Brahms Magyar táncai a BFZ-vel a Bazilika előtti téren – Lépjen egyet a gyerekekért!
2018. június 28. /

Ismét egy nagyszabású, ingyenes szabadtéri koncerttel búcsúzik az évadtól Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar. TérTáncKoncert a toleranciáért cigány muzsikusokkal június 17-én Budapesten, a Bazilika előtti téren.

„A TérTáncKoncert a tolerancia nagy ünnepe. Így volt ez már a kezdetektől, idén pedig ennek különös jelentősége lesz, mert a cigányzene és a klasszikus zene kapcsolata kerül a középpontba. Nagyon szeretem a cigányzenét. Ez egy olyan csodálatos művészet, amit meg kell őriznünk” – mondja Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, aki június 17-én Brahms Magyar táncait vezényli a Szent István-bazilika előtti téren. Nem csak ő, Brahms is imádta a cigányzenét és a magyar népzenét, Magyar táncaiba minden szeretetét beletette. Ezt a szoros vonzalmat pedig hogy mutathatná meg a BFZ autentikusabban, mint hogy cigány muzsikusokkal együtt játsszák el ezeket a népszerű darabokat? És ahogy mindig, ezúttal is lesznek meglepetésdarabok is.
[kep3]
Idén is 500 gyerek érkezik a TérTáncKoncertre az ország minden sarkából, Apátfalvától Sajószögeden át Bükkösdig. Hátrányos helyzetűek és szerencsésebb sorsúak, romák és nem romák, zeneimádók és focidrukkerek, városiak és falusiak, introvertáltak és kitárulkozók. Ahány gyerek, annyi történet – hol szívszaggató, hol derűs, de egy valami biztosan közös: ezek a fiatalok valami olyasmit mutatnak meg, amiből mi, felnőttek is bátran tanulhatunk. Bármilyen különbözőek vagyunk is, lehetséges együtt alkotni, és létrehozni valami igazán értékeset és felemelőt. Fischer Iván üzenete számukra az: „Táncoljanak együtt, és éljenek át egy csodálatos találkozást egymással és a zenével!”
Épp ezért játszik majd a Fesztiválzenekar is. Ahogy Bodó Antónia hegedűművész, a TérTáncKoncert egyik nagykövete fogalmazott: „Nem könnyű összehangolódni, figyelni egymásra, érezni a zene ritmusát, segíteni azoknak, akiknek kicsit nehezebben megy. Jó látni a gyerekek igyekezetét. Ez maga a tolerancia, amit együtt ünneplünk mi zenészek a táncoló gyerekekkel és a nézőkkel, hallgatókkal!”


Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar 2015-ben szervezte meg először nagyszabású TérTánc­Koncertjét, amely nemcsak a zenéről és a táncról, hanem az egymás iránt érzett elfogadásról, toleranciáról és tiszteletről, az értékek és élmények közös átéléséről is szól.
A jövőben is szeretnénk egyenlő esélyt adni a hátrányos helyzetű és szerencsésebb sorsú – roma és nem roma – gyerekek százainak arra, hogy együtt szerepeljenek a világ egyik vezető zenekarával. Lépjen egyet, hogy a gyerekek is tovább léphessenek! Támogassa a TérTáncKoncerten táncoló gyerekeket – minden adomány számít. Lépjen, hogy segíthessünk:
www.tertanc.hu

Találkozzunk június 17-én 19 órakor Budapesten, a Bazilika előtti téren! Éljük át a toleranciát!

TérTáncKoncert
2018. június 17.,19 óra
a Bazilika előtti téren (Szent István tér 1.)