Berlinale 2018
2018. február 13. / Szalóky Bálint

Idén 68. alkalommal, február 15 és 25. között rendezik meg Európa egyik legfontosabb – és minden bizonnyal a legnagyobb nézőszámot produkáló – filmfesztiválját. A tavalyi Berlinale egy óriási
magyar diadallal, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének Arany Medve-díjával zárult. Bár hasonló elismerésben idén nem reménykedhetünk, a program így is izgalmas lesz.

Wes Anderson: Kutyák szigete
Sztori: 20 évvel járunk a jövőben: a kutyák annyira elszaporodtak Japánban, hogy karanténba helyezik őket egy szeméttelep-szigeten. Egy fiú útra kel, hogy meglelje elveszett kedvencét.
Alkotók: Wes Anderson rendező-forgatókönyvíró és a szinkronhangok, merthogy animációs filmről van szó. Akik a hangjukat adták: Bryan Cranston, Edward Norton, Liev Schreiber, Bill Murray, Jeff Goldblum, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Ken Watanabe, Greta Gerwig, Frances McDormand és Harvey Keitel.
Szekció: Nyitófilm
Háttér: Wes Anderson hazajár Berlinbe, a Grand Budapest Hotel után legújabb alkotása is itt debütál. A Kutyák szigete stop-motion technikával készült, csakúgy, mint a rendező egyik legnépszerűbb filmje, A fantasztikus Róka úr. Ez az első alkalom, hogy a Berlinalét animációs mű nyitja, és bár nagyon várjuk, szerencsére nem kell feltétlenül Németországba utaznunk érte: májustól a magyar mozikban is látható.

Gus Van Sant : Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot
Sztori: John Callahan 21 éves korában egy autóbalesetben lebénult, majd sikeres képregényrajzolóvá vált. Fekete humorával, tabudöntögetésével és politikai inkorrektségével számos ellenséget szerzett magának a pályafutása során. Az ő memoárjából készült a film.
Alkotók: Gus Van Sant rendező és a színészek: Joaquin Phoenix, Jonah Hill, Rooney Mara és Jack Black.
Szekció: Versenyprogram
Háttér: A szebb napokat is látott Gus Van Sant nagyot égett Cannes-ban legutóbbi filmjével, A fák tengerével, így nem csoda, hogy új rendezésével inkább Berlinbe megy, ahol 2013-ban a zsűri különdíját nyerte az Ígéret földjével. A szereposztás rendkívül erős, ráadásul a téma olyan, ami tipikusan a rendezőnek való alapanyag, így joggal bízhatunk a sikerében.

[kep3]
Benoit Jacquot: Eva
Sztori: Történet egy színdarabíróról, akit a hóvihar egy femme fatale karjaiba sodor.
Alkotók: Benoit Jacquot rendező, Isabelle Huppert, Gaspard Ulliel, Richard Berry színészek.
Szekció: Versenyprogram
Háttér: A francia jelenlét mindig erős volt Berlinben. Isabelle Huppert éppúgy állandó vendég, mint Benoit Jacquot rendező, aki az elmúlt években főleg kosztümös filmjeivel volt jelen a fesztiválon: 2012-ben a Búcsú a királynémtól nyitotta a Berlinalét, az Egy szobalány naplója pedig a 2015-ös versenyprogramban szerepelt. Az Eva ezzel szemben végre kortárs történet, remek színészekkel.

Isabel Coixet: The Bookshop
Sztori: Mintha a Csokoládé története elevenedne meg, kicsit más köntösben: az ’50-es évek végén, egy angliai kisvárosban járunk, ahol egy nő annak ellenére megnyitja könyvesboltját, hogy a helybéliek heves tiltakozásába ütközik.
Alkotók: Isabel Coixet rendező, Emily Mortimer, Bill Nighy és Patricia Clarkson színészek.
Szekció: Gálavetítés
Háttér: Isabel Coixet is visszatérő alkotó, de sajnos rég túl van a fénykorán (Az élet nélkülem, A szavak titkos élete). Bár nem feltétlenül jó előjel, hogy legújabb munkája csupán a gálavetítésként szerepel a programban, de mindenképp örömteli Emily Mortimert főszerepben látni, Bill Nighy és Patricia Clarkson pedig olyan színészek, akiknek a puszta jelenléte fel tud dobni egy filmet.
Timur Bekmambetov: Profile
Sztori: Egy brit újságírónő beépül az ISIS-be.
Alkotók: Timur Bekmambetov rendező, Valene Kane, Shazad Latif, Christine Adams és Morgan Watkins színészek.
Szekció: Panorama szekció
Háttér: Az orosz sztárrendező az Abraham Lincoln, a vámpírvadász és a Ben-Hur bukása után egy újabb nagy költségvetésű hollywoodi mozi helyett egy sokkal kisebb volumenű produkciót választott. Most majd kiderül, egy emberi drámában jeleskedik-e.

Kiyoshi Kurosawa: Yocho – Foreboding
Sztori: Egy földönkívüli emberi testbe öltözve tanulmányozza a fajunkat, s teszi mindezt orvosként, egy kórházban. A vizsgálat alanyai a legritkább esetben élik túl a találkozást.
Alkotók: Kiyoshi Kurosawa rendező, Kaho, Shota Sometani, Masahiro Higashide színészek.
Szekció: Panorama
Háttér: A Yocho – Foreboding Kurosawa tavalyi filmjének (Before We Vanish) a kísérődarabja. Egy manga adaptációja, mely eredetileg egy ötrészes tévésorozat formájában valósult meg. Ebből vágta össze a rendező a közel két és fél órás mozifilmjét, amely nem a látványos effektusokra épít, sokkal inkább a szereplők lelki traumáit helyezi előtérbe. Míg a Before We Vanish teret engedett a humornak, addig a Yocho egy sokkal komorabb hangvételű, horrorisztikusabb darabnak ígérkezik.





Bucsi Réka harmadszor Berlinben

A Symphony No. 42 és a LOVE után Bucsi Réka immár harmadik alkalommal méretteti meg magát a berlini programban. A Solar Walk című, 21 perces animációs filmet Dániában készítette: az űrbe kalauzoló történet eredetileg 50 perces volt, és az Aarhus Jazz Orchestra élőzenei kíséretével debütált tavaly a Viborgi Animációs Filmfesztiválon. A mostani, lerövidített változatot először láthatja a közönség. A rövidfilmes kategóriában összesen 18 ország 22 rö­vid­filmje versenyez.