Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Grandiózus zeneszerzők, grandiózus zeneművek
2016-04. szám / Pavlovics Ágota

A hat évtizedes múlttal rendelkező Filharmónia Magyarország komolyzenei hangversenyeit, koncertjeit évente több mint háromszázezer ember látogatja. A Nonprofit Kft. évente száznál több
együttesnek, háromszáznál több szólistának, vagyis több ezer előadóművésznek biztosít fellépési lehetőséget. A komolyzene népszerűsítését szolgáló szervezet ügyvezető igazgatója 2013 óta Szamosi Szabolcs orgonaművész, aktív muzsikus, vele beszélgettünk.

Ön is azon művészek táborát erősíti, akik a zene szak mellett ma­te­ma­tika szakot is végeztek. Nyilván hasznos ez a tudás, hiszen a zene is hangok struktúrája, ráadásul Ön egy rendkívül bonyolult hangszer, a hangszerek királynőjének is nevezett orgona mellett kötelezte el ma­gát. Nyilván a Filharmónia Magyarország ügyvezetőjeként is segíti a reáltudás.
Sz. Sz.: Hangszeres művészként és a Filharmónia igazgatójaként is nagy szükségem van a matematikára, más megközelítést ad. Az or­go­na­mű­vész­nek otthonosan kell mozognia a zeneművészek világának legbonyolultabb kottaképében; ehhez társul a legösszetettebb hang­szer, amely a két kéz és láb összhangjára kell épüljön. A Filharmónia Magyarország igazgatójaként a mindennapjaim részévé vált, hogy gazdasági számításokat végzek, bonyolult, sokrétű programstruktúrát koordinálok, amihez szintén jól jön a rendszerszemlélet.

A Filharmónia Magyarország 2015/16-os évada különleges hangversenyekben sem szűkölködött. Az ora­tó­riumi­ro­dalom remekei között olyan ritkán hallható művek csendültek fel, mint például Janácek Glagolita miséje. Milyen lesz az új évad?
Sz. Sz.: A 2016/17-es évad Unikum bérlete a legnagyobb budapesti koncerthelyszínek közül az Erkel Színházba és a Zeneakadémiára invitálja a közönséget. A bérletet a „Grandiózus – Hatalmas” szavakkal tudnám leginkább jellemezni, mind a fellépőket, mind a programot tekintve. Meghívásunkra ősszel ha­zánk­ba érkezik a világ legjobb zenekarai között számon tartott Londoni Filharmonikus Zenekar. A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas filmzenéjét is játszó együttest a nemzetközi zenei élet egyik legkiválóbbjaként ismeri a világ. A zenekar szeptember 29-én Pécsett, szeptember 30-án pedig Budapesten lép fel az Erkel Színházban. A Vladimir Jurowski karmester vezette zenekar műsorán Mendelssohn Hebridák nyitánya és e-moll hegedűversenye, valamint Bruckner 4. szimfóniája szerepel, amely az egyik legnagyobb apparátusra épülő zenekari mű. A szólista Baráti Kristóf hegedűművész lesz, akit az elmúlt év legkeresettebb hegedűművészeként jegyeznek világszerte. Az autentikus régi zenei előadásairól híres Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Vashegyi György vezényletével szintén egy zeneszerző óriás, Händel Messiását adja elő a Zeneakadémián, ami az oratóriumirodalom talán legnépszerűbb darabja. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Wagner Parsifaljából játszik Kesselyák Gergely vezényletével, és ezen az esten hallhatja a közönség Liszt Haláltáncát, valamint Ribnyikov 5. szimfóniáját is, ami az egyik leggrandiózusabb kortárs mű. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarától Muszorgszkij Hovanscsinájának Előjátékát, Rahmanyinov 2. zon­go­ra­ver­se­nyét és Rimszkij-Korszakov Seherezádé című művét hallhatjuk majd, Vásáry Tamás vezényletével. Az est programját részben az „orosz ötök” közé tartozó zeneszerzők adják, akiket a zeneirodalom „a hatalmasok kis csapataként” említ.
hirdetés

Az Ön nevéhez fűződik a 8. alkalommal megrendezésre kerülő Egyházzenei Fesztivál útjára indítása.
Sz. Sz.: Az Egyházzenei Fesztiválon a keresztény egyházak zenei kultúrája kerül bemutatásra. Évről évre más vallás adja a fő irányvonalat a zenei témaválasztásban: a római katolikus, a református, az evangélikus és a bizánci. Büszke vagyok a négyéves ciklusokban megrendezésre kerülő fesztiválunkra, amelynek fókuszába idén május 10-15. között a római katolikus egyház zenéje kerül. Május 10-én a debreceni Szent Anna Székesegyházban, másnap pedig a Pécsi Bazilikában a vatikáni Sixtus-kápolna kórusa, a pápa személyes kórusa vendégszerepel. Nagy megtiszteltetés, hogy a kórus ebben az egyházilag kiemelt időszakban, pünkösd előtt részt vehet a Filharmónia egyházzenei programján, hangsúlyozva ezzel a fesztivál által képviselt értékek fontosságát. Az est több mint felemelő zenei élményt ígér, ahogy Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban az Escolania, a montserrati bencés apátság fiúkórusának műsora is biztosan szívet melengető élmény lesz. Szent Ágoston óta tudjuk, hogy aki énekel, az kétszer imádkozik – ez a mottója az idei fesztiválnak.

Ön jó ideig a Pécsi Bazilika orgonaművésze volt, de más utakat is keresett. A legkülönfélébb stílusokban otthonos előadóművészekkel lép fel, ilyen például Dés László vagy Sebestyén Márta.
Sz. Sz.: Kerestem új utakat, szerettem volna továbblépni. Talán elmondhatom, hogy elsőként szélesítettem ki az orgonával párosított, olykor talán szokatlan hangszerek sorát. Így találtam meg például Dés Lászlót, Sebestyén Mártát vagy a szájharmonikát, amit egy salzburgi élményem hatására kezdeményeztem.

Visszatérve a Filharmónia Magyarország koncertjeire, durván nyolcvan százalékuk gyerekeknek, fia­ta­lok­nak szól. Másként fogalmazva, munkájuk fókuszában a komolyzene iránti fogékonyságra való nevelés áll.
Sz. Sz.: Matematika-ének tanárként kezdtem a pályámat, ezért pontos képem van arról, milyen nehéz feladat iskolában éneket tanítani a gyerekeknek, fiataloknak. Ugyanakkor rendkívül inspiráló megmutatni nekik egy-egy zenei csodát, látni a csillogó szemeket, amikor megértik Bach, Vivaldi vagy Mozart műveit. Prioritásnak tekintem az ifjúság zenei nevelését. Példaképem Lakner Tamás, akinek módszere egyedülálló, ahogyan ő magyarázza a gyerekeknek a zenét, mindig lenyűgöz. Magával ragadó, a gyerekek számára érthető és könnyen értelmezhető, amit a zenéről mond. A lényeg a motiváció, hogy a gyerek később is visszanyúlhasson a koncerten megélt élményekhez. Természetesen vannak gyerekeknek, fiataloknak szóló bérleteink, és persze családi bérleteket is kínálunk az új évadban. Budapesten az Operában két hétvégén, valamint a Zeneakadémián lesz Mesélő muzsika koncert, szimfonikus zenekarokkal. Lakner Tamást is hallhatja moderálni a budapesti közönség. A szlogenünk is megújult: az eddigi „Élmény + érték” helyett a „Közel hozzuk a zenét” gondolat jobban tükrözi, mi az, ami a sajátosságunk. Nemcsak fizikailag visszük el a minőségi programokat az ország legkülönbözőbb szegleteibe és centrumaiba, de a diákokhoz az ifjúsági sorozatokon keresztül, a felnőttekhez a koncertélmények által hozzuk közel a zenét.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor