Budapesti Nyári Fesztivál – a minőségi kulturális kikapcsolódás három hónapos élménye
2018. június 23. / Jónás Ágnes

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának 80. évfordulója alkalmából kivételes nyári évadra készül a Budapesti Nyári Fesztivál 2018-ban: június 9-től szeptember 1-jéig több mint 100 programmal, többek között nagyszabású opera- és operettbemutatókkal, látványos balett-előadá-
­­­sokkal, klasszikus, könnyűzenei és izgalmas crossover koncertekkel, színházi előadásokkal, magyar és nemzetközi sztárokkal várja az érdeklődőket. Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója szerint az idei fesztivál igazi ajándék lesz Budapestnek, s bízik abban, hogy minden látogató lelket és szellemet feltöltő élményekkel gazdagodik a tizenkét hét alatt.

Fennállásának 80. évfordulóját ünnepli a Margitszigeti Szabadtéri Szín­pad. Mi végre jött létre a fesztivál annak idején, s kikben fogalmazódott meg a nyári játszóhely létrehozása?
B. T.: A Margitsziget adottságainak kihasználásra több próbálkozás is született a 20. század során. Budapest színházi szakemberei sze­ret­tek volna egy, a nyugati nagyvárosok mintájára működő játszóhelyet létrehozni, s a főváros vezetése színpad kialakítására alkalmasnak találta a Margitsziget. 1938-ban, Szent Margit napján mecénások tá­mo­ga­tásával nyitotta meg képzeletbeli kapuit a Budapesti Nyári Fesztivál központi helyszíne, a Margitszigeti Nagyszínpad, 1990-től a Budapesti Szabadtéri Színpadok Igazgatósága a Szabad Tér Színház nevet vette fel.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad és Városmajori Szabadtéri Színpad a két fontos helyszíne a Budapesti Nyári Fesztiválnak. Milyen adottságokkal rendelkeznek?
B. T.: Mindkettő nagyon kellemes hangulatú, különleges atmoszférájú játszóhely, mely széles kö­zön­ség­ré­te­get megszólítva, gazdag műfajkínálattal és programválasztékkal várja a látogatókat. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad ma már a legmagasabb színvonalon szolgálja ki az előadókat, pár éve megújult a tetőszerkezete, a színpadtechnika, az öltözők és a nézőtér is, a Városmajori Szabadtéri Színpadon első­sor­ban a vidéki és a határon túli magyar teátrumok előadásai láthatók.

Tizenöt éve vagy a fesztivál igazgatója, művészeti vezetője. Hogyan talált meg téged annak idején ez a sok szervezést és teljes embert kívánó feladatkör?
B. T.: Huszonhét évvel ezelőtt többedmagammal alapítottam meg a Budapesti Nyári Opera és Balett Fesz­ti­vált, pontosabban a V.I.P Arts Management céget, mely tizenkilenc éven át segítette a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Nyári Opera és Balett Fesztivál működését. 2003-ban pályázatot írtak ki a Szabad Tér Színház igazgatói posztjára – bizonyos személyek biztattak és támogattak abban, hogy pályázzak a pozícióra. Az álmom az volt, hogy Európa egyik legfontosabb kulturális szabadtéri helyszínét, szezonális játszóhelyét építsem fel a Margitszigeten és a Városmajorban, s hogy mindenki számára elér­he­tő­vé tegyem a minőségi kulturális kikapcsolódás élményét – boldogsággal tölt el, hogy teljesült a vágyam.

Idén sem lesz érdemes hosszabb időre távol maradni Budapesttől, hiszen nagyon gazdag és impozáns a fesztivál programkínálata.
B. T.: Műsorválasztásunk 2018-ban is széles spektrumon mozog: nagyszabású opera- és ope­rett­be­mu­tatókkal, látványos balett-előadásokkal, klasszikus, könnyűzenei és izgalmas crossover koncertekkel, színházi előadásokkal, a legnevesebb magyar és nemzetközi sztárokkal, szuperprodukciókkal, kiállítással és gyerekelőadásokkal találkozhatnak az érdeklődők. Ingyenes, ünnepi, Mezítláb a réten című koncerttel nyitunk június 9-én a Margitszigeti Nagyréten, ahol a népszerű Alexander Rybak hegedűművész lép fel a Magyar Állami Operaház zenekarának közreműködésével. Az opera szerelmeseit Szent Iván-éj idején Strauss Saloméja várja Szikora János rendezésében – a produkciót kifejezetten a margitszigeti színpadra tervezték. Július 15-én Erwin Schrott ad izgalmas gálakoncertet Operától a tangóig címmel. Schrott egyébként a klasszikus operairodalom szinte minden meghatározó szerepében nyújtott már emlékezetes alakítást a legnagyobb operaszínpadokon, a New York-i Metropolitan Operától a Royal Opera House-on át a Milánói Scaláig – ezúttal remélhetőleg a budapestiek szívét hódítja meg. Igazi balettcsemegét hoz hazánkba a Béjart Ballet Lausanne társulat: Mozart legnépszerűbb művét, a csodálatos A varázsfuvolát varázsolják a színpadra a klasszikus balett nyelvén. Az operett kedvelői sem maradnak bemutató nélkül: július 20-án és 21-én debütál Kálmán Imre egyik legjelentősebb, világszerte páratlan sikerrel játszott műve, a Cirkuszhercegnő Szabó Máté rendezésében, Dobó Enikő, Eperjesi Erika, Miller Zoltán és Szőcs Artur főszereplésével. A színpad cirkuszi forgataggal – artistákkal, idomárokkal és bohócokkal – népesül be, a grandiózus előadásban a Miskolci Nemzeti Színház művészei és a Fővárosi Nagycirkusz artistái működnek közre. Augusztus elején Verdi egyik legkedveltebb darabja, a Rigoletto csendül fel két alkalommal (augusztus 3-án és 5-én) Giuseppe Altomare és Arturo Chacón-Cruz, valamint nemzetközi sztárénekesek vendégszereplésével.

Mi vár a klasszikus zene és a kiállítások kedvelőire?
B. T.: Az ördög hegedűseként is emlegetett bejrúti születésű, spanyol hegedűművész, Ara Malikian érkezik a Nagyszínpadra. Valóságos zseni, aki a zeneművek újszerű megszólaltatása mellett egyedülálló módon ötvözi a cigány, a klezmer, a tangó és a spanyol flamenco zenék világát. Ami a tárlatot illeti: az MTVA Hogy volt!? – Pillanatképek a magyar közmédia történetéből című médiatörténeti kiállításával a magyar televíziózás 65 éves történetét ünnepeljük.

Magyar zenekarok is nagy számban képviseltetik magukat a Margitszigeten.
B. T.: Egymástól látszólag távol álló zenei világok egyesülnek: a Quimby az Óbudai Danubia Zenekarral ad különleges koncertet (Class & Roll), melynek során az ismert dalok első alkalommal csendülnek fel szimfonikus átdolgozásban. Szabó Balázs Bandája a Modern Art Orchestrával áll színpadra, izgalmas estét ígér a Magna Cum Laude – az együttes a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral lép fel. Az államalapítás ünnepén Caramel énekel – augusztus 20-án együtt énekli a közönséggel a Himnuszt, s a koncert közben a tűzijáték is megcsodálható lesz.

A fesztivál népszerű programeleme a filmzenekoncert sorozat is. Idén melyik filmalkotás „elevenedik” meg?
B. T.: Igazi kuriózumnak ígérkezik a Scott Fitzgerald népszerű, A nagy Gatsby című regénye és Baz Luhrmann 2013-as, nagy sikerű, kétszeres Oscar-díjas filmje alapján készült The Great Gatsby balettshow Dwight Rhoden rendezésében, szentpétervári szólistákkal, a Complexions Contemporary Ballet, a Kijevi és Odesszai Nemzeti Balett táncosainak előadásában.

Milyen premierek lesznek a Városmajori Szabadtéri Színpadon?
B. T.: Itt lesz látható a népszerű Bonnie & Clyde Broadway-musical magyarországi ősbemutatója, mely a híres-hírhedt gengszterpáros életét dolgozza fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem fiatal tehetségeinek (Novák Eszter és Selmeczi György tanítványainak) főszereplésével, Harangi Mária rendezésében. Csonka Zsuzsa és társulata minden idők legnépszerűbb vígoperáját, A sevillai borbélyt varázsolja színpadra, a Gyulai Júlia koreográfus által vezetett Coincidance Táncszínház Csajkovszkij Csipkerózsikáját Aurora cím alatt mutatja be és értelmezi újra, a A Group’N’Swing zenekar pedig az elmúlt száz év szerelmes slágereiből állít színpadra egy különleges hangulatú előadást. Egyébként a fesztivál három hónapja alatt minden vasárnap este lesznek komoly- és könnyűzenei, jazz-, indie-, tradicionális és crossover koncertek. Palya Bea, Micheller Myrtill, a Budapest Bár, Dés László, Snétberger Ferenc, Kern András, Szőke Nikoletta, Gájer Bálint, Horgas Eszter csak néhány név a fellépők közül.

Évről évre itt mutatják meg magukat a Városmajori Színházi Szemle résztvevői is.
B. T.: A Szemle keretében hat vidéki város hat előadása mutatkozik be a színházi szakma képviselői és a budapesti közönség számára. A versenyprogramban szerepel Nyíregyházáról az Illatszertár, Kecskemétről A képzelt beteg, Miskolcról a Furcsa pár, Szombathelyről a Volpone, Kaposvárról a Cabaret, Győrből pedig A vád tanúja című előadás.

Mivel zár a három hónapos összművészeti rendezvénysorozat?
B. T.: A nyarat az InFusion Trió és a Heureka Pop Orchestra búcsúztatja szeptember 1-én, a sztárvendég Szirtes Edina Mókus lesz. Bízunk abban, hogy az idei fesztivál igazi ajándék lesz Budapestnek, s hogy minden látogató lelket és szellemet feltöltő élményekkel gazdagodik.