Kiváló zenekar, káprázatos évad
2018. szeptember 14. / Pavlovics Ágota

A Savaria Szimfonikus Zenekar tavaly több mint 100 koncertet adott. A szombathelyi zenekar vezető karmestere öt éve Madaras Gergely, aki 2013 óta a francia Orchestre Dijon Bourgogne zeneigazgatója, 2018 februárjában pedig meghívást kapott Belgium legnagyobb szimfonikus
zenekara, a Liège-i Királyi Filharmonikusok zeneigazgatói posztjára. A zenekar 2018/19-es évada káprázatosnak ígérkezik. Kiss Barna zenekari igazgató az Iseumi Nyári Játékok kellős közepén szakított rá időt, hogy beszélgessünk.

Végiglapozva a műsorfüzetet, túlzás nélkül káprázatos évadot állítottak össze, hogy történik a válogatás?
K. B.: Az évad programja a művészeti bizottság közös meg­be­szé­lé­sein alakul ki. A bécsi klasszika és a romantika egy évadban sem maradhat ki, ezek mellett törekszünk rá, hogy különlegességeket is kínáljunk a közönségnek.

Madaras Gergely 2014 óta a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, hogy találtak egymásra?
K. B.: Gergő fiatal reménység volt még, amikor megpróbáltuk lekötni, és immár második 3 éves ciklusát tölti a zenekarnál. Sok tapasztalatot gyűjtött nálunk, és a zenekar is megtanulta az ő karmesteri nyelvét. Az évek során remek együttműködés alakult ki a zenekar és a vezető karmester között.

Ejtsünk néhány szót az év legnagyobb érdeklődésre számot tartó koncertjeiről.
K. B.: Kezdésnek említsük meg szezonnyitó hangversenyünket szep­tem­ber 19-én a Bartók Teremben, Brahms, Weber és Goetz műveit Medveczky Ádám vezényli, a szólista Kauten Andrea zongoraművész lesz.

Szeptember 30-án, a Zene Világnapján a Müpa Szimfonikus Felfedezések című sorozatának koncertje több különlegességet is ígér.
K. B.: A sorozathoz kapcsolódó koncepció, hogy ezeken a koncerten két szólista legyen, akiket a Müpa programkoordinátorai választanak ki. Emiatt a műsor első részében két versenymű szólal meg: Mozart egyik legnépszerűbb bécsi zongoraversenye, a C-dúr koncert, a fiatal zongoraművész, Balog Alexandra előadásában és a francia Jacques Ibert Fuvolaversenye. Utóbbi virtuóz mű, a hangszer egyik legjelentősebb 20. századi repertoárdarabja. Győri Noémi fuvolaművész szólaltatja meg, akit nem kell bemutatni, hiszen Európa és Amerika számos országában koncertezik, készít lemezfelvételeket. Örömünkre és a közönség örömére ezúttal itthon hallhatjuk. A hangverseny második részében Dvorák VIII. szimfóniája hangzik el, az est karmestere Madaras Gergely lesz. Nem árulok el titkot, ha elmondom, Győri Noémi férje Madaras Gergely. És ha már a Madaras – Győri házaspárt említettem, lesznek más „családi” hangversenyeink is: novemberben a Kokas Katalin – Kelemen Barnabás házaspár lép fel nálunk, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyének szólistája Kokas Katalin lesz, a műsorban elhangzik még Beethoven V. „Sors” szimfóniája, az est karmestere Kelemen Barnabás hegedűművész lesz. Februárban operabemutatónk szintén kapcsolható ehhez a sorhoz: Puccini Bohémélet című operáját Hábetler András rendezésében adjuk elő az Agora Művelődési és Sportházban, és két házaspár (Kriszta Kinga – Horváth István, Rácz Rita – Haja Zsolt) játssza majd a főszerepeket.

Felemelő élményt ígér októberben Mozart Requiemje, amely a szombathelyi Székesegyházban fog meg­szólalni.
K. B.: Ezen az esten a Savaria Szimfonikus Zenekar a Nemzeti Énekkarral egészül ki, a karmester Thomas Kornél, a zenekar asszisztens-karmestere lesz, aki aktívan dolgozik a zenekarral, az elmúlt évadban közel 40 koncertet vezényelt.

Mozart után kortárs estek következnek, például olyan kiváló vendég együttessel, mint az Amadinda Ütőegyüttes.
K. B.: Nagy örömünkre az Amadinda ismét eljön hozzánk, szép közös emlékeink vannak: a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál keretében számos hangversenyen köszönthettük őket Szombathelyen. A műsor Eötvös Péter, Gyöngyösi Levente, Takemitsu, valamint, Bizet-Scsedrin művekből áll. Tekintve, hogy a Bartók Terem csupán 380 fő befogadására alkalmas, és a nagyszámú ütőhangszernek is kell a hely, elvisszük a koncertet az Agora Művelődési és Sportházba. Itt a lényegesen nagyobb tér miatt kedvezőbbek lesznek az akusztikus viszonyok, de lehetőségünk nyílik arra is, hogy több érdeklődő hallhassa a hangversenyt, mint a Bartók Teremben. Talán kimondhatom, hogy így kovácsolunk a szükségből erényt. Decemberben lesz egy magyar kortárs estünk is, melynek karmestere Vajda Gergely. Az est a zeneszerző-karmester Dűvő című művével kezdődik, majd Bartók és Kodály művei hangzanak fel, valamint Viski János Hegedűversenye, melynek szólistája Ábrahám Márta lesz.

Érdekes, hogy január 17-én és 18-án, vagy például május 23-án és 24-én ugyanaz a program.
K. B.: Ez nem véletlen, miként az elmúlt évadban, idén is összekapcsoljuk a két zenekari bérletsorozatot: a zenekar tevékenységét évtizedek óta meghatározó, idén 10 előadást kínáló „Szimfónia” bérletet és a 8 hangversenyt tartalmazó „Harmónia” bérletet. A sorozatokban 4 alkalommal hangzik el azonos műsor, szakmailag mindenképp indokolt és szerencsés, ha egy adott program többször is bemutatásra kerülhet.

Milyen a közönségük?
K. B.: A szombathelyi publikumról elmondható, hogy rendkívül befogadó, szívesen és értőn fogadja a hagyományos repertoárban egyáltalán nem vagy csak nagyon ritkán hallható művek bemutatását. Ami érdekesség: törzsközönségünk hozzávetőlegesen 15%-a határ menti osztrák, hiszen Burgenlandnak nincs hivatásos szimfonikus zenekara. Ugyanakkor amiatt, hogy a koncertlátogatók életkora 40-45+, komoly energiákat mozgatunk meg, hogy megszerettessük a zenét a jövő közönségével. Tavaly indítottuk útjára „Hangos látás, színes látás” című, egyórás családi programunkat, amelyben Madaras Gergely beszél a következő nap koncertjéről vagy egy darabról. A lassan 10 éves múltra visszatekintő, kicsiknek szóló Zenemanó sorozatunk pedig egyre sikeresebb, hiszen a 4-10 éves korosztálynak szóló gyerekbérletben kezdetben 4x3 koncert volt, most a 4x5 sem lesz elég.