Impressziók
2018. szeptember 14. /

Több mint egy évszázad művészetén, Monet-tól Van Goghig, Matisse-tól Warholig, Picassótól Francis Baconig vezeti végig a látogatókat a debreceni MODEM kiállítása, mely a Johannesburgi Művészeti Galéria mesterművei közül szemezget. A dél-afrikai galéria 1910-ben nyitotta meg
kapuit a közönség előtt – gyűjteményéből most 50 emblematikus, világhíres alkotás „utazott” Debrecenbe.
A kiállítás első szekciója a 19. századi angliai törekvésekkel indul, a preraffaeliták legjelesebb képviselői által jegyzett művekkel, köztük John Everett Millais és Dante Gabriel Rossetti alkotásaival. Többek között a Regina Cordium című mesterművel, mely a szívek királynőjét, Elizabeth Siddalt ábrázolja, akivel a festő intenzív, ám tragikus kimenetelű szerelmi kalandot élt meg, s amely a nő valószínűsíthető öngyilkosságával ért véget. Lawrence Alma-Tadema festménye, Az el­ső­szü­lött halála egy sötét és képzelettársításokban gazdag egyiptomi környezetben játszódó jelenetet ábrázol, amit William Turner két érzéki tájképe követ.
A preraffaeliták után, megbontva a kronologikus gondolkodást, rajzokat és grafikákat láthatunk az egész kiállítás időszakát átölelő alkotói korszakból, többek között Vincent van Gogh szénrajzát, Amedeo Modigliani rendkívül érzéki nőáb­rá­zo­lásait, Matisse és Picasso munkáit. A Barbizoni Iskola festői közül Jean-Baptiste Camille Corot kis tájképe, Gustave Courbet normandiai Étretat sziklái és Jean-François Millet tipikus parasztábrázolása szerepel a kiállításon.
A tárlat gerincét adó impresszionistákat olyan világhíres művek képviselik, mint Edgar Degas táncosnőket ábrázoló pasztellképe, Claude Monet Tavasz című olajfestménye és Alfred Sisley színes folyópartja. A gyűjteményt reprezentáló válogatás figyelmet szentel a 20. század Dél-Afrikája művészetének is. Az ezt bemutató szekcióban főként a helyi expresszionizmus egyik jelentős képviselőjének számító Maggie Laubser, továbbá Maude Sumner, Selby Mvusi és George Pemba munkái kerültek a falakra, akik mű­vé­sze­té­ben határozott érdeklődés figyelhető meg az ország hagyományait is elmesélő társadalmi kérdések iránt, de foglalkoztatja őket a városi élet és az apartheid valósága is.

Debrecen, MODEM
09. 23-ig