Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Fonó év vége: jazztől a világzenén át a Folkszilveszterig
2022-11. szám

Karácsony és szilveszter között megint óriási zenék töltik be a Fonót: világzene, magyar és cigány népzene, Jazz előszilveszter és táncházas Folkszilveszter is szerepel a Sztregova utcai zeneház óévbúcsúztató programjai között.
Ajánlónk alább olvasható, további részletek a fono.hu-n.

December 28-án itt lesz az utánozhatatlan latin-amerikai stílust képviselő bulizenekar, a Los Orangutanes. A Kelet-Európában unikumként életre hívott tíztagú banda felpezsdíti a hangulatot bárhol is lép fel. A rájuk jellemző cumbia stílus eredetileg egy kolumbiai zenei műfaj, ami közép- és dél-amerikai hódító útját kö­vetően átterjedt a többi kontinensre is, s mint egy vírus, megfertőzött néhány magyar zenészt. Így született meg a magyar cumbia, melynek első képviselője a Los Orangutanes. Ugyanezen az estén a Lituma psziche­de­likus perui cumbiát játszik majd, melynek neve chicha. Feldolgozásokat és saját számokat is hallhatunk tőlük, mindezt trióban, úgyhogy a végén olyan lesz az egész hangulat a Fonóban, mintha az Andokban szörfözne az ember!
29-én a magyar és a bolgár, valamint a cigány daloké lesz a főszerep, és két csodálatos énekhang költözik be a Fonó színpadára Navratil Andrea és Lakatos Mónika személyében. Navratil Andrea magyar és bolgár népdalokon alapuló dalciklusát hallhatjuk Daram-daram-madaram címmel a Folkkvintett előadásában. Az énekhang zongorával és fúvós, ütős hangszerekkel, valamint bőgővel egészül ki. Az est zeneszerzője két hazai összeszokott komponista-zenész, Csengery Dániel és Mátyássy Szabolcs, akiknek szándéka, hogy a mai kortárs-klasszikus zenei világ sokrétű eszközeivel újfajta megvilágításba helyezzék az eredeti népdalok szépségét. Az este másik fellépője a nemzetközi világzenei nagyfesztiválok sztárfellépője, a Romengo, Lakatos Mónika WOMEX Artist-díjas és Kossuth-díjas énekesnővel, akinek hangján megelevenedik a roma közösség minden bánata és öröme, hidat képezve ember és ember között a világ bármely pontján.
30-án hagyományosan a jazzé a főszerep a zeneház év végi programjában: idén a legendás Dresch Quartet, Dresch Mihály (fúvós hangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Gyányi Marcell (bőgő), Csizi László (dob) állnak színpadra. Dresch és zenésztársai mindig ünneppé teszik a hétköznapot is, a stílusalkotó fúvós zenéje elképesztő magasságokat és mélységeket jár be egy-egy koncerten. A Söndörgő tamburái ezúttal jazzes stílusban szólalnak meg, a virtuóz délszláv muzsika hazai képviselői új vizekre eveznek ezzel a koncerttel, de elképesztő zeneiségük mellett ez is nagyon jól áll nekik!
Az ország egyik legnagyobb táncházas szilvesztere, a Fonó Folkszil­veszter idén is több táncházi zenekarral, több teremben megrendezett táncházzal várja a táncos közönséget az év utolsó napján. Jöhetnek párral, pár nélkül, baráti társaságokkal vagy szűk körben, a Fonó ilyen­kor a város legjobb falusi mulatságává változik, amelyben mindenki megtalálja a helyét. A vendéglátás pedig előre rendelhető szilveszteri menükínálattal készül. Búcsúztassuk együtt az óévet, és táncoljunk át az újba!
hirdetés

Fonó Budai Zeneház
(XI., Sztregova u. 3.)
www.fono.hu




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor