Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Északi szenvedély – Orosz klasszikusok észt felütéssel
2016-11. szám

Paavo Järvi tetőtől talpig muzsikus – munka közben nézni majdnem olyan szórakoztató, mint meghallgatni a végeredményt. Ha pedig egyszer belefárad a karmesterségbe, nagy karrier várhat

még rá komikusként is – írta a Huffington Post kritikusa az észt sztárkarmesterről, aki januárban háromszor vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart a Müpában.
Järviéknél a karmesterség családi foglalkozás. Neeme Järvinek, a világhírű észt karmesternek mindkét fia, Paavo és Kristjan is apja nyomdokaiba lépett, Paavo pedig generációja egyik leg­fog­lal­koz­ta­tot­tabb dirigense lett. Édesapjával együtt indították el 2010-ben a Balti-tenger partján a varázslatos hangulatú Pärnu Music Festivalt, ahol nyaranta összegyűlik az európai zenei élet krémje, családias han­gu­la­tú koncerteket rendeznek, és mesterkurzusokat tartanak.
Paavo Järvi nagy csodálója Fischer Ivánnak, saját zenekara, az Estonian Festival Orchestra megalapításában is inspirálta a Fesz­ti­vál­ze­ne­kar működése. Jelenleg a japán NHK vezető karmestere, de világjáró karmesterként máig sokat tesz az észt zene nemzetközi megismertetéséért.
Budapesti koncertjein sem lesz ez másképp: a magyar közönség először hallhatja régi barátjának és honfitársának, Erkki-Sven Tüürnek a Sowthe Wind (Ki szelet vet) című darabját, amelyet Arvo Pärt 80. születésnapjára írt.Amikor Tüür a darabot komponálta, rengeteg dolog kavargott a fejében: a klímaváltozás, a tömeges migráció, a szélsőséges csoportok térnyerése, ezeknek a súlyos témáknak a lenyomata pedig mind belekerült a műbe.
hirdetés

Szintén északról érkezik hozzánk a világhírű norvég csellista, TrulsMørk, aki Sosztakovics 2. csellóversenyét játssza a BFZ koncertjén. A 20. századi gordonkairodalom alapművének számító darab 1966 tavaszán született – Sosztakovics 1. csellóversenyhez hasonlóan ezt is Msztyiszlav Rosz­tro­po­vics­nak ajánlotta.
A koncertek záródarabja Prokofjev 1947-ben írt 6. szimfóniája, amelyben a II. világháború tragédiáinak állított emléket. A zeneszerző műve alapgondolatát valahogy úgy fogalmazta meg, hogy a nagy győzelem mámorában sem szabad megfeledkezni a gyógyíthatatlan sebekről. Pozitív kritikai fogadtatása ellenére Prokofjev szimfóniája áldozatul esett az 1948-as zsdanovi dekrétumoknak: azt vetették a zeneszerző szemére, hogy műve nem áll összhangban a párt irányelveivel. A szimfónia csak Sztálin (és Prokofjev) halála után, a desztalinizáció idején találta meg útját a hangverseny-repertoárba.

Müpa
2017. január 12-13-14.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor