Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A mi nótáink mindig a szeretetről, szerelemről, boldogságról szóltak”
2021-11. szám / Pavlovics Ágota

Ötvenéves a tavaly Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Apostol együttes, a pontos kor­meg­határozás persze inkább 52 év lenne, mert a járvány miatt alaposan elcsúszott a tekintélyes születésnap alkalmából tervezett buli. A zenekar a jeles jubileumot telt házas nagykoncerttel
ünnepelte 2021. október 24-én a Papp László Budapest Sportarénában, ahová persze nem fért be minden Apostol-rajongó, szerencsére a koncertről készült hangfelvétel, és lesz lemez. A részletekről a különleges hangszínű, mára ikonikussá vált Meződi Józseffel beszélgettünk.

Kezdésként egy nagyon pici dió héjában foglaljuk össze a zenekar mö­gött álló öt évtized legfontosabb eseményeit.
M. J.: Az Apostol zenekar 1970-ben alakult, első nagy sikere a sal­gó­tarjáni Országos Könnyűzenei Fesztivál első helyezése volt. Ekkor még jazzrockot játszottak, példaképeik a Chicago és a Blood, Sweat & Tears volt. Én 1973 végén léptem be, és innentől a dzsessz helyett a szórakoztató műfaj irányába mozdultunk el. Részt vettünk a Made in Hungaryn a „Nehéz a boldogságtól búcsút venni” című dalunkkal. Demis Roussosszal közösen zenéltünk a Budapest Sportcsarnokban. Az első átütő sikert az „Okosabban kéne élni” című dalunkkal értük el, aztán jöttek a nagy slágereink, a „Nem tudok élni nélküled”, az „Eladó, kiadó most a szívem”, „A legtöbb ember ott hibázza el” és a többi. Örömünkre ezeket a dalokat a közönség mind a mai napig nagyon szereti.

Milyen érzés volt október 24-én a színpadon állni és látni, annyian jöttek el, hogy egy tűt nem lehetne leejteni?
M. J.: Fantasztikus érzés volt, különösen, ha hozzátesszük, hogy a koncertet a koronavírus-járvány miatt csak negyedik nekifutásra tudtuk megtartani. Nem tudtuk, hogy a rajongóink megőrizték-e ilyen hosszú időn át a jegyeiket, ahogy azt sem, hogy lesz-e bátorságuk eljönni. Gondoltuk, fél ház lesz, aztán megtudtuk, hogy ki kellett nyitni az aréna felső részét is, és akkor már világos volt, hogy telt házas koncertünk lesz.

Egy ötvenedik születésnapra még akkor sem lehet könnyű összerakni a programot, ha kényszerűségből rengeteg idő van rá.
M. J.: Kiválogattuk a legnépszerűbb dalainkat, igyekeztünk, hogy a válogatás mindenkinek a kedvére legyen. A legnépszerűbb, örökzöld dalaink segítségével felidéztük a zenekar korszakait, és meg­le­pe­tésekkel is készültünk, olyan dalokat is eljátszottunk, amiket koncerteken nem vagy csak ritkán szoktunk. A zenekar alapító tagja, az együttesben ma is zongorázó Németh Zoltán, aki a hangszereléseket is készíti, írt négy új nótát, ezeket szintén játszottuk. Korábban már kipróbáltuk és nyáron teszteltük is, hogy szól a vonósokkal felturbózott zenekar, nagyon megszerettük ezt a hangzást, és azóta vágytunk rá, hogy játszhassunk ebben a felállásban. Vendégeink voltak a Budafoki Dohnányi Zenekar muzsikusai, a Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola gyermekkara, a zenekart kibővítettük néhány pozanossal és trombitással. A gyerekkórus a refrénekben hallatta csilingelő hangját, ami izgalmas lett. A koncertet az „Akkor is fénylenek majd csillagok” című Fényes Szabolcs – Szenes Iván dallal szerettük volna lezárni, de ez nem sikerült, mert a közönség nem engedett le bennünket a színpadról. Nem lehetett befejezni a koncertet, mert felkiabáltak, hogy mit akarnak hallani még, pedig két és negyed órát játszottunk.

Ennyi év után aktuálisabb, mint valaha az „Okosabban kéne élni”, de még hosszan sorolhatnám a mai füllel is friss szövegeiket. Hogy látja, mire éreztek rá?
M. J.: A zenekar mottója: „Halld a szíved dallamát”, a mi nótáink mindig a szeretetről, szerelemről, bol­dog­ságról szóltak, és ezek az érzések a szívünkből jöttek. Szerencsénk volt, nagyon ráéreztünk valamire, ami időtálló és még most is vonzó a közönség számára.
hirdetés

2004-ben a Budapest Arénában ünnepelték 35. születésnapjukat, a koncertről DVD készült, a 35 év 25 slágere című kiadvány a Tom-Tom Records gondozásában jelent meg. A DVD különlegességeket is tartalmaz, például Erdei Zsolt „Madárral” is énekelt.
M. J.: Azon a koncertfelvételen több extra volt, például felköszöntöttük Szenes Ivánt, aki a dalaink kilencven százalékának a szövegét írta. A mostani koncertünkről a tervek szerint DVD-t nem, de dupla CD-t ki fog adni a Tom-Tom Records, a lemezeken 27 nóta lesz. A közönség által legjobban szeretett dalaink mellett olyan különlegességek kerülnek rá, mint például a „Hétszínvirág”, amit két tündérszép gyerekkel, egy kislánnyal és egy kisfiúval énekelek. A közös éneklés nekünk is tetszett, és a közönség is nagyon jól fogadta. Rajta lesz a lemezen a „Nagyi sütije” című új daluk, ami úgy néz ki, hogy sláger lesz. Az „Egyetlenegy nő” című nótánk kifejezetten a dobosunk kedvéért született, hogy egy remek szólóval meg tudja mutatni, milyen fantasztikus zenész. A Covid-járvány alatt sokan elveszítették szeretteiket, ba­rá­taikat, nekik szól az „Egy gyertya lángjai” című nótánk.

2021 áprilisában, amikor a járvány miatt a művészek zöme tétlenségre volt ítélve, Ön déltől estig ételt szál­lított felesége, Alíz legendás étterméből. Kiesett a pénztárca olykor a megrendelők kezéből, ha látták, ki hozta az ételt?
M. J.: Amikor tavasszal a járvány miatt nem lehetett koncertezni, egy idő után nagyon hiányzott, hogy csináljak valamit. Az éttermek is csak elvitelre főzhettek, ezért Alízzal megbeszéltük, hogy én viszem házhoz az ételt. Amikor becsöngettem, volt nagy meglepetés, összeszaladtak az emberek.

Nem hiszem, hogy volt még egy étterem, ahonnan egy ikonikus zenész szállította az ételt.
M. J.: Reklámnak is jó volt, meg nem felejtettek el. Nem könnyű azoknak a művészeknek, akik fél évre eltűntek a közönség szeme elől.

Azt azért nem tartom valószínűnek, hogy fél év alatt Önt elfelejtették volna, de beszéljünk egy kicsit a jövő évről is.
M. J.: Az összes elmaradt koncertünket megtartottuk, idén már csak néhány fellépésünk lesz, a jövő évet pedig most állítjuk össze. Nagyon szeretünk közösen zenélni, és a közönségünk is vár bennünket.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor