Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Ki viszi át a popzenét?
2023-02. szám / B. ZS.

Az ének-zene szakos pedagógusképzés helyzete, a könnyűzene megjelenése az egyetemeken, illetve a könnyűzene lehetőségei a gyakorló pedagógusok továbbképzésében. Ez a három téma szerepelt a Hangőr Egyesület Ki viszi át a popzenét? fórumán, aminek írott összefoglalói és a teljes
videói is elérhetők a poptanitas.blog.hu felületen.
A Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja által tavaly októberben szervezett Könnyű zenét vinni az iskolákba? című fórum egyik központi kérdése volt: mit kellene tenni ahhoz, hogy a könnyűzene legalább úgy lehessen jelen a közoktatásban, mint a sport, a képzőművészet vagy a komolyzene. A helyszínen, illetve a négy panelbeszélgetésről készült beszámolók alapján a későbbiekben is sokféle válasz született a felvetésre, amelyek egy része azonban ugyanabba az irányba mutatott: a pedagógusok, a pedagógusok kép­zé­se, segítése felé. Ezért döntött úgy a szervezet, hogy folytatja az elkezdett diskurzust, és február elején három, a könnyűzene és a pedagógusok viszonyát feszegető témát jár körbe.

A Nem várunk holnapig című panelbeszélgetésen az ének-zene szakos tanárképzés helyzete és jövője került terítékre, amit Pintér Tünde Kornélia Tanulói és tanári nézetek a zenetanulás és zenehallgatás megí­té­lé­séről című, közel másfél ezer diák és pedagógus megkérdezésén alapuló kutatásáról szóló előadása vezetett fel. A beszélgetés résztvevői voltak: Baksa Péter nagybőgő és basszusgitár művész, zenetanár, Koncsos Gergely középiskolai ének-zene tanár, Nagy Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Zenei Intézetének docense és Smuta Attila, a Zenetanárok Társaságának (ZETA) alelnöke.
A Hogyan mondjuk el című második panel a könnyűzene egyetemi oktatásban való megjelenési le­he­tő­ségeiről, a nem ének-zene szakos leendő pedagógusok képzésébe való beépíthetőségéről szólt. A be­szél­getést a Debreceni Egyetemen 2023-ban induló kortárs könnyűzenei alapképzés bemutatása nyitotta meg, majd Barna Emília docens, szociológus, populáriszene-kutató, Koncz Balázs könnyűzenei menedzser, a Pécsi Tudományegyetemen működő Zenélő Egyetem (ZEN) programkoordinátora, Pleskonics András, a SZTE rocktörténet kurzusának előadója (Dr. Rock) és Lakatos Péter egyetemi docens, a Debreceni Egye­tem Zeneművészeti Karának dékánja igyekeztek megvilágítani a témát.
hirdetés

A könnyűzene lehetőségei a pedagógus-továbbképzéseken kérdést körüljáró harmadik panelt a winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft. könnyűzenei oktatási mintázatokról szóló, több kutatáson alapuló elemzése nyitotta. A Nehéz arra menni című beszélgetésben Gubáné Csánki Ágnes köznevelési szakértő, Márkus Tibor, az Improvizatív Zeneműhely Egyesület által szervezett Lamantin Tábor művészeti vezetője, Rázsi Botond Miklós, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium intézményvezetője és Wienhardt- Dobias Judit pedagógus vettek részt. A fórum előadásait és panelbeszélgetéseit ezúttal is élőben nézhették a Hangőr Egyesület közösségi felületein, néhány nappal később az írott beszámolók, majd a rögzített be­szélgetések is előérhetővé váltak a poptanitas.blog.hu oldalon keresztül.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor