Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 17., szerda
Rudolf

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Emir Kusturica és a The No Smoking Orchestra koncertje Szolnokon – 2022. október 15., szombat, 19.00
2022-08. szám

Dejan Sparavalo és Emira Kusturica A világhírű rendező, Emir Kusturica lesz a szolnoki Ale­xandre Trauner Art/Film Fesztivál sztárvendége októberben, ahol filmes mesterkurzust tart, és október 15-én 19.00 órától fellép a nagyközönség előtt a The No Smoking Orchestra nevű zeneka-
rával a Szolnoki Sportcsarnokban. A sztárrendező és zenekara októ­ber 14-15. között lesz a szolnoki TISZApART Mozi vendége.
Emir Kusturica a látványtervezőket díjazó, valamint képzőművészeti témájú és diákfilmeket is bemutató nemzetközi filmfesztiválon október 15-én 15.00 órától tart filmes mesterkurzust – A valóság elemzése, modellezése – A film nyelve címmel a Tisza Moziban, ahová a filmes szakemberek és a filmes hallgatók mellett várják a nagyközönséget is. Majd az előadást követően 19.00 órai kezdéssel lép fel tizenegy tagú zenekarával a Szolnoki Sportcsarnokban, amelyre a jegyek már kaphatók a Tixa.hu oldalán.
A boszniai felmenőkkel is rendelkező Emir Kusturica Szarajevóban született, és a prágai székhelyű filmes akadémián tanult. Az alkotó olyan díjnyertes filmeket jegyez, mint A papa szolgálati útra ment (1985), a Cigányok ideje (1988), az amerikai sztárszínészekkel – Johnny Depp, Faye Dunaway, Vincent Gallo – forgatott Arizonai álmodozók (1991), az Underground (1995) és a legnagyobb közönségsikere, a Macska-jaj (1998). A kétszeres Arany Pálma-díjas rendező évtizedek óta filmezik aktívan, az egész estés filmek mellett dokumentumfilmeket és tévésorozatokat is készít. Utóbbi filmjei között olyan munkák szerepelnek, mint a Tejben, vajban, szerelemben (2016), amelynek fő­sze­re­pét Monica Bellucci alakította, vagy az Uruguay utolsó elnöke, José „Pepe” Mujica életét, mun­kás­sá­gát bemutató dokumentumfilm.
Kusturica filmjeiben a zene mindig is fontos szerepet töltött be. Miután megszakította munkakapcsolatát a Cigányok ideje, az Arizonai álmodozók és az Underground filmzenéjét szerző Goran Bregovićcsal, komolyabban is elkezdett foglalkozni a zenéléssel. Az utóbbi két évtizedben rendszeresen turnézik a The No Smoking Orchestra nevű zenekarával, és készít lemezeket. A fenomenális koncertjeiről ismert, balkáni folk zenét játszó, tizenegy tagú csapat 1979-ben alakult Szarajevóban, mára elismertebb a nemzetközi színtéren, mint hazájában. A legendás együttes a szerb kolo stílusú zenét – azaz a rumba balkáni változatát – egyesíti a rock élménnyel és a cigányzenével, amellyel a 20. század tágabb művészeti vonat­kozásaihoz kapcsolódik. A garázsrock / cigánypunk / világzenei formáció, amely 1993-ban jött létre, mára hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet szerte a világon – nemcsak az idősebb korosztály, de a fiatalabb, a 2000-es évek után született generáció is megtalálható a rajongók között. A zenekar sikersorozata akkor indult el, amikor elkészítették Emir Kusturica Black Cat, White Cat, azaz a Macska-jaj (1998) című filmjének zenéjét, amely Ezüst Oroszlán-díjat nyert a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező ezen a forgatáson találkozott először a zenekar tagjaival is. A szerb zenekar eklektikus balkáni zenét játszott globalizációellenes üzenetekkel, elsöprő cigány ritmusokkal, ami a film sikerén tovább lendített, és elvá­laszt­hatatlan részévé vált a rendező további filmjeinek.
hirdetés

Népszerűségük figyelemre méltó, hiszen a zenekar bejárta az egész világot, egyre híresebbek lettek. Buenos Airestől Montrealig, Belgrádtól Párizsig fáradhatatlanul koncerteznek, ellenállhatatlan zenéjük mindenkit magával ragad. Ennek a lenyűgöző, örömteli tánczenének senki sem tud ellenállni, aminek köszönhetően öt kontinens számos városában léptek már fel. A fergeteges, összetéveszthetetlen, perzselő ritmusú performance következő állomása a magyarországi Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál keretein belül lesz. Az október 15-i esemény helyszíne a Szolnoki Sportcentrum.
A programokkal, jegyfoglalással kapcsolatos információkról az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál és a TISZApART Mozi honlapján is tájékozódhatnak az érdeklődők.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor