a
beatkorszak.blog.hu szerkesztőjével beszélgettünk.

Kiknek és miről szól a Volt egyszer egy beatkorszak blog?
V. N.: Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának segítségével öt éve működő felületen eddig ötszáznál több cikk jelent meg a Kádár-kor könnyű­ze­néjéről. Népszerűek a zenészekkel és háttéremberekkel készített interjúk, amelyekben izgalmas és olykor képtelen történeteket mesél­nek nekünk a Nagy Generáció tagjai. Ugyancsak kitűnőek Majnik László elemzései, amelyekben dalról dalra vizsgál negyven meg ötven évvel ezelőtt megjelent lemezeket, és rámutat, mitől működnek még ma is ezek az albumok. Számomra különösen fontosak a köny-nyűzene­történet híres helyszíneit, a koncerthelyeket, klubokat bemu­tató írások, hiszen ezekből derül ki, hogy bár a beatkorszak szíve a fővárosban dobogott, mindegyik vidéki városnak voltak lokális hősei. Mindezek mellett időről időre közlünk például hosszabb tanulmányokat is például a Kádár-kor könnyűzenei sajtójáról, a film és a könnyűzene viszonyáról, vagy éppen a hazai bandák külföldi turnéiról. Illetve igyekszünk a frissen megjelent, a könnyűzene történetével foglalkozó köteteket és dokumentumfilmeket is szemlézni, és ha arra érdemesek, az olvasóink figyelmébe ajánlani.

Rendszeresen feltűnnek ezek az írások a blog.hu címoldalán, sőt sokszor az Index nyitóoldalán is. Mennyi­re olvasott a beatkorszak?
V. N.: Napról napra több az olvasónk, hiszen a Volt egyszer egy beatkorszak blog mögött egy közel tízezer főt számláló, aktív Facebook-közösség áll. Jó érzés látni, hogy a posztok alatt ők is megosztják velünk az emlékeiket.
hirdetés


Erről szól a Filléres emlékeink című pályázat is?
V. N.: Nem sokkal az első lezárások után, 2020 tavaszán hirdettük meg az első, olvasóknak szóló pályázatunkat. Akkor a legkedvesebb koncertélményekről vártunk írásokat, és mivel annyira színes és változatos anyag érkezett, úgy döntöttünk, idén újra írunk ki pályázatot. A Filléres emlékeink felhívásra olyan, fotókkal illusztrált anekdotákat, tárcákat, egyperceseket várunk, amelyek egy, a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években aktív magyar zenekarhoz, vagy az említett korszakban történt könnyűzenei eseményhez kapcsolódó, a pályázó tulajdonában lévő plakátot, jelvényt, belépőjegyet, fotót, lemezborítót vagy egyéb tárgyat mutatnak be. A szövegek felvillanthatják az ereklye megszerzésének körülményeit, a hozzá kapcsolódó személyes emlékeket vagy a tárgy későbbi sorsát, netán azt, hogy az őrzője számára miért képvisel különös értéket. A legjobbakat, ahogy tavaly, idén is díjazzuk, illetve közöljük is a beat­kor­szak.blog.hu-n.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor