Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Csoda tehetséges, csoda okos, csoda derűs
2017-07. szám / Pavlovics Ágota

Boros Misi 2014-ben, a legfiatalabbak korosztályában nyerte meg a közmédia Virtuózok című komolyzenei tehetségkutatóját. Azóta járja a világ koncerttermeit, sikereinek felsorolása szét­fe­szí­te­né az oldal kereteit. Akár New Yorkban száll ki egy óriási fekete limuzinból és kápráztatja el
az Avery Fisher Hall közönségét, akár kiemelt első díjat nyer Párizsban, mindig helyén van az esze és a szíve. Igazi felüdülés vele beszélgetni.
Mit éreztél, amikor először leütöttél néhány billentyűt a zongorán, milyen hangszerrel történt a találkozás?
B. M.: Négyéves voltam, az otthoni pianínónkon kezdtem, és nagyon élveztem a pillanatot. Nem ütögettem össze-vissza, már akkor saját struktúrában gondolkodtam.

A Budapest Music Centerben beszélgetünk, ahol ma este egy 120 éves Steinway zongorán fogsz játszani. Tegnap állították be a terembe, két napig dolgozott rajta egy francia technikus, hogy tökéletes legyen a hangzása. Te vagy az első, aki a felújítás után játszik rajta.
B. M.: A mi pianínónk nagyon egyszerű hangszer, de az én álmom is egy Steinway zongora. Nagyon szeretek különleges hang­sze­re­ken ját­sza­ni, többször is volt alkalmam, így például a 2016 novemberi Müpa-kon­cer­te­men Steinwayen játszani, de játszottam Liszt pia­ní­nó­ján Chateauroux-ban (Franciaország) és a Bogányi-zongorán is.

Úgy tudom, a zongora mellett hegedülsz is, mi motivált, hogy még egy hangszeren tanulj?
B. M.: Nagyon szeretem mindkét hangszert. Szerencsém van, nagyszerű tanáraim vannak, Me­gy­imó­recz­né Schmidt Ildikó tanítja hatéves korom óta a zongorát és Deák Anna a hegedűt. Az ő mestere Kelemen Barnabás volt. Jó hatással van a hegedű a zongorajátékomra, néhány éve azt mondták, úgy zongorázom, mintha hegedülnék, és nyilván az ívekre gondoltak.

Van-e kedvenc hangnemed, ha van, miért éppen az?
B. M.: Az A-dúr régóta a kedvencem, nem tudom miért, egyszerűen közel áll hozzám.

Ha arra kérnélek, javasolj nekem egy nagyon vidám komolyzenei művet és egy nagyon szomorút, mit javasolnál?
B. M.: Scarlatti szonátáinak nagy része vidám, a szomorú pedig Mozart A-dúr zongoraversenyének második tétele, amely a zenetörténet egyik legmélyebb alkotása.

Hogyan áll össze egy koncert műsora, kivel készíted el?
B. M.: A zongoratanárnőmmel beszéljük meg és állítjuk össze a műsort, csak utána szoktam megadni a programomat.

A BMC, ahol ma fellépsz, különleges hely, ahol minden a tökéletes zenei élmény szolgálatában áll. Az elmúlt néhány évben sokfelé jártál, mely koncerttermek voltak rád a legnagyobb hatással?
B. M.: Sok olyan helyen játszottam, amely különösen megérintett. Szeretem a Kodály Központ otthonosságát, a Müpa hangulatát, a színes díszleteket, székeket. Nagy hatással volt rám Zürichben a Tonhalle hihetetlen komolysága, Tokió és Oszaka hangversenytermei, valamint a New York-i Avery Fisher Hall, ahol maga a város is lenyűgöző.

Mikor és hol játszottál a legtöbb ember előtt?
B. M.: A Forma-1 Magyar Nagydíj előtt játszottam a Himnuszt, Zavaros Eszter operaénekesnő énekelt. Az autóversenyt, illetve a futam előtti 10 percet világszerte 400 millió ember nézi televízión.
hirdetés

Augusztus 20-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a gálakoncert első felében csak te fogsz játszani, mi mindent?
B. M.: Az augusztus 20-i ünnepi programban a Virtuózok új és régi felfedezettjei lépnek színpadra. Én az első részben fogok játszani, ami 35-40 perc lesz. Terveim szerint több korszak zenéjéből fogok zongorázni, a barokktól kezdve napjainkig. Zenekarral és szólóban is fogok játszani.

Ebben az évben a margitszigeti koncerten kívül hol hallhatunk még itthon, illetve merre vezet az utad külföldön?
B. M.: Idén nagyon sok koncertet fogok adni Magyarországon, Pécsett, a Kodály Központban többször is fellépek, Budapesten a Bartók Béla Emlékházban lesz szóló koncertem október 26-án, de játszani fogok Véménden, Zalaegerszegen, Kunszentmártonban, Csíkszeredában, Kolozsvárott, továbbá Eszéken és Franciaországban, Moulins-ben is. Decemberben két különleges programban is fellépek a Müpában, ám ez legyen meglepetés.

Pihenni szoktál? Hogy telik az idő, ha nem gyakorolsz, tanulsz, koncertezel?
B. M.: Szükségem van nekem is pihenésre, idén Horvátországba, az Adriára megyünk egy hétre. Nagyon szeretek a Balatonon nyaralni, Erdélybe, Csíkszentmiklósra, a nagymamámhoz menni, ahol jó a levegő és finomak az ételek. Öröm ott lenni. Persze zongora mindkét helyszínen van, így gyakorolni is tudok.

Ha már pihenés, kikapcsolódás, mi a helyzet a hokival, nem veszélyes az egy kicsit?
B. M.: A hoki izgalmas, pörgős, akciókban gazdag, vagány játék. Az is különleges benne, hogy jégen kell játszani. Nagyon szeretem, de a kezemre vigyáznom kell, így meccsekre már nem megyek a csapattal.

Apropó csapatok. Kik a példaképeid a zenei életben? És kikből állítanád össze a legjobb zeneszerzők csapatát?
B. M.: Ami a zongoraművészeket illeti, a külföldiek közül Lang Lang, a magyarok közül pedig Bogányi Gergely mesterkurzusain voltam, mindkettőjüktől sokat tanultam, de ismerem a hazai zenei élet meghatározó egyéniségeit, tisztelem és becsülöm őket. Ami pedig a zeneszerzőket illeti, jelenleg legnagyobb hatással Schubert elfogyhatatlan dallamossága van rám, nagyon szeretem Mozart és Chopin zenei világát is.

Dióhéj
Boros Misi Pécsett született, tizennégy éves, Junior Prima-díjas zongoraművész, tanára Megyimóreczné Schmidt Ildikó.
Misinek immár a nevét viselő Facebook oldala is van, tízezer like-kal.
Boros Misi önálló koncertje című dupla lemezén négy Chopin-mű mellett Scarlatti, Bach, Beethoven és Bartók darabjai is hallhatók, a második lemezre pedig Mozart zongoraversenye került, amelyet a Nemzeti Filharmonikusokkal együtt adott elő, Kovács János vezényletével. A felvételről az angol The Guardian és a magyar Parlando is írt.







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor