RSS | Impresszum | Előfizetés  
  2023. szeptember 23., szombat
Tekla, Líviusz

 
 
Küldés e-mailben Nyomtatható változat
Interjú
„Legyen a zene mindenkié!” – Kodály Művészeti Fesztivál
2022-06. szám

A tavalyi évben a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál látványosan megújult, s nagy szakmai és közönségsikert aratott a Hírös Agóra akkor frissen kinevezett új vezetője, Barta Dóra inno­vá­ció­ra épülő koncepciójának köszönhetően, annak ellenére, hogy csak rövid idő állt rendelkezésére
a 2021-es fesztivál előkészítésére. Barta Dóra az eltelt egy évben bebizonyította, hogy nemcsak koreográfus-rendezőként, hanem rendezvényszervezés terén is emlékezetes élményekkel tudja gazdagítani a nézők életét. A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatóját a Kodály Művészeti Fesztivál idei programjáról, tradicionális és innovatív elemeiről, helyszíneiről kérdeztük.

Tavaly már jórészt az Ön új koncepciója szerint valósult meg Kecs­kemét egyik legikonikusabb nagyrendezvénye. Mik voltak a ta­pasz­talatai?
B. D.: Talán az első és legfontosabb, hogy igenis egy vidéki városban is nagy nézői igény van a minőségi kultúrára, ha egy kicsit közelebb visszük az emberekhez. Nyáreste is lehet zárt térben komolyzenei koncertet tartani nagy sikerrel. De ilyenkor lehet a csillagos ég alatt is, s ha van rá alkalmas helyszínünk, akkor miért ne, hiszen lehet, hogy ott többeket fog megérinteni a varázsa. Tavaly a nagy nyitókoncertet kivittük a szabad ég alá, ami óriási kockázat volt a nagy létszámú Kecskeméti Szimfonikus Zenekar számára és felelős ügyvezetőként számomra is, hiszen esőt is jósoltak aznap estére. De hittem a hely atmoszférájának erejében, s így Kecskemét gyönyörű főterének fái, valamint a csillagok alatt az időjárás kegyességének is köszönhetően végül megvalósult a megálmodott koncert, egyedi fényjátékkal egybekötve, és óriási sikert aratott. Azok az önfeledt tekintetek és az a lelkes taps volt a visszaigazolás, hogy merjünk bátrak és innovatívak lenni.
hirdetés

Tekintsünk egy kicsit a múltba, hiszen patinás rendezvényről van szó.
B. D.: Kecskemét 1970-ben adott otthont először a Kodály Szemináriumnak, amihez a kezdetektől egy hangversenysorozat is kapcsolódott, amely 1991-től a Kodály Fesztivál nevet viseli. Hamar kialakultak a rendezvénysorozat fő jellemzői: Kodály alkotásainak és az életművéhez kapcsolódó szerzők műveinek megszólaltatása, a kortárs magyar koncertélet jeles képviselőinek estjei, a helyi zenei műhelyek bemutatkozásai és a jövőt jelentő fiatal tehetségek fellépései. Később aztán tovább gazdagodott a kínálat, más művészeti ágak is helyet kaptak a programban. Aztán 1998-tól már Kodály Művészeti Fesztivál néven vált Kecskemét és a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé. Ezt az örökséget igyekszünk méltó módon tovább vinni, s a mai igényekhez igazítani úgy, hogy a hagyományt és az alapelveket nem vál­toz­tatjuk meg. Izgalmas kihívás összehangolni a múlt értékeit a mai elvárásokkal és a jövő kihívásaival.

Idén mire számíthatunk a Kodály Művészeti Fesztiválon?
B. D.: A tavalyi sikereken felbuzdulva szabadtéri koncertekre egészen biztosan és természetesen sok rangos előadóra, különleges művekre s persze Kodály Zoltán csodálatos muzsikájára. Rezidens együttesünk, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar évről évre egyre kiforrottabb teljesítményre képes Hollókői Huba karmester úr irányításával, akivel a sok közös munka koncertről koncertre magasabb színvonalra emeli az interpretációikat. Tavaly először felállítottunk egy külön kis kör alakú színpadot is, melyre ezzel a szlogennel invitáltuk s invitáljuk majd az idén is az alkotni vágyókat: Kodály Pont. Pont Neked. Ezzel egy új kulturális kapcsolatteremtési esély jelent meg a palettánkon, egy napjaink szemléletének megfelelő, korszerű közeg a meglévő tradíciók tiszteletben tartása mellett. Az online megosztásokra hangolt világunkban itt lehetőség nyílik az élő tartalomközvetítésre és a gyors interakciókra az előadó és a közönsége között. Mindezt kötöttségektől mentesen, szabadon. A Hírös Agóra előtt, a Deák Ferenc téren lesz ez a bizonyos Kodály Pont, ahol a zene nyelvén vagy a zene apropóján teremtünk kötetlen megnyilatkozási lehetőséget a város lakói s a fesztiválra idelátogatók számára. Hiszen mi más lehetne egy Kodály Zoltánról elnevezett fesztivál legfőbb célja, mint az, hogy: „Legyen a zene mindenkié!”

vissza
vissza a lap tetejére | küldés e-mailben | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Gyerek | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat | RSS
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor