Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Együtt leszünk a közönséggel, összeforraszt a zene, az irodalom”
2021-12. szám / Nagy Klaudia

Lackfi János költő, író, műfordító, szerkesztő, hat gyermek édesapja. Hatvannégy kötete jelent meg, kétszáz dalszöveg szerzője, verseit ismert zenészek öntötték dal formájába. 2021-ben töltötte be 50. életévét, amelyet születésnapi koncertsorozattal ünnepelt volna meg, de a
járványhelyzet miatt a következő évre kellett halasztani. 2022. május 8-án és 18-án zenész barátaival színpadra áll a MOMkult Színháztermében, és szövegein keresztül együtt kalandoznak a különböző zenei stílusok között. A József Attila- és Prima Primissima-díjas író-költőt az 50+1 születésnapi kon­cert­so­ro­zat­ról kérdeztük.

Rengetegen megzenésítették a verseit, folyamatosan ír dalszövegeket is. Az irodalom mellett fontos szerepet játszik életében a zene?
L. J.: Egyrészt zenésznek készültem, operaházi tenornak. Másrészt írás közben is folyton zenét hallgatok. Ez különleges ajándék, egy felmérésből kiderült, a legtöbb kollégám csak néma csendben tud írni. Mondjuk a legszélsőségesebb eset Proust, aki a szállodában öt szobát vett ki, középen egyet magának, kétoldalt kettőt-kettőt a csendnek. A karantén előtti időszakban évi százötven fellépésem volt, sokszor zenész barátokkal. Lovasi, Kaláka, Misztrál, Harcsa Veronika, Szirtes Edina Mókus, Herczku Ágnes, Palya Bea, Szalóki Ági, Rackajam, Beck Zoli, Malek Andrea és még sokan mások. Gryllus Danival idestova tizedik éve szervezzük minden évben a kapolcsi Kaláka Versudvart, ahol szintén a versről és a zenéről szól minden.

Honnan jött az ötlet, hogy koncertsorozattal ünnepelje meg a kerek év­for­dulót?
L. J.: Kerek születésnap alkalmából az ünnepelt sokszor egy puha fo­tel­ben ücsörög, közszemlére kitéve, a köszöntők pedig sorra felállnak, és agyba-főbe dicsérik. Ami kedves szokás, csak nem igénylem. Talán mert napi kapcsolatban állok olvasóimmal, és elkényeztetnek a vissza­jel­zé­seikkel. Jobban szeretek adni, mint ódákat hallgatni saját nagyszerűségemről. Így aztán felolvasok abból a sok mindenből, amit az évek alatt összetermeltem, és elhangzik jó pár ütős dal, amelyek szövegét én írtam. Együtt leszünk a közönséggel, összeforraszt a zene, az irodalom. Nekem így néz ki egy boldog 50+1. születésnap.

A koncertek során többféle zenei stílust megismerhetünk. Milyen koncepció mentén épül fel a műsor, milyen fő gondolati szál köti össze az elhangzó dalokat és a prózai szövegeket?
L. J.: Az élet elképesztő sokszínű. Rengetegféle módon igyekszem megragadni ezt a kavargást. Lesznek szerelmes versek és dalok, körbejárjuk kis magyar beidegződéseinket, és utazunk a nagyvilágba, lesz humor és lesz gyász, lesznek gyerekességek és felnőttességek, felidézem klasszikus, nagy költőinket, és fogok rapszerű verset olvasni, szóba kerül ember és Isten. A teljes létezésünket szeretném bekalandozni, ehhez illeszkednek a dalok, versek, prózák ég és föld között.
hirdetés

Kik lépnek fel a koncerteken?
L. J.: Május 8-án a komolyzenei felütést Alpár Balázs fantasztikus Fugato zenekara adja, akik Vivalditól a neandervölgyi hip-hopig, szintetizátortól klarinétig, Pláza Balassitól a sanzonig egybeálmodják a zene­tör­ténetet. A Kalákával korán kelünk és Arany Jánost lelünk, Villon társaságában meg részegeskedünk csöppet. Johanna lányom és Molnár Gyuri zeneszerző-barátom népdalzsoltáraimat pendítik meg, Dorottya lányom és Sinha Robi gitárművész melankolikus és déliesen pezsgő dalaimat. Tompos Kátya és Hrutka Robi sziporkázó duója a sanzonos vonulatot hozza… Május 18-án két nagy szerelem következik, először is a patinás Lovasi–Lackfi–Heidl-album dalai akusztikus hangzással. A második félidő sem lesz kevésbé ütős, hiszen kezdünk a Louisiana Double karcos-érzelmes Appalache-vidéki muzsikájával, magyaros fűsze­re­zés­sel. Aztán bedurran a Rackajam eszelős bluesos-rockos-világzenés fergetege. Malek Andival és az Eszement Mesebanddel pedig szorzótáblázunk, minimesézünk, fejen állunk vagy fejre állítjuk a világot. Felnőttek és gyerekek is jól szórakoznak majd. És közben észrevétlenül felfaljuk a világot. Jobb helyeken ezt nevezik kultúrának…

Johanna és Dorottya lánya is énekesnő lett. Milyen érzés velük együtt színpadra lépni?
L. J.: Nagy élmény, mindketten másként csodásak. Dorottya szakmaként tekint a zenére, saját dalaival és szövegeivel is elképesztően hasít, virtuóz, kész énekesnő. Johanna minőségi hobbinak tartja, hangját különlegesen finom tónusok jellemzik. Biblikusan szólva, megindító látni és érezni, ahogy „nemzedékről nemzedékre szállnak Isten szívének gondolatai”.

2022-ben nem vállal fellépéseket, az alkotómunkának szenteli a napjait. Miért döntött így?
L. J.: Havonta egy fellépés lesz, akkor igyekszünk szívvel-lélekkel, minél több ember előtt megszervezni az eseményt. Amúgy rengeteg az írnivalóm szerencsére, nagyregényen dolgozom, verses- és novelláskötet is várható. Dübörög az online Kreatív Írás képzésem, pörög az élet rendesen. Jól jön majd a több itthoni idő, belemerülhetek a belső végtelenbe, többet időzöm a családommal. A karantén alatt ráéreztem az imával átitatott, teljesebb életre, melyben kevesebb a nyüzsgés, így mélyebben, erőteljesebben tudok eggyé válni a világgal, ráhangolódni Istenre és az emberekre.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor