Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat

„Tom Jones az Tom Jones. Jobb, mint valaha”
2022-05. szám / Nagy Klaudia

A Krokodil Rock Kft. hazánk legrégebbi koncertszervező cége. 1989-től számtalan magyar és külföldi előadót, zenekart hoznak el az ország minden tájára. Szervezésükben 2022. július 12-én a világhírű walesi énekes, Tom Jones lép fel az MVM Dome-ban. A 81 éves előadó a Surrounded
By Time turnéjával érkezik Budapestre, ahol dalait új köntösben hallhatja a közönség. Besnyő Lászlóval, a Krokodil Rock Kft. ügyvezető igazgatójával nemcsak Tom Jonesról, hanem az dén 60. születésnapját ün­nep­lő Kalapács József koncertjeiről is beszélgettünk.

Mennyire nehezíti meg a világjárvány a koncertszervezést?
B. L.: Még mindig rengetegen mondják le a turnéjukat, az amerikaiak és az ausztrálok pedig nem jönnek át a kontinensre. Ráadásul a covid nagyon felvitte az árakat, az előadók szeretnék behozni a büdzsébe, ami kiesett. Még egy fontos változás: nagyon leszűkült az időin­ter­vallum, amikor előadásokat lehet rendezni. A Krokodil Rock Kft.-nek június és szeptember közt 14 koncertje van, mert az előző két év statisztikája alapján ez tűnik covidmentes időszaknak. A probléma az, hogy korábban pont ebben az időszakban nem volt jó rendezvényeket szervezni az utazások és a fesztiválok miatt. Most mindenki erre az időszakra teszi a koncertjeit, így meg iszonyú túlkínálat jön létre, ami szintén nagyon rosszat tesz a szakmának. Csökkent az előadói vá­lasz­ték is, sokkal kisebb az a kör, amiből lehet választani, mivel sokan még mindig nem turnéznak.

Július 12-én egy igazi legenda, Sir Tom Jones lép fel az MVM Dome-ban. Visszatérő vendég Ma­gyar­or­szágon, hiszen hétszer koncertezett már itt. A mostani mitől lesz különleges?
B. L.: Tom Jones idei műsora minden eddigi programjánál személyesebb. Új albumának címe Surrounded By Time, ami azt jelenti, Körbevesz az idő. Én inkább úgy fordítanám le magamnak, hogy Lejárt az idő. Az első 4 szám a tőle megszokott színvonal, de az 5. számtól elkezd megtörténni a csoda. Egyre jobb és jobb, más, mint amit eddig készített. A 10. számban édesanyja sírjáról énekel, a 11. számnak az a címe, hogy I’m Growing Old, vagyis Öregszem, a 12. szám, a Lazarus Man a bibliai koldusról, Lázárról szól. Hangszerelésben is teljesen más, mint a többi lemez. Egy-egy számnál mintha Nick Cave lett volna hatással rá, és van egy-két szám, ami mindenféle stílustól eltér. Ezt a lemezt úgy kell meghallgatni, hogy 40 percig csak erre koncentrálsz. Leülsz és hallgatod. Ahogy haladsz előre, meg fog érinteni a sze­mé­lyessége. Olyan az egész lemez, mintha elindulna egy hosszú úton, amiről tudja, hogy soha nem tér vissza róla. Az utóbbi években sok igazán jó énekest hallottam, Paul McCartneyt, Rod Stewartot, Ian Gillant, Bruce Dickinsont, de Tom Jones az Tom Jones. Jobb, mint valaha. Fogalmam sincs, mi a titka. A koncert iszonyú nagy élmény, a csípőműtéte ellenére is megmaradt a jellegzetes mozgása, le se ül az előadás közben. Sokadszor jár Magyarországon, de ez a buli mégis teljesen más lesz, mint a többi. Ő már megengedheti magának, hogy Elvis Presleyt, Leonard Cohent és Chris Reát énekeljen, mert nagyon sze­re­ti őket. Számára ez igazi örömzene.
hirdetés

Június 12-én Kalapács József rendhagyó módon az Erkel Színházban ünnepli 60. születésnapját. Honnan jött a színházkoncert ötlete?
B. L.: 1986-87 óta dolgozom együtt a Pokolgéppel, Kalapács Józsival nagyon jó viszonyban vagyunk, a régi Pokolgép ötévenként visszatérő nagy koncertjét mindig én szervezem. Amikor a zenekar 2018-ban a Budapest Sportarénában lépett fel, Józsi már akkor tervezte, hogy meg kellene rendeznünk a Kalapács 60-at. Azt javasoltam neki, lehetne kicsit más, mint az eddigiek. Egyet tarthatnánk az Erkel Színházban, melyben eltérő arcát is megmutathatná a nagyérdeműnek. A színházkoncertet Józsi találta ki, hogy na­gyon szívesen előadna azokból a musicalekből, amikben szerepelt, mint a Jézus Krisztus Szupersztár, a Macskák, az István, a király, Az Operaház fantomja. Az estén zenekarával, az Atilla Fiai Társulattal lép fel, ven­dég­ként érkezik Vikidál Gyula, Varga Miklós, Nagy Feró, Mr. Basary, Koós Réka, Gallusz Niki, Sári Éva.

Augusztus 12-én pedig a Budapest Park színpadát veszi birtokba Kalapács József és régi zenésztársai a Pokolgép-évekből.
B. L.: A június 12-i színházkoncert és az augusztus 12-i Budapest parkos koncert semmiben nem fog hasonlítani egymásra, mások a zenészek, a vendégművészek, és más a műfaj. Az augusztus 12-i nem Pokolgép-koncert lesz, mert a név le van védve, ezért kitaláltuk Józsival, hogy Totális Metál lesz a csapat neve. A program címe: 60 Total, 40 Metal. Terveink közt szerepel egy későbbi turné a Totális Metállal. Olyan lesz, mint a 90-es évek elején: például egyik nap Szegedre, másik nap Békéscsabára, harmadik nap Debrecenbe, negyedik nap Miskolcra, ötödik nap Nyíregyházára megyünk. Az ilyen típusú turnék már rég kimentek a divatból. Kalapács Józsi kérdezte is, Besikém, hogy fogjuk ezt bírni? Mondom, Józsikám, úgy, mint 90-ben, 30 évvel ezelőtt.

A szakmában töltött ennyi év után milyen szempontok alapján válogat az előadók, zenekarok között?
B. L.: Most már csak olyan előadásokat szervezek, melyeknél a zenéhez személyesen kötődőm, vagy az előadók jó barátaim. Ezek a Krokodil Rock Nemzedéki Koncertek, melyek az idősebb korosztálynak szólnak. Lásd Who: My Generation. Sajnos ez a név már foglalt. Több mint 20 éve nem volt ennyi bulim. Emellett zenei ízlésem átalakulásával párhuzamosan elkezdtem nagyon komolyan kacsingatni más műfajok felé. Az utóbbi években operamániás lettem, főleg az olasz és az olasz nyelvű operákat szeretem, mint a Rigoletto, a Turandot és a Tosca vagy a Don Giovanni, ami minden operák csúcsa. Kialakítottam egy remélhetőleg gyümölcsöző együttműködést a Magyar Állami Operaházzal, de folytatok tárgyalásokat a Budapesti Operettszínházzal is. Rengeteg tervem van, komoly előadásokkal készülök a közeljövőben. Eszem ágában sincs még abbahagyni.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor