Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Hevhetia Fesztivál a BMC-ben
2015-07. szám / Szepesi Krisztina

Ján Sudzina 13 évvel ezelőtt alapította a Hevhetia Lemezkiadót, mely eleinte hobbinak indult, mára azonban már nemzetközi hírnévre tett szert, és nyári zenei fesztiválja is átlépte Szlovákia
határait. A nyári rendezvénysorozat részeként augusztus 27. és szeptember 2. között a Budapest Music Center Opus Jazz Clubjában tartanak ötnapos nemzetközi jazzfesztivált.

A kiadó egyre növekvő sikerét tekintve azon túl, hogy ön bizonyára nagyon nagy zenerajongó, jó üzletembernek is kell lennie.
J. S.: Lehet, bár a jó üzletemberek nem ilyesfajta zenei műfajokban látják az üzleti lehetőséget. Amikor elkezdtük, az egész csak játéknak indult, a magunk szórakoztatására alapítottuk a céget. Először egy cseh gitáros barátomnak szerveztem koncerteket Kassán, és mivel otthonosan mozogtam a lengyel piacon is, megkért, szervezzek oda is koncerteket. Két év alatt 15 koncertet szerveztem Lengyelországba, melyek nagyon sikeresek voltak, aztán a barátom megkérdezte, miért nem veszünk fel lemezeket is. Vagyis lépésről lépésre haladtunk. Elő­ször a hazai muzsikusokra és a korábbi Csehszlovákia területén működő zenészekre fókuszáltunk, főként a jazz műfajában, aztán jött a képbe Skuta Miklós magyar zongoraművész, aki Komárnóban szü­le­tett. Talán ő legjobb Bach-interpretátor, akit eddig hallottam. Ő vetette fel, miért nem próbálkozunk klasszi­kus zenével is. Az első CD, amit vele vettünk fel, nagy siker volt szakmai körökben is. Aztán a felesége, Nora Skuta elindította a kortárs vonalat is John Cage Sonatas and Interludes for Prepared Piano című anyagával, ami még sikeresebb vállalkozásnak bizonyult, hiszen bekerült a 1001 CD, amit meg kell hallgatnod, mielőtt meghalsz című könyvbe, és nemzetközileg is annyira elismert lett a felvétel, hogy az amerikai egyetemeken is referenciaként használják. Így tehát szép sorjában a jazz mellé megérkezett a klasszikus, a kortárs és a régi zene, miközben kiterjesztettük a kiadásokat más országok művészeire is. Mostanra már a két alkiadóval több mint 150 lemezt adtunk ki, melyek jelenleg 20 országban elérhetők. És mivel sosem tettem különbséget a műfajok között, mert számomra csak jó zene és rossz zene van, így jött a képbe az alternatív, az ambient, a művészi, nem szokványos rock, a blues és például a klezmer.

Mostanra pedig már fesztiválokat is szerveznek.
J. S.: Mivel nem csupán a kiadott lemezeket, de magukat a művészeket is szerettük volna népszerűsíteni, ezért kezdeményeztük a fesztivált Kassán, ami ebben az évben tovább fejlődött, hiszen több más városban is vannak rendezvényeink, sőt, az országhatárt is átléptük. A Jazz Mass-szel kezdtünk július elején Szlovákia több városában, ahol különleges helyszíneken, templomokban, katedrálisokban, bazilikákban és kastélyokban léptek fel a zenekarok. Ez tulajdonképpen egy élő meghívó a szlovák közönség számára, hogy eljöjjenek Kassára az egész júliusban tartó fesztiválra. Aztán augusztusban Pozsonyba, majd Budapestre megyünk. Ősszel pedig tovább utazunk, így többek között eljutunk koncertjeinkkel Krakkóba és Párizsba is.
hirdetés

Ennyire népszerűek ezek a zenei műfajok Szlovákiában?
J. S.: Éppen az a legfőbb célunk a brand népszerűsítésével, hogy az általunk promotált művészek életben maradhassanak ezekben a műfajokban. Ezért nyitottunk a design és a divat irányába is, így például nemrég egy divatbemutatóval egybekötött koncertet szerveztünk, ahol a zenészek speciálisan erre az estére, designerek által tervezett kosztümökben léptek fel, melyeket meg is lehetett vásárolni. Az ilyen típusú rendezvényekkel nemcsak azt a közönségréteget szólítjuk meg, amelyik az adott műfajt kedveli, hanem olyanok is eljönnek, akik inkább a divat iránt érdeklődnek, és olyan magazinokban is megjelenhetnek a zenészek, amelyekben eddig a műfajnál fogna nem kaptak lehetőséget. Azért is fontos a nyitás, mert úgy gondoljuk, ez az építkezés egy hosszú távú feladat, ahol nem támaszkodhatunk feltétlenül és kizárólag az állami támogatásra.

Budapestekre milyen zenekarokat hoznak el?
J. S.: Ez egy igazi nemzetközi fesztivál lesz. Az első napon Daniel Goyone francia zongoraművész lép fel Thierry Bonneaux-val, aki vibrafonon és ütőhangszereken játszik. Az est második felében pedig egy cseh klasszikus jazzegyüttes, az Otto Hejnic Trio ad koncertet. A második napon a szlovák Jazzabell zenekart és a lengyel Michal Tokaj Triót hallhatja a közönség, a harmadik napon pedig Jihye Lee koreai énekes triója lép színpadra Sabin Todorov belga zongoristával és a szintén koreai Bosung Kimmel, aki autentikus ütőhangszereken játszik majd. Az est zárásaként Pavel Jakub Ryba, az a cseh basszusgitáros lép fel triójával, akivel az egész lemezkiadó elkezdődött. Egy kortárs zenei koncertet is hozunk a BMC koncerttermébe. Ivan Buffa vezényletével a legjobb kortárs zenét játszó szlovák kamarazenekar, az Európában is a nagyon népszerű Quasars Ensemble lép fel, melyben magyar zenészek is játszanak. A fesztivál fénypontjaként pedig Iva Bittová, a híres cseh énekes és hegedűművész érkezik a Nocz Quartettel. Ezek a programok is mutatják, hogy az évek során mennyire nemzetközivé vált a lemezkiadónk.

Egész Európából képviselnek már zenészeket. A jövőben ez akár világszintű is lehet?
J. S.: Még azért inkább Európára koncentrálunk, tervezünk majd egy brüsszeli fesztivált is a jövőben, de nem a következő évre, amikor az Európai Unióban Szlovákia elnöklése kerül sorra, mert ilyen nagy eseményben nem szeretnénk részt venni, hiszen ahogy már említettem, mi a saját brandünket építjük. Jó kapcsolatrendszerünk van a független zenei életben Európa-szerte, ahogy például Magyarországon a BMC-vel, ami azért fontos, mert természetes együttműködéseken alapul, nem állami és különféle más támogatásokon. Mi ugyanis elsősorban nagyon minőségi tartalmat szeretnénk, erős kapcsolatokat, és csak aztán keressük a különféle forrásokat, melyek a segítségünkre lehetnek a koncertek és a lemezeladások bevételei mellett. És persze együttműködünk kulturális intézetekkel, de szeretnénk megmutatni, hogy képesek vagyunk a cselekvésre önerőből.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor