Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Meddig érhetett az ének?
2022-09. szám / K. B.

Az 1989 előtti határon túli magyar könnyűzenei életről szervezett konferenciát a Hangőr Egye­sü­let, a beatkorszak.blog.hu és a Marosvásárhelyi Rocksuli szeptember 9-én, Marosvásárhelyen. Előző nap könyvbemutató, Poptörténeti Pont avatás és kerekasztalbeszélgetés is várta az ér­dek­lődőket.
Erdély legsikeresebb könnyűzenei formációja, a Metropol Group 1978-ban megjelent lemezén hallható Égig érhetne az ének dal címét „kölcsönözve” rendezett konferenciát a rendszerváltások előtti, ha­tá­rainkon túli, magyar rockzenéről a Hangőr Egyesület, a beat­kor­szak.blog.hu és a Marosvásárhelyi Rocksuli. A szep­tem­ber 9-én a marosvásárhelyi Studium HUB konferenciatermében sorra került tanácskozás három szekcióban tárta fel a hatvanas-nyolcvanas évek nem magyarországi magyar könnyűzenéjének lehetőségeit és em­lékeit.
A „De azért csak várom, várom a táncot” alcímet viselő első szek­ció­ban Bárdi Nándor a Kádár-korszak magyarságpolitikáját, Rozsonits Tamás az időszak nemzetközi könnyűzenei irányait, Bajnai Zsolt pedig a magyar ifjúsági sajtó és a határon túli könnyűzene viszonyát vázolta előadásában. Az „Élj őszintén” című második blokk a határon túli magyar könnyűzenéről szólt, amelyben Farkas Sándor a Kárpátalja, Lacza Gergely a Felvidék, Csorba Zoltán pedig a Vajdaság egykori lehetőségeiről beszélt. A „Valami mindig kimondatlan marad” szekció Erdély könnyűzenéjével foglalkozott, amelyben Demeter Csanád a hatvanas-hetvenes éveket, Zilahi Csaba pedig a nyolcvanas éveket és a rendszerváltás időszakát mutatta be, míg Hints Zoltán a romániai magyar lemezekről tartott előadást.
A konferenciát több program is felvezetette. Szeptember 8-án délután a Rózsák tere 4. számú házra került fel az első erdélyi Poptörténeti Pont, amely a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb marosvásárhelyi rockbandájára, az Autostop MS-re emlékeztet a jövőben. Az Apolló-házban párhuzamos könyvbemutatón ismerhették meg az érdeklődők Zilahi Csaba Erdélyi magyarock és Vass Norbert Mindenki! című könyveit. Este pedig a konferencia témájához szorosan kapcsolódva „Játék határok nélkül” címmel idézték meg, milyen volt a nyolcvanas években Romániában koncertezni. A Meddig érhetett az ének? című konferencia indításaként nyílt meg a Studium HUB földszinti kiállítóterében az Azok a rockzenészek – Ahogyan Szalay Zoltán látta őket című tárlat.
A Hangőr Egyesület, a beatkorszak.blog.hu és a Marosvásárhelyi Rocksuli a maga nemében kuriózumnak tekinthető konferenciáján elhangzott előadásokból még idén kötet jelenik meg.

hirdetés







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor