Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Koncertek, táncház és fényművészet a Kandelán
2024-04. szám / Petrovics Gabriella

Első alkalommal rendezik meg a Kandela – Skanzen más fényben fesztivált Szentendrén, ahol a hagyományos népi kultúra és a modern művészet találkozását élhetik át a látogatók május 30. és
június 1. között. A fesztivál küldetéséről, programjairól és arról is beszélgettünk Horváth Lászlóval, a Fonó ügyvezető igazgatójával, a PajtaKult ötletgazdájával, hogy milyen élményeket keres a közönség.

Mi hívta életre a Kandelát?
H. L.: Fény és összefogás. Hiszen több mint tíz évre nyúlik vissza a szakmai kapcsolatunk a különféle fényművészekkel, akik évről évre visszatérnek a kishegyesi Dombos Festre, hogy gyönyörű fényben úsztassák a löszfalat. Emellett a PajtaKult által felfedeztük, hogy a pajták egyenértékű terek a művészetek palotáival. Azért különlegesek, mert létre lehet hozni bennük ugyanazt piciben, ugyanolyan művészeti színvonalon, mint a kulturális fellegvárakban. A Skanzen adott ehhez, mivel elképesztő terekkel és pajtákkal rendelkezik. A Fonó gazdag zenei kínálatát pedig ezúttal másképpen tudjuk bemutatni több száz vagy akár több ezer embernek. Úgy gondolom, hogy akkor igazán sikeres egy kulturális párbeszéd, ha összefognak a különböző művé­szeti területek, ez történt a Kandela esetében.

Hogyan fogalmazná meg a fesztivál küldetését?
H. L.: Üzeneteket kívánunk közvetíteni. Nemcsak szórakoztatni szeretnénk, hanem gondolkodtatni, elvarázsolni is. A Skanzen kétszáz éves időutazása és az új, erdélyi tájegysége varázslatos helyszín, egy falusi város vagy városi falu. Meglátásom szerint a művészet legnagyobb kihívása nem más, mint ezekbe az autentikus terekbe elvinni a kortárs küldetéseket.

A programok közül melyeket emelné ki?
H. L.: A fénydivízió összegyűjtötte a magyar fényalkotókat, és felajánlottuk nekik a Skanzen tereit, legyen az nádtetős ház, pajta, utcasor vagy az erdélyi főtér. Az is egy komoly művészeti alkotómunka, hogy milyen ábrák kerülnek az épületekre, amiket megcsodálhat a közönség. Egy-egy fesztivált a zenei műfajok is definiálnak, a Kandela zenei programja pedig igen sokszínű. A Fonó olyan művészeket hoz el Szent­endrére, akik munkájuk során valami egészen újat, meglepőt hoznak létre azáltal, hogy a hagyományos népzenét a modern zenével ötvözik. A nyitónapon ad nagykoncertet Szabó Balázs Bandája, a Vujicsics együttes pedig 50 éves jubileumi koncertjét tartja a Skanzen színpadán. Meghallgathatjuk a lengyel Motion Triót, akik elképesztő harmonikás virtuozitással állnak minden műfajhoz, emellett a Spanyolországban, Szlovéniában is alkotó – nem mellesleg Skanzen-imádó – Keck Mária vezette Ex Auro flamenco duó előadása is izgalmasnak ígérkezik. Emellett a legfiatalabb táncházas generáció, az Ígjen a falu! kon­cep­ciója is megvalósul.
hirdetés

Úgy tudom, hogy szakmai konferenciát rendeznek a nulladik napon. Mi lesz a téma?
H. L.: Különböző panelbeszélgetéseken keresztül megpróbáljuk a PajtaKult által az építészetet és a közösségépítést körbejárni, hazai és nemzetközi példákat bemutatva, és megnézni, hol tartunk a projekt harmadik évében. Továbbá ugyanezen a napon zárul Horváth Levente kortárs erdélyi festőművész Csűr-képek című kiállítása, amelynek ott voltunk a megnyitóján, s a finisszázsán is ott a helyünk.

Kiket várnak a háromnapos eseményre?
H. L.: A fényfestők egy ozorai hangulatot, sokunk egy urbánus közeget, a Fonó az igényes zenei közegét. A Skanzen pedig azt szeretné, ha olyan vendégek töltenék meg a tereket, akik később is visszatérnek.

Hogy látja, milyen élményekre vágyik manapság a közönség?
H. L.: A fesztiválpiac újraindult a covid világjárvány után. A közösségi élményekre jobban szomjaznak az emberek, és felértékelődött a természetközeli kultúrafogyasztás. Vegyük észre, hogy a természetben nyílik az orgona, virágzik a pipacsmező! A kisebb, vidéki fesztiválok tehát nagyon vonzóak az emberek körében. Rengeteg kirándulót vonz a Dunakanyar térsége főként hétvégente, ezért ha ennek a tömegnek csupán egy része ellátogat a Skanzenbe május 30. és június 1. között, már nyert ügyünk lesz.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor