Impresszum | Előfizetés  
  2024. július 27., szombat
Olga, Liliána

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Karonülőtől botra támaszkodóig mindenkihez szólunk”
2024-05. szám

Gryllus Dániellel beszélgettünk arról, hogy mit tartogat a Kaláka együttes és közönsége számára a zenekar 55. évadja.

G. D.: Még nézni is furcsa ezt az 55-ös számot, mint az évek számát, hát még végigmuzsikálni ennyi esztendőt. Márpedig ez az igazság, a Kaláka együttes valóban 1969-ben alakult. A jubileum alkalmából sokszor adódik lehetőség, hogy a régi időkre gondoljunk. Főleg azért is, mert nemrég készült el a dokumentumfilm kicsit titokzatos címmel: Kaláka a Kárpátoktól a Karib-tengerig. Itt együtt a régi és mai Kaláka-muzsikusok, Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Huzella Péter, Major Gábor, Mikó István, Radványi Balázs idézik fel az 55 év részleteit dalokban, régi és mai felvételeken, történetekben. Van mit idézni, hisz a Kaláka tízezernél több koncertjét a világ több mint 40 országában adta, dalai száma is jóval ezer felett van, megénekelték háromszáz-egynéhány költő verseit, és ahogy Kányádi Sándor bácsi mondta a közönségünkről, „karonülőtől botra támaszkodóig” minden­kihez szólunk.

Ha jól tudom, ahogy az életben, úgy a filmben is kiemelt szerepet kap az együttes Kányádi Sándorral való kapcsolata…
G. D.:Kányádi Sándor nagyon fontos volt a zenekar életében. 1981-es első erdélyi turnénkon kerültünk igazán közel hozzá és verseihez. Több költeményét is ajánlotta a Kalákának, amiből dal született, többek között a Románc címűt, amit Cartagenában írt. Itt a filmcím megfejtése, a zenekar visszavitte dalban Cartagenába, a Karib-tenger partjára a verset dalban, és ott is elénekelte. Kányádi-dal szinte minden koncertünkön szerepel, legyen az gyerekműsor vagy felnőtt koncert. Szép emlékek a közös koncertek is, amikor Sándor bácsival együtt léptünk színpadra. Jártunk sokfelé, itthon, a szomszédos országokban, de eljutottunk könyvvásárokra is, Moszkvába és Göteborgba. Sokat idézzük nem csak verseit, mondatait, történeteit is. Öröm volt, hogy amikor szülőfaluja, Nagygalambfalva több mint 400 éves iskolája felvette a Kányádi Sándor Általános Iskola nevet, mi is játszottunk az évnyitón.

Hol és mikor lehet megnézni a Kaláka-filmet?
G. D.: A filmet, melynek rendezője Pigniczky Réka, a Veszprémi Mozgókép Fesztiválon mutatják be június 14-én. Ott a filmbemutató után is lesz egy Kaláka-koncert, ahogy még sokfelé a jubileumi év alkalmából. Híreink szerint a bemutatót követően a Balaton környéki kertmozikban lesz látható a film. Terv szerint ősszel kerül be az art mozik műsorába országszerte. Több vidéki nagyvárosban is szeretnénk közön­ség­ta­lálkozóval, Kaláka-koncerttel együtt szervezett vetítést tartani.

Hol lehet még találkozni a zenekarral az év során?
G. D.: Nem bonyolódnék a felsorolásba, hisz mindenki követheti a fellépések sorát a kalaka.hu honla­pun­kon vagy közösségi oldalunkon. Játszunk Kaláka 55 koncerteket, gyerekműsorokat, előadjuk Bogdán Zsolt­tal közösen a Vannak vidékek című Kányádi-estünket.
hirdetés


Melyek azok rendezvények, amiket szívesen megemlítene?
G. D.: Néhány fontos alkalmat kiemelnék, hisz természetesen a hozzánk kötődő fesztiválokon mindig szeretünk különleges koncerteket is adni. Így lesz ez Bicskén június 9-én a Hangzó Helikon Fesztiválon, ahol Palya Bea lesz a Kaláka vendége. Június 27-30-ig tart Egerben a Kaláka Fesztivál, a rangos közreműködő gárdáról mindenki értesülhet a hirdetésből. (Fellépők lesznek például Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák és a Modern Art Orchestra, Szalóki Ági, Boggie és Petruska, a Muzsikás, a Szalonna és bandája, a Kerekes Band.) Ami számunkra különleges lesz, az a Miskolci Szimfonikus Zenekarral közös koncert, muzsikálunk a Jazzbois együttessel együtt, és természetesen gyerekműsort is adunk az Érsekkertben a vasárnap esti nagykoncerten kívül. Nyáron lesz más fesztiválunk is, július 12-14-ig az Őrségben, Magyarföldön a Fatemplom Fesztivál. (Fellép majd többek között a Csík Zenekar, a Neil Young Sétány, a Ripoff Raskolnikov Band, Vecsei H. Miklós és a QJÚB, Szirtes Edina Mókus és a 4 Bones, Berecz András.) És sokan számon tartják, hogy Kapolcson, a Művészetek Völgyében is házigazdaként leszünk jelen Lackfi Jánossal közösen a Kaláka Versudvarban sok barátunk, zenészek és költők társaságában.

Számít valami igazi ajándéknak ezen az 55. szülinapon?
G. D.: Talán korai még írni, de mozgalmas lesz az ősz is, itthoni és külföldi koncertekkel, egy nagy jubileumi koncerttel, amelyről majd idejében hírt adunk. Ahogy arról is, ha sikerülne a tervünk, hogy annyi évtized után, sokak kérésére ismét legyen egy Kaláka-lemez (nem CD, nem kazetta, nem felhő), olyan válogatás, ami bakelitlemezen még soha nem jelent meg, amin a régi szép hangzásban lehet hallgatni a Kalákát. Jó lenne ezzel is ünnepelni ezt a jubileumot.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor