Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 17., szerda
Rudolf

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A fiatalok nagyon nyitottak a kortárs zene iránt”
2022-04. szám / Nagy Klaudia

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zökkenőmentes őszi és téli szezont tudhat maga mögött. Bár a koronavírus-járvány miatt a turnéélet még nem állt vissza a megszokott kerékvágásba, Európán belül így is sikerül többállomásos turnékat megvalósítani. Májusban folytatódnak a népszerű
nagyzenekari és kortárs kamarazenei koncertek, újból lesz Zenei Vásár, és ötezer néző előtt sor kerül a zenekar hagyományos szabadtéri koncertjére a Hősök terén. A BFZ májusi programjairól és új évadáról Erdődy Orsolya menedzser-igazgatóval beszélgettünk, akit 2022-ben a Forbes a legbefolyásosabb magyar nők közé rangsorolt.

A Forbes a 6. legbefolyásosabb nőnek választotta a kultúra területén. Hogyan fogadta az elismerést?
E. O.: Nem számítottam rá, hogy rákerülök erre a nagyon rangos listára, és megtisztelőnek érzem a jelölést. Abban bízom, hogy ezt a helyezést és az ezzel járó figyelmet a zenekar előnyeire fordíthatom. Remélem, segítségemre lesz abban, hogy a Budapesti Fesz­ti­vál­ze­ne­kart még jobban pozícionáljam a jövőben.

Mit üzenne azoknak a fiatal lányoknak, akik hasonló nagyszabású ál­mo­kat dédelgetnek?
E. O.: A vezetői pozíció eléréséhez három tulajdonság mindenképpen szükséges: lelkesedés, elkötelezettség és professzionalizmus. A kul­tu­rális terület sok időt és energiabefektetést igényel, mert az ezzel járó feladatokat nem lehet reggel 9 és délután 5 óra között egy irodában elvégezni. A fiatal kollégáknak azt tanácsolom, tudjanak áldozatot hozni. Sok lemondással jár, mert kevesebb idő jut a magánéletre vagy a szórakozásra, olykor saját magunkra is. Amikor látom, hogy a zenekarom egy rangos nemzetközi fesz­ti­válon sikert arat, és állótaps van a koncert végén, rendszerint könnyekig meghatódom. Ilyenkor úgy érzem, megéri minden befektetett idő és munka.

A Fesztiválzenekar május 15-i nagyzenekari koncertjén Beethoven és Mahler művei csendülnek fel Fischer Iván vezényletével és Danyiil Trifonov zongoraművész közreműködésével. Milyen estére számíthatunk?
E. O.: Danyiil Trifonovval többször is fellépett már a zenekar, mindig nagyon örülünk, ha együtt muzsi­kál­hatunk, hiszen egy elhivatott, sokoldalú zongoraművészről beszélünk, akivel nagyon jó az összhang. Fischer Iván a nemzetközi sajtó szerint a ma élő karmesterek közül az egyik legjobb, legizgalmasabb Mahler-interpretátor, nagyon közel állnak hozzá Mahler művei, nem véletlen, hogy a Fesztiválzenekar szinte az összes Mahler-szimfóniát felvette lemezre, amire nagyon büszkék vagyunk, és számos díjat begyűj­töt­tünk. A budapesti koncertsorozat után ezzel a programmal indulunk ismét turnéra Olaszországba, Német­országba, Belgiumba.

Május 8-án folytatódik A jövő zenéje – kortárs kamarazene című programsorozatuk is. Mennyire nyitott a zenekedvelő közönség a kortárs művekre?
E. O.: Az a feladatunk, hogy tágítsuk a közönség ismereteit, hiszen a repertoár beszűkülése előbb-utóbb a klasszikus zene halálához vezethet. Minden évben legalább egy zenekari koncertet új, kortárs műveknek szentelünk, és kamarazenében is műveljük ezt a műfajt. Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok nagyon nyitottak a kortárs zene iránt, ők ugyanolyan szívesen hallgatnak kortárs műveket, mint egy Mozart-szimfóniát, és tőlük sokkal kevésbé állnak távol a disszonáns hangközök, a hangos zene, az újfajta hangok, amiket a különleges hangszerek jelentenek. Nagyon gyakori, hogy teljes iskolai osztályok vesznek részt ezeken a koncerteken.
hirdetés

Tavaly első alkalommal rendezték meg a Zenei Vásár családi napot az Aquincumi Múzeumban, ami annyira jól sikerült, hogy idén folytatni szeretnék.
E. O.: Május 28-án lesz az egész napos Zenei Vásár, amit úgy kell elképzelni, hogy az Aquincumi Mú­zeum hatalmas területén, zöld lombos fák alatt vagy éppen a római kori romokon zajlanak az események, és a pici csecsemőtől az idősekig mindenki megtalálja a számára megfelelő programot. A gyerekeknek lesz Kakaókoncert és Zenevár mesejáték, különböző kézműves foglalkozásokkal is készülünk. Reggeltől este 6-ig különböző tematikájú koncertek lesznek, többek között olyan kamarazenekari műveket is hallhat a közönség, amiket a következő évadban egy koncerten is bemutatunk. Az esemény ingyenes, gyereknapon jó alkalmat ad a családoknak a kikapcsolódásra.

Hagyományos szabadtéri koncertjüket idén is megrendezik, tavaly augusztusban a Tabánban muzsikáltak, most öt év után visszatérnek a Hősök terére.
E. O.: Nagyszabású koncerttel készülünk: először Európában Philip Glass Rámakrisna-passió című művét mutatjuk be kórussal, nemzetközi szólistagárdával, Fischer Iván vezényletével. A helyszínen meg lehet találni majd a kultikus BFZ-s papírszékeket, amiket nagyon sokan az otthonukban is megőriznek a koncertek után. A szezon zárásaként nagyon jó alkalom lesz a találkozásra, bízunk benne, hogy minél többen eljönnek.

Mi mindennel készülnek a 2022/2023-as évadban?
E. O.: A következő évadot Budapesten a Müpával közös produkciónkkal, A csavar fordul egyet című Britten-operával nyitjuk. A budapesti bemutató után a Vicenzai Operafesztiválon is eljátsszuk majd több alkalommal a darabot. Fischer Iván nemcsak művészeti vezető, karmester, hanem rendező is, ő álmodta meg az előadást, amiben számára az a legizgalmasabb, hogy mindenki más szemszögből, máshogy értelmezi a realitásokat. Az operabemutató után egy másik közös eseményre készülünk a Müpával, az Európai Hidak Fesztivál idei sorozatára, aminek 2022-ben Amszterdam lesz a vendége. Korábban országokat láttunk vendégül, két éve történt egy koncepcióváltás, most mindig egy város és annak zenekara érkezik hozzánk Budapestre. Ez egy cserefesztivál, ami azt jelenti, hogy utána októberben mi is elmegyünk Amszterdamba, nemcsak a Fesztiválzenekar, hanem a Müpa is különböző programokkal mu­tat­kozik be az ottani közönségnek.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor