Pályázatok és hangszerek
2018. február 16. / K. B.

Miközben a Hangszert a kézbe országjáró sorozat túl van a tizenharmadik állomásán és a 36 ezredik látogatóján, az év elején újabb 200 millió forint keretösszegben jelentek meg az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program nyílt pályázatai.

Balassagyarmaton folytatódott idén januárban az NKA Hangfoglaló Program pályázata révén megvalósuló Hangszert a kézbe ren­dez­vény­so­ro­zat, amelyen hét szekcióban közel száznegyven hangszert pró­bál­hat­tak ki az érdeklődők, miközben tizenhat rendhagyó énekórába is be­le­hallgathattak. A nógrádi állomás hat napján közel háromezren vol­tak kíváncsiak a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) által lebonyolított interaktív kiállításra, ahol a gitárokat, a dobokat, a bil­len­tyű­sö­ket, az elektronikus zenei eszközeit, valamit a nép- és ko­moly­ze­ne hangszereit hozzáértő szakemberek és tanárok segítségével lehetett kézbe venni. A Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága által a Hangfoglaló Program számára, erre a célra biztosított külön keretnek köszönhetően tavasszal újabb megyékbe juthat el a kiállítás, így február 6-tól Kaposvárott, 13-tól pedig Székesfehérváron folytatódik a Hangszert a kézbe sorozat.
Az NKA Hangfoglaló Program nemcsak azt tartja fontosnak, hogy minél többen kapjanak kedvet a zenéléshez, de a „következő lépés”, a zenetanulás támogatásából is szeretné kivenni a részét. Ezt a célt szolgálja az NKA Zeneművészet Kollégiummal és az NKA Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiummal közösen kiírt, a zeneiskolai diákzenekaroknak szóló, közel 30 millió forintos pályázat. Erre minden intézmény vagy fenntartó olyan formációkkal pályázhat, amelyekben többségében vannak az ott tanuló diákok, illetve a velük foglalkozó pedagógusok. A támogatást közös továbbképzésre, fellépésekre, de akár egyenruhára vagy kották beszerzésére is fordíthatják majd a sikeresen pályázók.
Emellett megjelent az NKA Hangfoglaló Program Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjának 2018-as könnyűzenei koncertek és turnék megvalósítását segítő pályázati felhívása. A több mint 120 milliós keret elosztásáról várhatóan március elején dönt a Hangfoglaló Program Kollégium, amikor a nemzetközi showcase fesztiválokon való részvételt segítő, könnyűzenei menedzsereknek szóló, 20 millió forint értékű pályázat elbírálása is megtörténhet.
A Hangfoglaló Programról és a pályázatairól további információk a www.hangfoglalo.hu címen.