Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben – május
2024-04. szám

Sofia Jernberg & Alexander Hawkins: Musho
Etióp, örmény és svéd népzenei hatásokat emel át a kortárs jazzbe a szenzációs fiatal énekesnő, Sofia Jernberg és Alexander Hawkins zongoraművész duókoncertje, amelyet leginkább posztmo­dern dalciklusként lehet megragadni. Jernberg lenyűgöző énektechnikával teremt a visszafo­gott-

ságból drámai hangulatot, álomszerű összhangban Alexander Haw­kinsz­­szal, akit generációjának egyik legkreatívabb zongoristájaként és Mulatu Astatke billentyűseként egyaránt ismerhetünk. A két művész a legnevesebb koncerthelyszíneken és fesztiválokon lép fel, a program elhangzott például a Pierre Boulez Saalban is, Jernberg pedig egy igazi „shooting star” előadó: énekelte a Pierrot Lunaire-t a Klangforum Wiennel, szerepelt a Bécsi Filharmonikusokkal, tavaly a hamburgi Elbphilharmonie-ban mutatkozott be szólistaként, legutóbb pedig az amszterdami Bimhuis rezidens művészeként két új műsort állított színpadra.

BMC – Opus Jazz Club
05. 04., 20:00


Susanne Lundeng Trio
Norvégia egyik legelismertebb népzenésze, Susanne Lundeng zenei múltja Észak-Norvégia népzenéjében gyökerezik, amelyből hege­dűs­ként, zeneszerzőként, énekesként és zenei szabadgondolkodóként alakított ki nemzetközi figyelemre is számot tartó hangzásvilágot. Triójában két jazz-zenész, Nils-Olav Johansen és Per Oddvar Johan­sen társaságában indul improvizatív párbeszéden alapuló zenei felfede­zőútra. Érzéki dalszövegeiben, festői dallamaiban Lundeng az élet kisebb-nagyobb drámáit és azoknak az emberre és a tájra gya­korolt hatását örökíti meg. Zenéje melankolikus, visszafogott és gyengéd, ugyanakkor viharoktól sem mentes. Pályája során már 13 albumot jelen­te­tett meg, korábban Nordland tartomány népi dallamainak felvé­te­léért elnyerte a Grammy-díj norvég megfelelőjét, a Spellemannsprist.

BMC – Opus Jazz Club
05. 15., 20:00


Korossy Kvartett: Bartók Béla vonósnégyesei 3. / Bartók, Mozart és Stravinsky
A 2018-ban alakult Korossy Kvartett célja a méltán híres magyar vonósnégyes-hagyomány továbbörökítése, illetve a minél szélesebb repertoár bemutatása. Új sorozatukban Bartók összes vonósnégyesét szólaltatják meg, különböző koncepciók szerint társítva más művekkel – ezúttal Bartók 3. vonósnégyese, Mozart „Dissonanzen” kvartettje és Stravinsky három vonósnégyes-darabja hangzik el. Bartók 1927-ben komponálta 3. vonósnégyesét, amely épp olyan meghökkentő volt a maga idejében, mint Mozart „Dissonanzen” kvartettje az 1780-as években. A két mű kezdetben baljós és fenyegető alaphangulatából a két szerző különbözőképpen bontakoztatja ki darabját: míg Mozartnál a zene felhőtlen, boldog, pezsgő állapotba csap át, addig Bartóknál a szorongás mindvégig érzékelhető marad. A műsor harmadik eleme, Stravinsky Három darab vonósnégyesre című kompozíciója formaalkotásával, hangzásával és a zenei anyagok meglepő használatával éppúgy korszakalkotó jelentőségűvé vált, mint Bartók és Mozart művei.

BMC Koncertterem
05. 13., 19:00
hirdetés

Ill Considered
Mély groove-ok és panaszos dallamok, elsuttogott énekek és falakat repesztő csúcspontok: a londoni improvizációs szcéna élvonalába tartozó Ill Considered trió a közönség hangulatára és a helyszín akusztikájára egyaránt reagálva hoz létre egyszeri és megismételhetetlen zenét. Idris Rahman, Emre Ramazanoglu és Liran Donin energikus és megindító zenei világa teljes egészében a pillanatban zajló komponálásra támaszkodik. Dinamikus koncertjeiken a drum & bass, az afrobeat és a spirituális jazz hatásának nyomai egyaránt felfedezhetők, ám a középpontban mindig a groove marad. A trió Vincent de Boer vizuális művész közreműködésével gyakran interaktív audiovizuális előadásokra is vállalkozik.

BMC – Opus Jazz Club
05. 18., 20:00


bmc.hu











vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor