Mindenkinek, aki szereti!
2018. július 09. / Kovács Gellért

Jukebox musical. Nem kell eredeti dalokat írni hozzá, hiszen ott vannak a jól bevált slágerek, amelyek jó esetben és bravúros írói-rendezői munka esetén még egy egész történetet is ki­kerekíthetnek magukból. Az ABBA dalaiból készített musical filmváltozata 10 éve hatalmas sikert
aratott világszerte – s júliusban minden bizonnyal a folytatás, a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (premier: július 19.) is biztosítja a bulit a multiplexekben. Addig is készüljünk a hangulatra néhány ismertebb jukebox filmmusicallel!

Mindhalálig zene (1979)
Milyen dalok szólnak? Olyan amerikai örökzöldek, mint az On Broadway vagy az There’s No Business Like Show Business, s mindegyiknek van keresnivalója Bob Fosse lázálmos, önvallomásos, külön bejáratú 8 és ½-jében.
Mennyire csak a dalokról szól? Olyannyira nem, hogy első körben eszünkbe se jutna talán, hogy ez a mű­re­mek egy jukebox musical. Pedig nagy részben az! És leginkább a szenvedélyről szól – fe­led­he­tetlenül.

[kep3]

Moulin Rouge! (2001)
Milyen dalok szólnak? Pop- és rockslágerek Baz Luhrmann-ritmusban. Elton John, Madonna, Police – és még valahány név a naptárban. A szemkápráztató giccset igazi moziélménnyé varázsoló ausztrál igazi filmtörténeti remekkel tisztelgett a századfordulós Párizs bohémjei előtt.
Mennyire csak a dalokról szól? Azokról is szól – de úgy, ahogy előtte még nem nagyon mert senki popdalokhoz nyúlni. És azóta is belebukott szinte mindenki.

Táncoló talpak (2006)
Milyen dalok szólnak? Prince-től a Queenen át Elvis Presleyig szinte minden. Csak hogy ne legyen olyan fagyos a hangulat. S mindet a pingvinek éneklik! Naná!
Mennyire csak a dalokról szól? A cukiságról szól. A Mad Max-es (és a Babe-es) George Miller kissé bizarr, de nagyon is közönségbarát animációs filmje egészen egy folytatásig – és az Oscar-díjig jutott.

Románc és cigaretta (2005)
Milyen dalok szólnak? Többek között Tom Jones, Dusty Springfield vagy James Brown dalai. És az a nem mindegy, kik éneklik őket!
Mennyire csak a dalokról szól? Arról szól, hogy miközben James Gandolfini szerelmes lesz Kate Winsletbe, milyen édesek, ahogy a jó színészek (nem mindig jól) ismert dalokat énekelnek. Nincs annál bűbájosabb, mint amikor Gandolfini és a hegesztők A Man Without Love-ot dalolják teljes szívvel.

Across the Universe – Csak a szerelem kell (2007)
Milyen dalok szólnak? A Beatles dalai. Elvileg ennél többet nem is kéne mondanunk.
Mennyire csak a dalokról szól? Arról akar, meg a nagy helyzetekről, amelyek jellemzőek voltak a popkulturálisan is igencsak izgalmas hatvanas évekre – egy angol és egy amerikai fiatal szerelmének apropóján. Próbálkozásnak nem rossz, de megbukott. Magyarországon például be sem mutatták a mozik, csak DVD-n jelent meg.

Mindörökké rock (2012)
Milyen dalok szólnak? Hajrock a nyolcvanas évekből. Guns N’ Roses, Bon Jovi, Foreigner, Twisted Sister... Főszerepben: egy fiktív Los Angeles-i koncertklub s annak zenebolondjai.
Mennyire csak a dalokról szól? Főként arról szól, hogy Tom Cruise mennyire vicces Axl Rose-epigonként. Egyébként tényleg vicces.

Trollok (2016)
Milyen dalok szólnak? Mindenki által ismert popszámok – és az egyik főszereplő troll eredeti hangjaként is szerepet vállaló Justin Timberlake saját dala, a Can’t Stop the Feeling, amellyel alig leplezetten valami olyasmit szeretett volna elérni, mint Pharrell Williams a Gru 2 megaslágerével, a Happyvel.
Mennyire csak a dalokról szól? Inkább arról, hogy ki kellett valamit találni a készítőknek, hogy mivel tudják eladni a valószínűtlenül boldog kis játékfigurákat. Egyébként meglepően aranyosra sikerült a végeredmény.

Mamma Mia! (2008)
Milyen dalok szólnak? ABBA-dalok. A legmenőbb ABBA-dalok. Háttérben pedig a görög tengerpart is szinte muzsikál.
Mennyire csak a dalokról szól? Teljes egészében azokról szól, hisz történet, na, az nem nagyon van – na meg arról, hogy Meryl Streep akkor is tud énekelni, ha nem tud, Pierce Brosnan pedig akkor is sármos, ha egyetlen tiszta hang sem jön ki a torkán.

Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (2018)
Milyen dalok szólnak? No, ez nagy kérdés lesz a két idősíkon és megint Görögországban játszódó (de már Horvátországban forgatott) folytatással kapcsolatban. Jönnek megint a régi slágerek, csak kicsit „megcsavarva”? Vagy tényleg vannak még olyan dalok, amelyek nem voltak benne az első részben?
Mennyire csak a dalokról szól? Ez már csak arról szól, hogy a stáb megint jól érezze magát – hisz a 2008-as film sikere igazolta, hogy a publikumra bizony átragadt a lelkesedésük!

Csinibaba (1997)
Milyen dalok szólnak? A hatvanas évek emlékezetes magyar táncdalai – tímárpéteresen szatírásítva. Gálvölgyi János jutalomjátékával.
Mennyire csak a dalokról szól? A hangulatról szól. A trükkös nosztalgiáról. És 1997-ben arról is szólt, hogy igenis lehet olyan hazai játékfilmet készíteni, amire vevők a magyar nézők. Akkortájt ez korántsem volt hétköznapi tett!

Made in Hungaria (2009)
Milyen dalok szólnak? A Hungária dalai – és Fenyő Miklós szólószámai.
Mennyire csak a dalokról szól? Arról szól, hogy Fenyő Miklós mekkora csibészkirály volt, amikor hazajött a szüleivel Amerikából. Igen, arról. Mesésen. De nagyon szerethetően!