MITEM 2018 – Nemzeti Színház
2018. május 09. /

Azt mondják, békeidőben az emberek mindig az utolsó pillanatokig a megszokott módon élik életüket, hiába látják az intő jeleket. Gyanútlanul, mint Oidipus király, aki azt hitte, elkerülheti a sorsot, amit megjósoltak számára.

Tudatlanul, mint Pinokkió a hazug világ dzsungelében. Nem törődve a veszéllyel, mint Gruse, a grúz szolgálólány, aki a kormányzó gyermekét menti. Mit üzennek nekünk ezek a történetek ma?
Az ötödik MITEM fesztiválra olyan megrendítő erejű előadásokat hívtak, amelyek által tisztábban láthatjuk a világot, amelyben élünk, a sorsot, ami ránk vár, és segíti döntéseinket a jövőnk alakításában. A legendás Berliner Ensemblétől a színházat alapító Brecht A kaukázusi krétakörét, a színházi forradalmár, Michael Thalheimer rendezésében. Moszkvából a magyar közönséget legutóbb az Anyeginnel lenyűgöző Vahtangov Színház tér vissza, Szophoklész tragédiájával, az Oidipus királlyal, amelyben Rimas Tuminas a hatalmon lévők felelősségéről beszél. Európa egyik legrégebbi művészszínháza, a milánói Piccolo Teatro pedig a Pinokkió legenda mélyére nyújt betekintést Antonio Latella színrevitelében, felnőtteknek szánja meséje mondandóját: az igazság és hazugság közötti szűk mezsgyéről, az újjászületésről és szabadságvágyról.

Nemzeti Színház
2018. 04. 16-28.