Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Folytatódik a könnyűzenei örökség megőrzése
2022-05. szám / ZS. B.

A magyar könnyűzene határon túli aspektusairól szóló konferencia, egy újabb fotókiállítás, a Volt egyszer egy beatkorszak szabadegyetem folytatása, illetve további Poptörténeti emlékhelyek megjelölése is szerepel a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Tá­mo­ga­tó Alprogramja idei tervei között.

A Marosvásárhelyi Rocksulival és a Hangőr Egyesülettel szervez közös konferenciát szeptember elején a Maros menti városban a Ma­gyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram, amely­nek témája a rendszerváltások előtti magyar könnyűzene megjelenése a határon túli területeken. Az előzetes tervek szerint a szeptember 9-i tanácskozáson szó lesz a kárpátaljai, a felvidéki és a vajdasági magyar könnyűzenei élet 1989 előtti szereplőiről és helyszíneiről, illetve előadások hangoznak majd el az erdélyi rockéletről, valamint a magyar vonatkozású, romániai hanglemezkiadásról. A konferencia felvezető előadásai a rendszerváltás előtti Magyarország határon túli kisebbségi politikáját, a határon túli könnyűzene anyaországi sajtóban való tükröződését és a nemzetközi zenei környezetet fogják be­mu­tat­ni. A konferenciához ez alkalommal is fotókiállítás, könyvbemutatók, magyarországi és erdélyi zenészeket felvonultató közönségtalálkozó, illetve az első marosvásárhelyi Pop­tör­téneti emlékhely avatása kapcsolódik majd.
Mire a Pesti Műsor legfrissebb száma megjelenik, éppen utolsó előadásához érkezik a Volt egyszer egy beatkorszak című, dalokról és más slágertémákról szóló ingyenes előadássorozat a Kossuth Klubban. A hat előadás rögzített változata a nyár folyamán kerül fel a beatkorszak.blog felületeire, szeptemberben pedig újabb hét előadóval és témával folytatódik a sorozat. A Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram őszi tervei között egy második előadássorozat indítása is szerepel, ami tu­laj­don­képpen a koronavírus miatti lezárások előtt már sikeres poptörténeti mozi felelevenítése lesz. A szervezők szándéka szerint szeptembertől hat, Magyarországon is bemutatott, külföldi könnyűzenei filmet mutatnak majd be a Magyar Zene Házában, és ahogy korábban, ezúttal is előadás és beszélgetés követi majd a mozizást. Az év elején véget ért, több városban is sikeresen bemutatott Egy rockfotós naplója című Vértes György-fotókiállítás után újabb utazó tárlat van előkészületben. Ezúttal Szalay Zoltán (1935-2017), Táncsics-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotóriporter könnyűzenei képeiből válogat majd az Örökség Alprogram tárlata, ami a tervek szerint júniustól havonta más-más városban lesz látható. A nyolcvan képből álló kiállítás egyik érdekessége, hogy Szalay Zoltán képeinek köszönhetően néhány zenészről több, 1960-1980 között készült kép is bekerült a válogatásba.
hirdetés

Mindezek mellett az NKA pályázatának köszönhetően rendszeresen frissül a beatkorszak.blog, hetente jelentkezik a Beat Rádióban a Beatkorszak – rocktörténet hangosan című műsor, és folyamatosan zajlik azoknak az újabb poptörténeti oral historyknak a rögzítése, amelyekből a tervek szerint decemberre jelenhet meg a Hangok és ütemek hatodik kötete.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor