Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Világsztárokkal ünnepel Veszprém legnívósabb zenei fesztiválja
2022-12. szám / Nagy Klaudia

2023. július 12. és 16. között kerül megrendezésre a VeszprémFest, amely idén ünnepli 20 éves jubileumát. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei ren­dez­vé­nyeként minden eddiginél változatosabb és izgalmasabb programokkal várja a látogatókat.
Történelmi helyszínén, a rendhagyó atmoszférájú História Kertben olyan világhírű művészek adnak koncertet, mint Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, Joss Stone és Norah Jones, Rost Andrea pedig négy különböző produkciót mutat be a Jezsuita Templomkertben. Mészáros Zoltánnal, a VeszprémFest ügyvezető igazgatójával az ünnepi programkínálatról beszélgettünk.

Mekkora utat járt be a VeszprémFest a két évtized alatt?
M. Z.: Az ünnepi repertoáron megtalálható minden, ami már a leges­legelső fesztiválon is, világzene, opera és jazz – utóbbiból egy külön minifesztivál nőtte ki magát, a Rozé, Rizling és Jazz Napok. Azt gon­dolom, az eredeti alapítói szándék, koncepció megmaradt, csak jóval nagyobb térbe került át a VeszprémFest, elhagyta a Szentháromság teret, ami az első tíz évben a fesztivál helyszíne volt, mostanra a História Kert lett a nagyszínpadunk. A popzene nem szerepelt az eredeti koncepcióban, az utóbbi tíz évben azonban már a rendezvény szerves részét képezi, ugyanis az első hét évben csak jazz, világzene és opera volt a repertoáron. Ilyen szempontból hasonlít egykori, 20 év­vel ezelőtti önmagára a mai fesztivál is, noha nyilván más reflek­tor­fény­ben tündököl.

Ki tudna emelni fontos mérföldköveket, emlékezetes pillanatokat az elmúlt időszakból?
M. Z.: 2004. augusztus 1-jén rendeztük meg az első VeszprémFestet, akkor még Veszprémi Ünnepi Játé­kok néven, ami nagyon éles próbája volt annak, hogy működik-e a koncepció, amit megálmodtunk. Kocsis Zoltán és az első opera világsztárunk, José Cura közös, parádés koncertje alatt fent a Szentháromság téren rögtön megtapasztaltuk az ilyen típusú szabadtéri fesztiválok legnagyobb veszélyét vagy félelmét: a rossz időt. Veszprém körül vihar tombolt, de a Várban valahogy megkímélt minket a Jóisten, és a nézők azt érzékelték, hogy Herendtől Balatonalmádin át Bakonyaljáig szakad az eső és villámlik, de ott ben­nünket békén hagyott arra a két órára az időjárás kegyetlensége. Az első rendezvény kiállta a próbát, ez volt számomra az első mérföldkő. Kiemelném azt a pillanatot, amikor az első A-kategóriás jazz világsztárt, Diana Krallt leszerződtettük 2013-ban, vagy amikor kiléptünk a korábbi jazz, klasszikus zene, világzene műfaji határaiból, kicsit a popzene területére is kirándultunk 2007-ben, az amúgy pont tavaly visszatérő Gipsy Kingsszel.

A VeszprémFest húsz év alatt számos operaprodukciót mutatott be, ebben az évben sikerült elhívni Anna Netrebko világklasszis szopránt, aki jelenleg a legünnepeltebb sztár a nemzetközi operaszínpadokon. Milyen műsorral készül a látogatók számára?
M. Z.: Verdi-operákból összeállított gálaműsorral lepi meg a közönséget, férjével, Yusif Eyvazov azer­baj­dzsá­ni tenorral, a Magyar Állami Operaház Zenekarával, szólistáival és Michelangelo Mazza olasz kar­mes­ter­rel együtt érkeznek majd, jelenleg a pontos program összeállítása zajlik.
hirdetés


A fesztivál exkluzív koncerthelyszínén, a Jezsuita Templomkertben fellépő művészek különböző stílusú műsorokkal tudják megmutatni sokoldalúságukat. Lajkó Félix, Balázs János és Jamie Winchester után Rost Andrea Kossuth-és Prima Primissima-díjas operaénekes négy különleges produkciója különösen izgalmas zenei élményt ígér.
M. Z.: Az első esten, a Lukács Miklós cimbalomművésszel közös crossover műsorban operaáriák, népdalok és fado szerzemények kerülnek bemutatásra, majd következik egy ingyenes előadás, ahol Andrea mesterkurzusának növendékei mutatják be a Figaro házassága című opera zongorás keresztmetszet-változatát. Másnap A díva és a férfiak – áriák és színházi monológok című műsort adják elő Gálffi László Kossuth- és Prima Primissima-díjas színművésszel, majd Andrea kirándulást tesz a könnyedebb műfaj felé a Hot Jazz Banddel. Az operaházak fogságából kiszabadítani az operát mindig izgalmas, egy nyárestén a szabad ég alatt operaáriákat hallgatni egészen különleges élményt jelent.

Megszokhattuk, hogy mindig világhírű művészek látogatnak el a fesztiválra. Az operadívák mellett kiket sikerült még idecsábítani?
M. Z.: Joss Stone-t a soul zene egyik királynőjének is nevezik, zeneileg elképesztően kifinomult, öt évvel ezelőtti fellépésén óriási sikert aratott, ezért nagyon várjuk vissza. A popzenével együtt megjelentek a partisabb műfajok a VeszprémFesten: Alvaro Soler tökéletesen beleillik a latin popzenei vonulatba, amit a flamencóval vezettünk fel, aztán a Gipsy Kingsszel, de Soler még közelebb van a popzenéhez, mint ők. A fiatal latin popénekes fellépésével nyitjuk a fesztivált, várhatóan a legkönnyedebb, legpartisabb koncert lesz. Érkezik hozzánk a portugál fado énekes Mariza is, aki 2001-ben robbant be a világzene élme­ző­nyé­be, és olyan zenei nagyságokkal muzsikált együtt, mint Gilberto Gil, Lenny Kravitz vagy Sting. Minden fellépőt a História Kertbe szerződtettünk le, csak akkor vonulunk be az esőhelyszínünkbe, a Veszprém Arénába, ha az időjárás erre kényszerít bennünket. Igyekszünk úgy megünnepelni a jubileumot, hogy minden koncertet szabadtéren tartunk meg.

A rendezvényt egy igazi nagyágyú, a hatszoros Grammy-díjas Norah Jones zárja, aki első koncertjét adja Magyarországon.
M. Z.: Norah Jones 2002-ben robbant be Amerikában, az első lemezéből 20 millió példányt adott el, ami rögtön a világsztárok közé repítette egy év alatt. Minden fesztivál törekszik az exkluzivitásra, olyan sztárok meghívására, aki csak náluk lép fel, ami ma már szinte lehetetlen, de nekünk őrületes szerencsénk volt, hogy a menedzsmentje rávette Jonest, hogy turnézzon végre Európában, és ebben helyet kaptunk. Minden tekintetben nagyon várjuk a fellépését, méltó zárása lesz a fesztiválnak, szép megkoronázása lesz ennek a húsz évnek.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor