Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Országszerte rengeteg remek zene
2016-07. szám / Pavlovics Ágota

A tekintélyes tapasztalattal rendelkező Filharmónia Magyarország célja a klasszikus zene fó­kuszba helyezése a különböző korosztályok életében. Azon dolgoznak, hogy már az iskolások is
érezzék, a zene olyan nyelv, amit jó megérteni. A szervezésükben megvalósuló programsorozatokról Szilágyi Lajos programmenedzserrel beszélgettük.

Augusztus elsején indul szerte az országban a Filharmónia Ma­gyar­or­szág koncertsorozata, az OrgonaPont.
Sz. L.: A sorozat magas színvonalú hangversenyei az or­go­na­mu­zsi­ká­ra épülnek, tizenhárom városban kínálnak igényes időtöltést a kö­zön­ség­nek. A hangszerek királynőjét az idei nyáron is a városok ka­to­li­kus, evangélikus és református templomaiban szólaltatják meg a művészek. A sorozat koncertjei ékesen bizonyítják, hogy az or­go­na­mu­zsi­ka nemcsak csendes áhítat lehet, hanem különleges íz is, ép­pen ezért szólóénekesek, kórusok, illetve hangszeres művészek, pél­dául fuvolás, trombitás, hegedűs, furulyás, dobos szólisták társulnak hozzá.

Az OrgonaPont koncertsorozat minden eseményének felsorolására nem vállalkozhatunk, de néhányat említsünk meg.
Sz. L.: Augusztus 1-én Miskolcon a fiatal zenész-generáció sokoldalú orgonaművésze, Szabó Balázs és partnere, Csereklyei Andrea, Magyarország vezető együtteseinek gyakori szólistája ad koncertet. Ugyanitt egy héttel később kerül sor a Soós & Soós – vagyis a két Soós Gábor koncertjére. Ritka dolog, hogy két kiváló előadóművészt ugyanazon a néven anyakönyvezzenek, de ez esetben valóban két Soós Gábor, Soós Gábor orgonaművész és Soós Gábor hegedűművész fogja elkápráztatni a közönséget. Augusztus 13-án Mészáros Zsolt Máté és a Szent Efrém Férfikar hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők a balatonlellei templomban. Ugyanitt lesz a Sípok és trombita című est, amelyen Somogyi-Tóth Dániel orgonál, Csősz János trombitál. A zene Kovácsai címmel Győrben a Szent Imre-templomban a Kovács testvérek koncertjén Kovács Szilárd orgona- és Kovács Zoltán zongoraművész hangszerei, valamint zenei világa randevúzik. A már említett Soós Gáboror gonaművész és a Győri Ütőegyüttes Síppal, dobbal címen muzsikál, az orgona hangzását az afrikai zenéből ismert marimba és a jazzre jellemző vibrafon gazdagítja. A kecskeméti evangélikus templomban Kovács Szilárd orgona- és Szabadi Vilmos hegedűkoncertjében gyönyörködhetünk.

A Püspökvári Zenés Esték három koncertjéből egy már mögöttünk van, de kettő augusztusban lesz.
Sz. L.: A pécsi Püspöki Palota kertjében idén is megrendezzük a Filharmónia Magyarország és a Pécsi Egyházmegye közös estjeit. Mindhárom koncerten fiatal tehetségek izgalmas muzsikájával és a Pécsi Püspökség remek miseboraival várjuk a közönséget. A püspöki udvar tavaly még nem volt látogatható, idén már igen, és máris látszik, hogy nagyon szereti a közönség. Augusztus 2-án a Liszt Ferenc Ze­ne­mű­vé­sze­ti Egyetem hallgatóiból alakult Anima Musicae Kamarazenekar ad barokk estet, 28-án pedig egy pécsi feltörekvő és népszerű együttes, a Voisingers hangversenyének örülhetnek a kórusmuzsika kedvelői. Az együttes célja, hogy a méltán híres magyar kórusmuzsika modern arcát mutassa meg.

A közkedvelt Angster bérlet koncertjei közül is említsünk meg legalább egyet.
Sz. L.: A pécsi Bazilikában szeptember 28-án az Angster bérletben Fassang László ad koncertet fe­le­sé­gével, Rohmann Ditta gordonkaművésszel. Fassang László a klasszikus orgonarepertoár művelése mellett improvizációiról is híres, szeret más műfajok zenészeivel létrehozni különleges zenei szintéziseket, ahogy ezen az esten is teszi majd.
hirdetés

Szeptember 27. és október 2. között lesz a Zeneszüret Fesztivál Pécsett. Kiket várnak a rangos ese­ményre?
Sz. L.: A Zeneszüretet közösen rendezzük a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóval. Kilépve a kon­cert­ter­mek­ből a város különféle színterein és épületeiben is szól majd a zene és lesz tánc. Mások mellett a Zeneszüret vendégfellépője lesz a Szegedi Szimfonikus Zenekar is.

Sokat dolgoznak az ifjúság zenei nevelésén is. Mivel bővül az eddigi kínálat?
Sz. L.: Ezt a célt szolgálják a budapesti családi és ifjúsági bérleteink is. Mesélő muzsika sorozatunk programjai az Erkel Színházban és az Operában vannak. Az interaktív program lelke Lakner Tamás, aki lenyűgöző személyiségével, ötletességével vonja be a kicsiket és a nagyobbakat is a szimfonikus együttesek műsorába. A Magyar Állami Operaházzal közös Opera Kommandó vidéki fiataloknak viszi el és mutatja be az opera műfaját. Énekelnek és mesélnek az opera világáról 45 percben. A zene titkai című bérlet hangversenyei az Erkel Színházban és a Zeneakadémián lesznek, A muzsika világa bérlet előadásainak pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz a helyszíne. Szeptemberben elindulnak az ország megannyi pontján zajló Ifjúsági sorozataink is, 30-án a Vivat Bacchus együttes muzsikál és Lakner Tamás csalogatja fel a gyerekeket a színpadra és vonja be a zenébe Pécsett. Amennyire lehetséges, tor­na­ter­mek­be is elvisszük a szimfonikus zenekarokat a gyerekeknek, de kicsalogatjuk őket az iskolából, például egy kultúrházba, ahova szépen felöltözve jönnek el.

A pécsi Kodály Központnak nem mindennapi vendége lesz szeptember végén.
Sz. L.: Meghívásunkra a Londoni Filharmonikus Zenekar érkezik hozzánk, amelyet ma a nemzetközi zenei élet egyik legkiválóbb együtteseként jegyeznek. Hírüket merész szellemiségüknek köszönhetik. A koncerten csatlakozik hozzájuk Baráti Kristóf hegedűművész is. A szeptember 29-i pécsi koncertet másnap az Erkel Színházban megismétlik, a program jól ismert és ritkán hallható művekből áll.

Nagy fába vágták a fejszéjüket, karmesterversenyt is rendeznek.
Sz. L.: Az még messze van, de már dolgozunk a 2017 végén megrendezésre kerülő Nemzetközi Kar­mes­ter­ver­senyen A fiatal karmesterek ismét lehetőséget kapnak, hogy széles közönség és neves nemzetközi zsűritagok előtt bizonyíthassák tehetségüket. A rendezvénysorozat az 1974-ben útjára indított kar­mes­ter­ver­seny hagyományához kapcsolódik. Akkor a verseny olyan nagyszerű muzsikus előtt nyitott utat, mint KobayashiKen-Ichiro.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor