Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben - október
2022-09. szám

Fókuszban Unsuk Chin – az Eötvös Péter Alapítvány nemzetközi mesterkurzusának zárókoncertje
„Igyekeztem olyan zenét komponálni, amelynek szerkezete és kifejezésmódja rendkívül színes, szabadon áramló és mozgékony, és néha teljesen váratlan irányokba bontakozik ki.” Unsuk Chin

Szöulban született; Ligeti Györgynél is tanult, 1988 óta Berlinben él. Az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának keretében fiatal kar­mes­terekkel és zeneszerzőkkel egyhetes mesterkurzuson vesz részt, amelynek a BMC ad otthont. A mesterkurzus zárókoncertjén művei kiemelkedő magyar szólisták és a Danubia Zenekar közreműködésével hangzanak el a BMC Koncerttermében, Magyarországon először. Október 3-án 18 órától angol nyelvű közönségtalálkozó előzi meg a koncertet a BMC Könyvtárában, ahol Chin személyes inspirációiról, a komponálási folyamatról és műveinek keletkezéstörténetéről mesél majd.

BMC – Koncertterem
10. 08., 19.30h


JMO / Jan Galega Brönnimann – Moussa Cissokho – Omri Hason
A három különböző országból származó, mégis egy nyelvet beszélő Jan Galega Brönnimann (Svájc), Moussa Cissokho (Szenegál) és Omri Hason (Izrael) zenéje a történetmesélés művészetéből táplálkozik. A trió az afrikai, európai és közel-keleti tradicionális és modern zenei stílusok ötvözésével teremt feszültséget. A kora (26 húros afrikai hárfa) ragyogó hangja a basszusklarinét melegségével és a keleti ütőhangszerek különleges hangzásvilágával találkozik. A trió felejthetetlen élő koncertjein a varázslatos átlényegülés pillanatai és robbanásszerű ritmikai tetőpontok egyensúlyozzák ki egymást. A JMO zenéjét hallgatni megunhatatlan kaland, amely a különböző zenei hagyományok összeolvasztásának éppúgy köszönhető, mint a zenekar egyedülálló felállásának, illetve a népi dallamok és ritmusok gazdagságának.

BMC – Opus Jazz Club
10. 06., 20h




Catalan Sounds / Alba Careta Group
A Catalan Sounds sorozat immár harmadik éve hozza el az Opus Jazz Club színpadára a fiatal katalán zenészgeneráció legizgalmasabb képviselőit. Őszinte érzelmeket és könnyed virtuozitást egyaránt ígér Alba Careta trombitás-énekesnő és együttesének koncertje. Alba 2017-es bemutatkozó lemezével (Orígens) egy csapásra elhozta a katalán Enderrock díjat a legjobb jazzalbum kategóriában, hogy aztán Barcelonából az Amszterdami Konzervatóriumba vezessen az útja. Azóta jazztrombitás mesterdiplomáját is megszerezte, Budapesten pedig már második, Alades című albumának szívmelengető dalait mutatja be a katalán színtér neves művészeit felvonultató zenekarával. Alba Careta zenéjét a katalóniai Avinyóban töltött gyermekkor és az amszterdami diákévek hangulata egyszerre inspirálja, s minderről a lehető legtermészetesebb módon mesél nekünk a jazzmuzsika nyelvén.

BMC – Opus Jazz Club
10. 13., 20h


Karosi Júlia Quartet: Stephen Sondheim Project
Karosi Júlia egyéni hangvételű vokális műsoraival a hazai és külföldi színpadokat egyaránt bejárta. Az énekesnő a klasszikus zene felől érkezett a jazz műfajába, ami nemcsak magas szintű énektechnikájában, kifejező tónusaiban, hanem választott zenei világában és repertoárjában is nyomot hagyott. 2022-ben egy újabb Broadway-zeneszerző dalaiba csempészi bele egyedi stílusát és hangzásvilágát: George Gershwin és Cole Porter után ezúttal Stephen Sondheim szerzeményeivel örvendezteti meg a közönséget. Stephen Sondheim már életében legendává vált, dalai filmekből és Broadway-musicalekből egyaránt ismerősek lehetnek sokak számára. Egyszerű, ámde karcos életigazságokat, érzéseket hordoznak magukban, amelyek az énekesnő kifinomult hangjával és zenei világával párosulva azonnal magával ragadják a hallgatóságot.

BMC – Opus Jazz Club
10. 08., 20h
hirdetés





























vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor