Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 19., kedd
József, Bánk

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Olykor egy vonatjegy is elég, hogy az ember elinduljon álmai útján
2015-11. szám / Pavlovics Ágota

Rúzsa Magdi a Budapest Sportarénában 2016. február 27-én 20 órakor ad koncertet. Az alkalom nem akármilyen, hiszen éppen tíz évvel ezelőtt nyerte meg a Megasztár tehetségkutató versenyt. Akkor határozta el, ha teheti, visszatér az Arénába. Nos, nemcsak hogy teheti, de a rajongói alig
várják. Az ünnepi koncert vendégei Boban Markovic zenekara és Presser Gábor lesznek. Magdival az ünnepi koncertről és néhány an­gyal­ról beszélgettünk.

Mi újság a Tejúton? Mi mindent látsz onnan, ha visszanézel?
R. M.: Körforgást, eltéphetetlen kötelékeket, amelyek éppen úgy ösz­szetartoznak, mint a Nap és a Hold. A büszkeség, a nyugalom, a szép­ség, a kihívás, a feladatok, a féltés képeit. Az utóbbi időben gyakran merítkezem a gyerekkoromból. Nem vagyok melankolikus, de rendre elém lépnek ezek a képek. Sok dalomat szeretem, de most ez a szívem csücske. A gyerekkorom, a szabadság íze, ami persze meg­változott, egészen mást jelent most, mint annak idején. Csillogásnak láttam, ami volt, pedig nem is csillogott. De nem baj, minden úgy volt jó, ahogy volt. Mezítláb rohanni, fára mászni, röviden: jó volt otthon kamasznak lenni. Érdekes, hogy az emlékeimből és élményeimből született Tejút című dalomban nyoma sincs melankóliának, vidám, di­na­mi­kus, és jó ritmusú lett, aminek a koncerteken rockosabb vál­to­za­tát fogjuk előadni.

Fogadjunk, hogy a szívednek egy másik csücske is éppen foglalt, mégpedig a Presser Gábor által írt, Angyal mellettem című gyönyörű dal fészkelte oda be magát.
R. M.: Szépséges ajándékot kaptam Pici bácsitól, igazán megtisztelő, hogy csodálatos dalokat kapok tőle. Ilyen volt az Egyszer és most az Angyal mellettem is. Elszorult a szívem, alig kaptam levegőt, amikor először hallottam, olyan gyönyörű. Az egyik legnehezebb dal, amit valaha énekeltem. Egy egész élet van benne, megtörtént mindaz, amit énekelek, lírai és tomboló érzelmek érzékeny egyensúlya.

Presser Gábort zsűritag volt, amikor indultál a Megasztáron, milyennek megismerted meg, mit jelentett akkor a vele való találkozás, és mit jelent most a közös munka?
R. M.: Gyerekkoromban sokat hallgattam őt, és amikor a Megasztárba jelentkeztem, borzasztóan fontos volt számomra a véleménye. Azt gondoltam, amit Presser Gábor fog mondani, döntő fontosságú lesz számomra. Aztán jó ideig nem beszéltünk, nem találkoztunk. Az első lemezemnél kezdtünk együtt dolgozni, de az elmúlt tíz évben nagyjából 25 koncerten találkoztunk. Ahogy mondtam, mindig meg­tisz­tel­te­tés számomra, ha dalt kapok tőle. Az Angyal mellettem című dal, amit most kaptam, szülte a gondolatot, hogy turnézhatnánk együtt. Nagyon sokat dolgoztunk ezen a dalon, szerintem egy-egy szót több százszor énekeltem fel, hogy tökéletes legyen. Vele nem is lehet máskánt dolgozni, csak óriási koncentrációval. Gábor minden mozdulatára érdemes odafigyelni, olyan mélyen benne él a zenében. Rengeteget segít nekem, hol közvetlenül, hogy észrevétlenül. Boldog vagyok, hogy vele énekelhetek, országos koncertturnénk november 3-án indult és december 10-ig tart. A dalok nagy részét kettesben adjuk elő, az estek további részében csatlakoznak hozzánk muzsikusbarátaink is.
hirdetés

Az angyal mellettem olyan szép, hogy az ember beleborzong, amíg hallgatja. De hogy fogjuk magunkat érezni jövőre, a győzelmed tízedik évfordulójára szervezett koncerten?
R. M.: Talán mondanom sem kell, mindent beleadok. Tíz év legmeghatározóbb dalait énekelem. Büszke vagyok arra, hogy tíz éve járom az országot, a világot, és szinte csak saját dalokat énekelek. Sokat dolgozunk azon is, hogy a közönség pazar látványt kapjon. A hangulat biztosan jó lesz, amire garancia, hogy Presser Gábor mellett Boban Markovicék is a vendégeim lesznek. Szeretnénk úgy összeállítani a műsort, hogy a közönség hallhassa kedvenc dalait. Az Ederlezi például biztosan benne lesz a programban, mert sokat jelent a közönségnek, és persze azért is, mert én énekeltem először Magyarországon, velem ismerte meg az ország. Hiszem, hogy ki kell szolgálni a közönséget. Ahogy máskor, most is közösen állítjuk össze a programot zenésztársaimmal. Szerencsés helyzetben vagyok, mert szinte mindannyian egyetértünk a válogatásban és a sorrendben is. Mások dalaiból csak azokat fogom énekelni, amelyek hozzám köthetők. Aki ismer, volt már koncertemen, tudja, hogy beszélős lány vagyok, nem lesz ez másként a februári koncertemen sem. Nagyon készülünk erre az estére, számomra rendkívül fontos, hogy megoszthassam a gondolataimat a közönséggel. Muzsikálni akarok és közben fontos dolgokat mondani azoknak, akik hallgatnak.

Mit gondolsz, melyik volt a legfontosabb döntésed, amikor elindult a karriered?
R. M.: Szűk tíz éve megkérdezte tőlem Závodi Gábor, az Ördögi angyal című lemezem producere: tudod, hogy mit szeretnél? És én a nehezebb utat választottam, aminek a mai napig nagyon örülök. Az is fontos számomra, hogy tíz éve ugyanazokkal a zenészekkel dolgozom, sokat vagyunk együtt, mégis meg­ma­rad­tunk egymásnak.

Meglehet költői kérdés, mégis felteszem: hogy vagy?
R. M.: Jól vagyok, de azért az a bizonyos zabszem… Nagyon-nagyon koncentrálnom kell, a figyelmem egy pillanatig sem lankadhat, az nem lenne méltó a Gáborral való munkához. Örömmel tölti el a szívemet, hogy készülök a jubileumi koncertemre, és természetesen nagyon izgulok. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban örülök annak, hogy működik a hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok támogatását szolgáló alapítványom, a Gábriel Angyalház Alapítvány. Annak idején nekem is kölcsönt adtak, hogy eljussak Pestre, és megvalósítsam az álmomat. Akkor elhatároztam, ha tehetem, egy nap én is segítek a hozzám hasonlóknak. Ahogy a példám mutatja, néha egy vonatjegy is elég, hogy az ember elinduljon álmai útján.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor