Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Folk delicatess a városban
2016-03. szám

A Fonó idén május 18–22. között hetedik alkalommal rendezi meg a főváros egyetlen nép- és vi­lág­ze­nei fesztiválját, a Budapest Folk Festet. Idén is több helyszínen mutatkoznak be a nép- és vi­lágzene ez évi legizgalmasabb, válogatott produkciói az ötnapos programsorozaton. A rész­le­tek­ről Horváth Lászlót, a Fonó igazgatóját kérdeztük.

Hogy jött a Budapest Folk Fest gondolata és mi élteti?
H. L.: Budapesten találkozik sok-sok zenei világ, a Balkántól a magyar népzenén át a cigány muzsikákig; a népzene is itt él és formálódik tovább az egyre növekvő számú folkkocsmákban például és az olyan már patinás klubokban, mint a Fonó. Öröm számunkra, hogy ez a műfaj egyre népszerűbb és korszerűbb is. Sok nagyvárosnak van folk­fesz­ti­vál­ja a világon és mi is nagy hiányát éreztük a századfordulón. Akkori kollégáimmal ezért 2010-ben megalapítottuk a Budapest Folk Festet, amely azóta is az egyetlen nép- és vi­lág­ze­nei fesztivál a városban, amellett, hogy a Fonó kiemelt ünnepe is! A többnapos rendezvényen az elmúlt években szinte mindenki bemutatkozott a hazai folk- és vi­lág­ze­nei szcénából. A régiek hírét tovább öregbítette, a pályájuk elején járó fiataloknak presztízst és lökést adott. A programsorozatba olyan hazai és külföldi produkciókat válogatunk be, amik véleményünk szerint az adott év zenei világát meghatározóan formálták. Ezzel együtt természetesen nem teljes a lista, mert öt napba nem fér bele egy teljes év felhozatala.

Minden évben újítotok a helyszíneken, idén hova szerveztek?
H. L.: Az idei sorozatban az autentikus népzenének elsősorban a Fonó, a világzenei mulatságoknak a Kobuci kert, a nagykoncerteknek pedig Várkert Bazár szabadtéri színpada ad otthont. Ez utóbbi valóban új és remek helyszín, reméljük, a közönség is visszaigazolja majd!

Kik lesznek az idei fesztivál fellépői?
H. L.: A külföldiek közül meghívtuk az európai klubokat meghódító Balkán-hullám legjelentősebb kép­vi­se­lő­jét, a Shantel & Bucovina Club Orkestart, valamint a macedón etno-rock-jazz fúziós zenét játszó Vlatko Stefanovskit és trióját. Közös koncertet ad a Muzsikás együttes és az Amadinda, és fellép Roby Lakatos a zenekarával. Szám szerint 27. lemezét mutatja be a táncházmozgalom legendás együttese, az idén 40 éves Téka. Berecz András Gyergyóban járva székely népdalokat gyűjtött össze és tett egymás mellé Hazakísérlek című előadásában. Fellép a 2015-ös WOMEX legsikeresebb hazai zenekara, a Romengo; itt lesznek a világzene hazai fenegyerekei, a Góbé és a mezőségi népzenét játszó Eszterlánc is, és persze további táncházakkal és folkkocsmákkal készülünk az öt nap alatt.



Az autentikus muzsika kedvelői mire számíthatnak?
H. L.: A Fonó Szerda táncházgálájával veszi kezdetét ez az ötnapos ünnep, amikor a legendás adatközlő zenekart, a Magyarpalatkai Bandát hívtuk meg. A Fonóban ezután lesz cigány táncház remek zenészekkel és táncosokkal, bemutatkoznak a Zeneakadémia népzenei tanszékének diplomásai is, pénteken pedig moldvai és vonós táncházat tart a Berka együttes. A Várkert Bazárba is szervezünk folkkocsmákat a Góbéval és Babra együttessel.
hirdetés

Szeretitek a programokat borkóstolókkal kombinálni.
H. L.: Igen, a jó muzsikához jó bor dukál. Szombaton és vasárnap a Várkert Bazár Öntőházának udvarán válogatott pincészetek borait kóstolhatják a hozzánk látogatók; lehet érkezni családosan is, mert szombaton kora délutántól a BaHorKa gyerekelőadása várja a kisebbeket, majd Fölszállott a Páva gyermek-tehetségkutató műsor győztesei mutatkoznak be még az esti koncertek előtt. Vasárnap pedig megválasztjuk szokásainkhoz híven az Év népzenész borát, amit azután egész évben a Fonó eseményein kínálatunkon tartunk.

Mi a személyes kedvenced az idei line-upban?
H. L.: Makedóniát a zenei világban a 7/8-ról, a páratlan ritmusokról ismerik meg, ennek a zenei világnak a legismertebb gitáros szólistája Vlatko Stefanovski, aki triójával fog fellépni a záró napon. Fellépéseiket mindenhol telt házak kísérik, vagy az ismeretség, vagy a kíváncsiság jogán – bízunk benne, hogy így lesz ez majd a Várkert Bazár gyönyörű szép udvarán is!

Forrás: Fonó







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor