Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Ligeti 100: a Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
2023-04. szám

Száz éve született Ligeti György, a 20. század második felének egyik legjelentősebb zenei újítója. Az erdélyi származású, 2006-ban elhunyt zeneszerző világszerte ünnepelt centenáriumának szálai a Budapest Music Centerben futnak össze május 22. és 28. között: nemzetközi sztárok és a
hazai kortárs zenei élet meghatározó előadói és szerzői világítják meg a sokszínű életművet.
Az egyhetes Ligeti 100 fesztivál koncertjein korai művek, sikerdarabok és kései remekművek egyaránt megszólalnak a BMC-ben, olyan szólistákkal, mint az izlandi zongoraművész, Víkingur Ólafsson, Kim Kashkashian brácsaművész, Sarah Defrise szopránénekes, valamint a neves brit csellista, Steven Isserlis. Az ünnepi alkalomból színpadra lép a komponista fia, Lukas Ligeti, és Budapestre látogat Ligeti özve­gye, a 93 éves Ligeti Vera.
A fesztiválprogram három pillérét három zenekari koncert adja: május 22-én a Budapesti Vonósok, május 25-én az UMZE Kamaraegyüttes, május 28-án pedig a Keller András és Rácz Zoltán által alapított Ligeti Ensemble játszik a BMC Koncerttermében. Ezen a hangversenyen a BMC-ben élő és dolgozó Kurtág György mellett Eötvös Péter és Vidovszky László új, Ligeti emlékének ajánlott műveit is hallhatja a közönség.
„Ligeti, Kurtág és Eötvös életműve szimbolikus és kézzelfogható értelemben is a Budapest Music Center kortárs zenei tevékenységének alapjait jelentette 25 évvel ezelőtt, és jelenti ma is” – nyilatkozta Gőz László, a BMC igazgatója. – „Azért dolgozunk, hogy a 20. század kortárs zeneszerzői a 21. század klasszikusaivá váljanak.”
hirdetés

Ligeti György lenyűgöző és olykor mai füllel is meghökkentő remekművei közül számos szóló- és kamaradarab elhangzik a fesztiválon, olyan művészek előadásában, mint Károlyi Katalin, az Amadinda Percussion Project, Rácz Zoltán, Holló Aurél, Ittzés Gergely és Csalog Gábor, de nem maradhat el az egyszerre 100 metronómon megszólaló, hipnotikus erejű Poème symphonique sem.
A hangversenyeket társprogramok kísérik: május 23-án a Ligetivel szoros baráti és szellemi kapcsolatban állt, 97 éves Kurtág Györggyel, valamint a Ligetivel sokáig együtt dolgozó Eötvös Péterrel beszélget Fazekas Gergely zenetörténész. Ligeti zenéje a mozivásznon is történelmet írt: a 2001: Űrodüsszeiában és más filmalkotásokban megszólaló műveiről Dargay Marcell zeneszerző tart előadást május 24-én. A fesztiválhoz kapcsolódva jelenik meg a BMC Records új kiadványa, amelyen Zétényi Tamás Ligeti csellószonátáját és brácsaszonátáját is előadja.
Hogy a műfaji határokon átlépve mekkora hatást gyakorol Ligeti zenéje a mai alkotókra, arról jazz- és elektronikus zenei bemutatók tanúskodnak: a Modern Art Orchestra Fassang Lászlóval, a Lukács Miklós Cimbiózis Trió a Ligeti Ensemble tagjaival, a Moment’s Notice Trio pedig Lukas Ligetivel és Fekete-Kovács Kornéllal karöltve helyezi új kontextusba Ligeti műveit. A BMC Opus Jazz Clubjában Sašo Vollmaier, Pozsár Máté és Szabó Dániel zongoraművészek új produkcióját élheti át a közönség, míg a BMC Könyvtárában a Zeneakadémia elektronikus zenei médiaművészet szakos hallgatói mutatják be Ligeti által inspirált alkotásaikat.
A koncertekre jegyek elővételben már kaphatók a BMC-ben és a bmc.hu oldalon.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor