A Szerb-dossziék titkai
2018. Április 16. / D. Magyari Imre

Igyekeztem krimiszerű címet adni, de azt hiszem, kevesek érdeklődését kelti fel, ahogy maguk az írói hagyatékokat tartalmazó dossziékat sem egymás kezéből tépik ki a kutatók. Kovács Attila Zoltán, a Szépmíves Kiadó vezetője mindenesetre az a típusú irodalmár, akit az ilyesfajta dossziék hoznak lázba. Nála ideálisabb vezetőt aligha találhattak volna egy olyan műhely élére, amelyik elsősorban 19. és 20. századi emlékiratok, naplók, levelek kiadására alakult.

Vérbeli filológus, akinek felgyorsul a szívverése Balassi Bálint befizetetlen telefonszámláitól, sőt Csokonai megíratlan verseinek nem létező kézirataitól is. Ugyanakkor kiváló az esztétikai érzéke is, tudja, hogy kinek a telefonszámláival érdemes foglalkozni, s e számlákból az életmű egészére, az alkotó személyiségére is érvényes kö­vet­kez­te­té­se­ket tud levonni. Élvezet hallgatni, ahogy egy-egy új vagy készülő kiadványukról beszél lelkesen és átszellemülten; én amúgy is elgondolkodom olykor, miért nem lettem valamely régi, alig ismert auktor kutatója, s miért nem olyan címmel írok tanulmányokat, mint „Kazinczy Ferenc ortográfiájának változása fogságának éveiben, különös tekintettel az interpunktióra”.

Kovács Attila Zoltán Szerb Antal hagyatékának is kiváló ismerője. Nemrég a 208-as és a 113-as dossziét emelte ki, s rendezte tartalmukat sajtó alá. Az egyik kötet címe az lett, hogy Nagy emberek gyermekcipőben, ezt nem tartom szerencsésnek, mert azt sugallja, hogy Szerb több nagyság gyerekkorát (és cipőjét) is megidézte, de nem erről van szó. Cs. Szabó László a Rádió irodalmi osztályának vezetőjeként arra kérte fel Szerb Antalt, hogy írjon művelődéstörténeti jegyzeteket az intézmény számára; ezekből közel negyven el is készült, de csak tizenegy maradt fenn, ezek az ismert-ismeretlen szövegek olvashatók a könyvben. Így például az Elmélkedés a regényről vagy A romantika, de megidéződnek A rózsakeresztesek és Cagliostro is. (Ki olvasta be őket?) A mellékletben pedig ott egy novella, egy regénytöredék és néhány stílusparódia, játékos vers – ez is Szerb Antal.
Ahogy A hammelni patkányfogó című mesejáték szerzője is: tizennyolc évesen írta. A mű, jellemzi Kovács, „a nagydiák Szerb eszmerendszerének, ideálvilágának… lenyomata”. Ez az eszmerendszer persze még kellőképp kialakulatlan, de mintegy in statu nascendi mutatja a későbbi alapgondolatokat.
Az utóbbi könyv maga is felvet egy érdekes és fontos filológiai problémát. Azt olvassuk az impresszumban: „Nyomdai előkészítés C-NÉ”. Kit rejt, esetleg mit rejt e titokzatos név???

Szerb Antal: Nagy emberek gyermekcipőben
Szépmíves Könyvek, 2017
246 oldal / 3490 Ft

Szerb Antal: A hammelni patkányfogó
Szépmíves Könyvek, 2017
240 oldal / 3490 Ft