Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
London, Michael Haydn, Pozsony, Beethoven és Metastasio
Joseph Haydn +
2022-09. szám

2022. október 25. és november 2. között rendezi meg Őszi Fesztiválját a Haydneum – Magyar Ré­gi­zenei Központ Budapesten.
A 2021 nyarán alakult intézmény tavaly ilyenkor első, nagy sikerű Nyitófesztiváljára készült, amelyet aztán 2022 júniusában első Egy­ház­ze­nei Fesztiváljuk, majd augusztusban a Vonósnégyesek Esz­ter­há­zán sorozat követett, év közben pedig számos együttműködésben vettek részt a magyar klasszikus zenei élet szereplőivel. Mára tehát mondhatjuk, az intézmény életének második évadját értékes ta­pasz­ta­latokkal, rengeteg szép zenei élménnyel a háta mögött kezdheti meg.
Az idei Haydneum Őszi Fesztivál legfőbb jellemzője a sokszínűség. 5 olyan koncertet kínál a hallgatóság számára, amely a maga mű­fa­jában mind különlegesnek számít. Kizárólag korhű hangszeres előa­dá­sokat hallhatunk majd, s az alapkoncepció szerint Joseph Haydn állandó szereplője lesz minden programnak, és mellette megjelenik egy másik szerző vagy helyszín, mindez az alcímekben köszön visz­sza.

„Haydn és London” Elsőként, a fesztivál legnagyobb „attrakciójaként” két korhű hangszereken játszó historikus zenekar – nem is akármilyen zenekarok: a párizsi Le Concert de la Loge és a budapesti Orfeo Zenekar – ül egy színpadra, és együtt idézi fel az 1790-es években, Londonban megszokott nagyzenekari hangzást. Ami mindezt még izgalmasabbá teszi: a két zenekar karmester nélkül, a világhírű hegedűművész, Julien Chauvin koncertmesteri irányításával fog játszani. Nem tudunk róla, hogy Euró­pában az elmúlt 50 évben sok ilyen kezdeményezés lett volna, ez mindenesetre a kihagyhatatlan esték egyike lesz október 25-én a Müpában.

„Joseph és Michael Haydn” Október 28-án az Egyetemi templomban a Purcell Kórust hallhatjuk continuo kísérettel, Vashegyi György vezetésével: hangzásvilágukról, professzionális megszólalásukról kizárólag szuperlatívuszokban nyilatkozik a nemzetközi sajtó – velük így, önállóan, zenekar nélkül viszonylag ritkán találkozhatunk. Mostani programjukban a két Haydn testvér találkozik: Joseph, akinek nagyon kevés, és Michael, akinek viszont rengeteg continuo-kíséretes egyházi kórusműve maradt fenn. Műsoruk gerincét az 1790-es évekből származó salzburgi nagyböjti Michael Haydn-misék adják, amelyekből a kórus és kar­na­gya évekkel ezelőtt lemezt is készített a Hungarotonnál, mely nagy nemzetközi feltűnést keltett.

„Haydn és Zimmermann” Október 29-én Pozsony lesz a fesztivál vendége a Karmelita Beethoven termében – egész pontosan a pozsonyi Musica Aeterna együttes, akik Haydn mellett Anton Zimmermann-kama­ra­műveket mutatnak a fesztivál közönségének. Az élete jelentős részében Pozsonyban alkotó Zimmermann a 18. században Magyarországon működött zeneszerzők közül azon kevesek egyike, akinek darabjai meg­le­he­tősen széles körben elterjedtek, mindez leginkább szimfóniáinak köszönhető. A mostani koncerten olyan nagyobb apparátust foglalkoztató kamaraműveket ismerhetünk meg, amelyek igazán ritkán hallhatók. Az 1973-ban alakult, pozsonyi székhelyű Musica Aeternát Európa legjelentősebb korhű hangszeres együt­tesei közt tartják számon, művészeti vezetőjük a kiváló hegedűs, Peter Zajíček.
hirdetés

„Haydn és Beethoven” Október 30-án a Zeneakadémia Solti termében egy új műfaj, a szóló fortepiano és daléneklés együttese mutatkozik be a fesztiválon: programjával a két nemzetközileg is elismert magyar kiválóság, Megyesi Zoltán tenor és Somlai Petra fortepianoművész előadásában hallhatunk szonátákat és dalciklusokat – az est különleges színfoltja lesz a sorozatnak.

November 2-án a Zeneakadémia Nagytermében „Haydn és Metastasio” címmel zárul a fesztivál: az este azért különleges, mert a Haydneum első alkalommal mutat be (koncertszerű előadásban) operát, ráadásul a híres librettista, Metastasio Haydn által megzenésített egyetlen művét, A lakatlan szigetet. Az Orfeo Zenekar olyan kiváló magyar szólistákkal dolgozik majd együtt, mint Kovács Ágnes, Balogh Eszter, Komáromi Márton és Szélpál Szilveszter. Az est karmestere Vashegyi György.

5 rendkívüli programot kínál tehát az idei Haydneum Őszi Fesztivál, várunk mindenkit szeretettel!
További információ és jegyvásárlás: www.haydneum.com



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor