Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Kapcsolataink alapja nem az érdek, hanem az érték, ezt tudja a Fonó”
2021-08. szám / Pavlovics Ágota

2020-ban volt 25 éves a Fonó, Budapest egyik legfontosabb kulturális központja, népzenei, világzenei és jazzkoncertek helyszíne, nemzetközi toplistás albumok lemezkiadója, a Héttorony Fesztivál szervezője. A kerek évfordulót méltóképpen megünnepelték, igaz, csak idén volt rá
módjuk a járvány miatt. A MagyarBrands-díjas és nemzetközi WOMEX Top Label díjazott Fonó igaz­ga­tójával, Horváth Lászlóval nem csak a kerek évfordulóról beszélgettünk.

A 25. évfordulóra varázslatos kisfilmet készítettek, címét a benne sze­rep­lő népdal egyik sora adta: „Érted vagyon az”. Február 28-án pedig online láthattuk azt a díjátadót, amivel hagyományt kívánnak teremteni, és az év legjobb alkotóit a közönség szavazatai alapján választották ki. A kisfilm szívet melengető, a díjátadó léleksimogató volt.
H. L.: Köszönjük szépen. A zenei anyagot a kiadóhoz kapcsolódó zenészek készítették, az anyag összeállításában a Szent Ef­rém Fér­fi­kar, a Bazseva zenekar, a Dalinda énekegyüttes és a Borbély-Dresch Quartet vett részt. A film külső felvételei a zsámbéki romtemplomnál és a szentendrei főtéren készültek, hogy végül megérkezzünk a Fonó­ba, a kezdetekhez. A film és a díjátadó szerintem egy szóval leírható: emberi.

Tavaly szabadtéri lehetőséget teremtettek a kertben. Hogy fogadta a közönség, milyen most az érdek­lődés?
H. L.: Tavaly kiütöttük a Pajta falát, így egy üvegfal elhúzásával egybenyitható lett a kerttel, a két tér nagyon jól együtt tud működni. Ingyenes szabadtéri koncertekkel indultunk, de voltak belépőjegyes programok is. Idén folytatjuk, ez a félig beltér, félig kültér megfelel a vendégek igényeinek. De úgy látom, most nyáron az emberek inkább a Balatonnál és Horvátországban nyaralnak, fesztiválokra mennek, a kultúra kicsit háttérbe szorult.

Jelentősen átalakult a kulturális piac, mennyiben érinti ez a Fonót?
H. L.: Az átalakulásnak meg kell felelni. A fonós események töltést adnak mindehhez, ha terveink szerint tudunk haladni, jó úton járunk. Most elsősorban a produkciók minőségére koncentrálunk, korábban nem hallott, színvonalas duó, trió formációkat mutatunk be a közönségnek. A népzenei, világzenei kísérletekre összpontosítunk a korábbi, nagyobb közönséget vonzó programok helyett. A lényeg a közös gondolkodás, a közös élmény, még akkor is, ha megszűnt az önkormányzattal kötött és 15 évig működött szer­ző­dé­sünk, jelenleg a kerületben nincs pénz a kultúrára.
hirdetés

A szűkös anyagi keretek soha nem vették el a kedvüket, szeptemberben 4-5-én például megrendezik a 10. Wine and Violin – Hegedűkészítők Szalonja című rendezvényüket.
H. L.: A jó gyakorlatokat folytatjuk, ezek közül egyik az új generációs hegedűkészítők, az erős új nemzedék bemutatása. Az új évadot ezzel a programmal kezdjük. A Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő mester kezdeményezésére létrejött rendezvényen 11 hegedűkészítő mutatja be új hangszerét. A kiállításon a hangszereket kézbe lehet venni, meg lehet szólaltatni, személyes kapcsolat alakulhat ki a készítőkkel. A hangszerkészítés tiszta alkímia, a rendezvény 10 éve indult, örömmel adunk helyt neki most is. A kiállítás mellett világhírű magyar művészek koncertjeit is meghallgathatja a közönség, miközben hazai borászatok borait kóstolgathatják. Szeptember 4-én a Nagyteremben Langer Ágnes hegedűművész szólókoncertjén Bach- és Ysaye-szólószonátákat játszik, a szünet után Miranda Liu hegedűművész és Szalai Éva zongo­ra­művész hangversenye következik, a műsorukat Bartók Béla, Hubay Jenő, Brahms és Ravel műveiből állították össze. Vasárnap 14 órától a Somogyi Vonósnégyes ad koncertet, a közönség Beethoven: c-moll vonósnégyesét és Weiner: Pastorale fantázia és fúga című művét hallhatja majd.
2012 óta a Fonó szervezésében zajlik minden évben a Héttorony Fesztivál a Kárpát-medencében. A határokon túl nyúló rendezvénysorozat helyszíneit Makovecz Imre emblematikus épületei adják.
H. L.: Tavaly online rendeztük meg, idén reményeink szerint november 5. és 20. között a szokásos módon rendezzük meg a Héttorony Fesztivált. Célunk, hogy a kéthetes vándorfesztivállal a népzene és a világzene értékes produkciói minél több emberhez eljussanak, hogy a zene és az építészet szerves kapcsolatára ráirányítsuk a figyelmet. Tíz Makovecz-templomba, -épületbe tervezünk elmenni, a fesztivált záró gála pedig november 20-án a Nemzeti Táncszínházban lesz. A Fonó a Sztregova utcán kívül is tud alkotni, hogy csak két példát említsek, a Szegedi Ifjúsági Napokon saját színpaddal veszünk részt, Orfűn pedig augusztus utolsó hétvégéjén lesz saját színpadunk, előtte pedig a Művészetek Völgye közönsége találkozhatott sok fonós zenével.

Gondolom, a járvány alatt még a szokásosnál is több lemezt készítettek.
H. L.: Folyamatosan jönnek ki a lemezeink, jelenleg is három van gyártás alatt. Ezek az albumok a kor lenyomatai, új irányok, vannak köztük kísérletek is, mi szeretjük ebben támogatni az alkotókat, teret engedni az értékes alkotói energiáknak.

„Értékek mentén nincs árulás, csak életre szóló szövetség” – önt idéztem, a mondat nagyon szép, de hogy sikerült elérni?
H. L.: Az előadók, ha hívom őket, nem azt kérdezik, hogy merre akarok menni, hanem azt mondják, jönnek bárhová. Egy szóval is leírható a lényeg: bizalom. Kapcsolataink alapja nem az érdek, hanem az érték, ezt tudja a Fonó.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor