Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Bartók, Ligeti, Bach… – A Bartók Emlékház tavaszi programja
2022-12. szám

Év végéhez közeledve arról kérdeztük Farkas Zoltánt, a Bartók Emlékház igazgatóját, milyen koncertekkel készülnek a zeneszerető közönségnek az új esztendőben.

Milyen évet zárt a Bartók Emlékház 2022-ben?
F. Z.: Nagy örömünkre megújult a koncerttermünk. Számos akusztikus panel beépítésével sokat javult a Bartók család egykori nappalijából és Pásztory Ditta gyakorló szobájából kialakított tér akusztikája.

2023 első felében milyen koncerteken élvezhetjük majd ezt a kiváló akusz­ti­kát?
F. Z.: Mint eddig, továbbra is Bartók lesz a hangversenyeink fősze­rep­lője. A zeneszerző születésnapján, március 25-én Kállai Ernő hege­dű­művész és Csalog Gábor zongoraművész ad ünnepi koncertet, amely­nek fő fogása a ritkán hallható 2. hegedű-zongoraszonáta, de a zongo­rára írt Szvit, a Vázlatok és a Gyermekeknek sorozat hegedű-zongoraátiratai is elhangoznak. Kuriózum, hogy A kékszakállú herceg vára zongorakísérettel szólal meg május 20-án, Várhelyi Éva és Cser Krisztián előadásában. A zenekart Dénes István karmester pótolja a zongoránál. A Kékszakállú zongorakivonat Bartók-kéziratának ha­son­más kiadását akár meg is vásárolhatja nálunk a koncertlátogató. A Bartók-életmű ápolásának talán legjelentősebb eseményének tartom, hogy Takács-Nagy Gábor hegedűművész és karmester tavasszal immár harmadszor tart mesterkurzust Bartók vonósnégyeseiről és kamaraműveiről. Takács-Nagy karizmatikus személyisége, tanítása hihe­tet­lenül inspiráló a fiatal muzsikusok számára. Eddig magam is végigültem és nagyon élveztem a korábbi kur­zusok minden percét.

A korábbi évadokban felbukkantak a „Bartók és …” típusú műsorok is. Lesz folytatás?
F. Z.: 2023-ban ünnepli a világ Ligeti György születésének 100. évfordulóját. Négyrészes „Bartók és Ligeti” sorozatunk fontos kapcsolatokra mutat rá, hisz a fiatal Ligetinek is Bartók volt a zenei anyanyelve. Április 1-én a bécsi illetőségű Chaos Quartet játssza Ligeti 1. és Bartók 4. vonósnégyesét és egy fiatalkori Ligeti-opust. A nagyszerű fiatal csapat nem véletlenül nyerte el a 2021-es Bartók Világverseny II. díját. Nagy öröm, hogy elfogadták meghívásunkat. Ligeti-sorozatunk június 17-én folytatódik kamaraművekkel. Ligeti rendkívül nehéz és virtuóz cselló és brácsa szólószonátája mellett elhangzik az életmű egyik legfontosabb darabja, a Kürttrió. Ha jól tudom, a Ligeti-év hazai programjában csak itt hallható majd ez a megrázó, fantasztikus alkotás. A „kontrasztanyagot” Bartók Kontrasztok című triója és 2. rapszódiája képviseli majd. Még messze van, de hadd említsem meg, hogy a sorozat két utolsó koncertjén szeptemberben Bartók és Ligeti szóló-zongoraművei szerepelnek Borbély László zongoraestjén, novemberben pedig Váradi Helga játssza majd Ligeti csembaló-műveit és a csembalón is megszólaltatható Bartók-darabokat, némi régizenei körítéssel.
hirdetés

Egyszer azt nyilatkozta, hogy Bartók zenéje mellett a fiatal előadók felkarolása és a kortárs magyar zene is súlypontja az Emlékház koncertéletének.
F. Z.: E téren is aktívak maradunk: Dani Imre zongoraművész vagy Brassói-Jőrös Andrea szoprán éne­ke­sünk nevét ma még a szakma jobban ismeri, mint a nagyközönség, de mi tudjuk, hogy milyen nagyszerűek. A zongoraest dátuma március 11., a dalesté május 27. Mindkét műsoron szerepel majd Bartók-mű is. A Ligeti-sorozaton kívül Tihanyi László szerzői estjét is megrendezzük június 3-án, olyan kiváló közreműködőkkel, mint Rohmann Ditta cselló- és Eckhardt Gábor zongoraművész.

Lesznek-e a klasszikus repertoárból válogató, „közönségcsalogató” műsorok?
F. Z.: Folytatódik Spányi Miklós csembalóművész Bach-sorozata, melynek során a teljes Wohl­tem­pe­riertes Klaviert előadja. Február 18-án és április 15-én a 2. kötet következik. Pár év óta már nemcsak Bartók, hanem Bach születésnapját is megünnepeljük. Fülei Balázs Varga Istvánnal a három gam­ba­szo­nátát játssza a március 21-i jeles napon, és kvartetté bővülve a Musikalisches Opfer Triószonátáját is megszólaltatják. A Szigeti Quartet műsorán, február 19-én Beethoven, Bartók és Brahms műve szerepel. Bővül gyerekkoncertjeink kínálata is. Simon Izabella és a Szent Efrém Férfikar nagyszerű beavató kon­cert­jei mellett Lakatos György fagottművész és Eckhardt Gábor is vezet majd gyerekműsorokat.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor