Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat

Azok a régi csibészek – Egy hangulatos csillagvizsgáló
2015-05. szám / Kőszeghy Béla

„A rock and roll sztár egy mesterséges égitest” – énekelte a Balkán FuTourist a nyolcvanas évek derekán. A Cseh Tamás Program könnyűzenei örökség alprogramjának poptörténeti talk show-ja, az Azok a régi csibészek jó hangulatú csillagvizsgálást kínál.

A magyarországi könnyűzene közelmúltját körüljáró sorozat szó­ra­koz­ta­tó formában, anekdotázva közvetít ismereteket a hazai pop-rock legendáriumáról. A havonta, az Akvárium Klubban megrendezett be­szél­ge­té­sek főszereplőit – a sztárokat – az első akkordkísérleteikről, a korabeli öltözői pletykákról, a zeneipar dörzsölt kádereiről, a ka­pi­ta­liz­mus mételyezte ifjúsági kultúráról, a színpadon bemutatott széles harántterpeszekről, vagyis a lázadás tornagyakorlatairól kérdezik a sorozat házigazdái – Csatári Bence történész és Poós Zoltán író.
Első alkalommal az újhullám felemelkedéséről cseréltek eszmét. Trunkos András, a Rolls Frakció zenekarvezetője szerint a hazai new wave azért lehetett sikeres, mert nagy ívben tett a mintákra. A színtér kulcsfigurái alulról jöttek, őszinték, tettre készek és izgágák voltak – emlékezett a basszusgitáros. Nem különféle stílusoknak, hanem a zenének kötelezték el magukat. Akárcsak a rádiós műsorvezetők koronázott királyaként számon tartott Boros Lajos, akiről kevesen tudják, hogy 1972-ben egyszálgitáros polbeatparódia-dalával Ki Mit Tud?-ot nyert, a nyolcvanas években pedig – a Hanglemezgyár márkamenedzsereként – korongokról és karrierekről döntött. Számos történet mellett erről a korszakról is mesélt az Azok a régi csibészek márciusi estjén.
Áprilisban Nagy Ferót és Németh Lojzit, két igazi nagy csibészt látott vendégül a sorozat, akik bebizonyították, hogy őszülő halántékkal sem szükséges szögre akasztani a rock and rollert. Egy olyan világról adomáztak, amelyik nem akarta vagy éppenséggel nem akarhatta a hozzájuk hasonló hősöket. Olyan korszakban lettek ők ikonok ugyanis, amikor rendőrök ébresztették a lelkiismeretes előadókat, akiknek – paradox módon – a jó ötleteik miatt volt szükségük magyarázkodásra. Bevont és újból kiadott útlevelekről, tízezres tömegek letérdepeltetéséről és a gitárnyűvők mindennapi odaadásáról is esett szó a telt házas beszélgetésen.
hirdetés

A sorozat nosztalgiázást kínál az egykori fiataloknak, az ifjabb rajongóknak pedig könnyűzene-történeti kalandozást ígér.
Az eddigi beszélgetések megtekinthetők a www.csehtamasprogram.hu weboldalon.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor