Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A jazz kerül előtérbe a Fonó májusi programjában
2023-04. szám

Április 26-ától május 17-éig tart városszerte a Jazzfest Budapest, amely a műfaj hazai és nem­zet­közi sztárjait hozza a főváros számos színpadára. A nemzetközileg is jelentős eseménysorozatnak a Fonó lesz az egyik visszatérő helyszíne, ahol május folyamán a tágan értelmezett jazz – a kortárs határától a világzenéig – számos jelentős előadója szerepel a programban.

A cseh Tara Fuki női duó zenéje abszolút pikáns és egyedi. Zenéjük a közös improvizációkra épül, amelyeket a különböző zenei stílusok reflexióival gazdagítanak, távoli tájak ízével a női belső világ eredeti ka­lei­­doszkópját hozva létre. Ugyanezen az estén, május 4-én A Jasna Jovićević Quinary is színpadra lép. A zenekar a kortárs zene, a világ­zene és a jazz innovatív megközelítésével és improvizációkkal hozza létre különleges zenei világát, amely vonósnégyesre, szaxofonokra, basszus­klarinétra, fuvolára, tamburára és énekhangra íródott.

Rendszeresen a Fonóban tartja klubkoncertjeit Novai Gábor Novan, aki elektronikus alapokon nyugvó live-act duóiban mindig más és más ven­déggel sajátos hangzásvilágot teremt sorozatában, amely most a fesz­tivál ven­dé­ge lesz május 5-én. Világzene, elektronika és kortárs jazz ízléses keverékét teremtik meg ezen az estén a partnerével, aki ezúttal MnemonicKIss (Kiss György Árpád, trombitás) lesz. Mindketten hisznek benne, hogy az improvizált zene frissessége, ahogy a zenészeket, úgy a hallgatókat is magával sodorja és elgondolkoztatja.



Két rendkívüli formációt hallhat a közönség május 11-én a Fonóban. Az unikális fúvós, a magyar jazz kiemelkedő alkotója, Borbély Mihály vezetésével és hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával jött létre a Borbély Mihály Balkan Jazz Project, akik most a hazai jazz meghatározó egyéniségével, a stílusalkotó Dresch Mihállyal lépnek színpadra. Ugyanezen a napon az olasz Enzo Favata The Crossing nevet viselő progresszív kvartettje tesz térbeli és időbeli utazást, jazzt, városi hangulatokat, afrikai és mediterrán gyökereket, elektronikát, rockot és sok más különböző stílust elképesztően kreatívan vegyítve.

A Chris Devil Trio formációja 2011-ben alakult a Zeneakadémia jazz tanszakos hallgatóiból. Céljuk a kísérletezés, a harmónia hangszer nélküli felállás lehetőségeinek feszegetése, olykor a hagyományos vagy fúziós jazz, olykor a szabad zene eszközeivel. Mindhárman részt vesznek zeneszerzőként is a munkában, ami igazán változatossá teszi koncertjeiket. Május 13-i Fonó-béli koncertjükön a műfaj ismert hazai egyénisége, Tóth Viktor szaxofonos működik közre. Ugyanezen a napon a JÜ is színpadra áll a mára itthon védjeggyé vált Jü-hangzással, ahol egyesül a rock intenzitása, a free jazz szabadsága, az ambient-textúrák hipnotikus hatása és a különböző népzenék nyersessége.

A koncertekről bővebben a Fonó weboldalán lehet tájékozódni.

Fonó Budai Zeneház / XI., Sztregova utca 3. / www.fono.hu

hirdetés

















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor