Isztambul 100 – Kós Károly építész munkássága és a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet
2018. október 04. /

Száz évvel ezelőtt, 1917 januárjában kezdte meg működését a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet. A hivatalosan 1916. november 21-én alapított intézetben 1918. novemberi
bezárásáig Hekler Antal igazgatón kívül hat ösztöndíjas fordult meg. Köztük volt a fiatal Kós Károly is, aki az 1917 februárjától 1918 má­ju­sáig tartó időszakban tartózkodott az oszmán fővárosban.
A kiállítás egyaránt kíván tisztelegni a magyar építészet és az erdélyi magyarság kiemelkedő személyisége, Kós Károly előtt, illetve a rövid életű, mégis úttörő jelentőségű Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet megalapítói és ösztöndíjasai előtt. Mindezt három témakör segítségével teszi: az első rész (Az építész) Kós Károly életútját és munkásságát mutatja be, a második (Isztambul) korabeli fényképeken keresztül kívánja felvillantani Konstantinápolyt, ahogy azt Kós Károly láthatta. Kós 33 éves volt, amikor 1917 februárjában megérkezett a városba. A Konstantinápolyban töltött majdnem másfél év fontos ta­pasz­ta­lat­szerzés volt az építész számára. A város és a török emberek mindvégig közel álltak Kós Károly szívéhez. A harmadik rész (Intézet) a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet másfél éves történetét hivatott bemutatni.
A kiállítást, amely Budapest Főváros Önkormányzata, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, a Balassi Intézet és az Isztambuli Magyar Intézet pénzügyi támogatásával jött létre, először 2017 februárjában az Isztambuli Magyar Intézetben mutatták be. A szakmai megvalósítást Budapest Főváros Levéltára, az Isztambuli Magyar Intézet és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara végezte. A kiállítás kurátorai Fabó Beáta, Fodor Gábor és Anthony Gall voltak.

Megnyitó időpontja: 2018. október 25. (csütörtök), 16 óra.
Megnyitó helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (XIII., Teve utca 3-5.).