Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Beatkorszak tervek
2022-10. szám / K. B.

Könnyűzenei filmklub, rocktörténeti előadássorozat, vándorkiállítás, két új kötet, konferencia a könnyűzene és más művészeti ágak találkozásáról, illetve készülődés 2023-ra, ami úgy tűnik, a rockfesztiválok köré szerveződik majd. Beatkorszak néven folytatódik a 2014-ben a Magyar Köny­nyű­zenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramban megkezdett munka.
Immár Beatkorszak.hu címen érhető el a korábbi Poptörténeti em­lékpont weboldal, amely lassan nyolc évre visszamenően gyűjti azokat az anyagokat, amelyek az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyű­zenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának koordinálása mellett születtek. Itt található meg az a közel száz oral history interjú, amelyek a magyar könnyűzene elmúlt évtizedeit igyekeznek feltárni és rögzíteni, de ezen a webhelyen kereshetők vissza a Poptörténeti Pontok, illetve a korában szervezett könnyűzenei kiállítások anyagai is. A Beatkorszak.hu mellett természtesen továbbra is él az immár 12 ezer aktív követővel rendelkező Volt egyszer egy beatkorszak blog (beatkorszak.blog.hu), és harmadik évadába lépett az online Beat rádión futó azonos című heti podcast is.
A Beatkorszak idén ősszel újra filmklubot indított, amelynek ebben az évadban a Magyar Zene Házának könyvtára ad helyet havonta. Az 1964-es A Hard Day’s Night és az 1976-os The Song Remains the Same után november 15-én a Woodstock – 3 nap béke és zene című monstre alkotás kerül vászonra, december 6-án pedig az 1986-os, Budapesten készült Queen-film. A szervezők tervei szerint februártól újabb négy olyan külföldi könnyűzenei film lesz látható a Rock movies programjában, amelyeket a bemutatásuk után nem sokkal a hazai mozik is műsorukra tűztek. Ugyancsak folytatódik a Kossuth Klubban kéthetente jelentkező Beatkorszak szabadegyetem, amely novemberben Cseh Tamással, illetve a Diósgyőri rockfesztivállal foglalkozik majd, de már szerveződik a 2023 tavaszi sorozat is. A sikeres marosvásárhelyi rocktörténeti konferencia után 2022. december 12-én ismét tanácskozásra hív a Beatkorszak. A Magyar Zene Házában hamarosan megnyíló magyar rocktörténeti időszaki kiállításhoz kapcsolódóan a hazai könynyűzene és más művészeti ágak kölcsönhatásairól, kapcsolatairól szól majd az idei tanácskozás.
És miként a „Meddig érhetett az ének?” című erdélyi tanácskozást, úgy a Magyar Zene Házában rendezendő konferenciát is online közvetítik a szervezők, illetve mindkét esemény előadásaiból önálló kötet is megjelenik. A Beatkorszak tervei szerint a 2023-as év a rendszerváltás előtti rockfesztiválokról fog szólni, hiszen jövőre lesz ötvenéves a legendás diósgyőri esemény. Ennek kapcsán nemcsak konferenciát szeretnének Miskolcon rendezni, de utazó kiállítás, Poptörténeti Pontok avatása és több kötet is szerepel a tervek között.
hirdetés




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor