Testvérlövészek
2019. március 06. / Szalóky Bálint

A western hosszú évtizedeken át tetszhalottnak tűnő műfajába időről időre friss vért pumpálnak a cowboykalapokba szerelmes alkotók. Kevin Costnernek és Clint Eastwoodnak éppúgy kö­szön­het­jük a vadnyugat feltámadását, mint a Coen testvéreknek, de az elmúlt évek leginkább az európai

művészek Amerika-képéről szólt – úgy tűnik, sokan szeretnék meg­ér­te­ni, mi mozgatja ezeket az ízig-vérig újvilágbeli legendákat. Láthattunk osztrák (Andreas Prochaska: Sötét völgy), német (Thomas Arslan: Arany), dán (Kristian Levring: A megváltás) és norvég (Martin Koolho­ven: Megtorlás) alkotótól is westernt, most pedig a francia Jacques Audiard tett kirándulást a zsánerben.
Első angol nyelvű rendezésében John C. Reilly és Joaquin Phoenix bérgyilkos testvérpárt alakít, akik között egyre nagyobb ellentéteket szül, hogy míg az idősebb és tapasztaltabb Eli távolodna a ban­di­ta­léttől, addig az alkoholproblémákkal küzdő Charlie mind forrófejűbb döntéseket hoz, mindkettejük életét veszélybe sodorva. Megbízójukat Rutger Hauer játssza, az ő utasításait követve egy titkos formula fel­ta­lá­ló­jának nyomába szegődnek, ám őket is utoléri a gyors meg­gaz­da­go­dással kecsegtető aranyláz.
A Cannes kedvencének számító Audiard a tradíciók lerombolásában biztosra ment: Patrick deWitt magya­rul is megjelent, Booker-díjra jelölt regényéből két anti-westernhősként festő kiváló karakterszínésszel csinált a vadnyugati kánonba nehezen illeszthető mozit. A pisztolyhősök valójában nem Amerika, hanem traumákkal sújtotta lelkük mélyén tesznek nyugtalanító utazást.

Testvérlövészek (16)
(The Sisters Brothers)
Francia-amerikai, feliratos film
Rendező: Jacques Audiard
Főszereplők: John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed, Rutger Hauer
121 perc
Forgalmazó: UIP-Duna Film
Bemutató: 03. 28.