Leonardo művei és találmányai a mozivásznon
2019. május 25. /

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő bemutatója az egyetemes művészet­tör­ténet egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, halálának ötszázadik évfordulója alkalmából.

Leonardo festőművész, szobrász, építész, természettudós, humanista és feltaláló volt egy személyben – ám mindenekelőtt a világ titkai után kutató, fáradhatatlan felfedező. Tudományos feljegyzései és ta­lál­má­nyai­nak leírásai több ezer oldalt tesznek ki, amelyeket összefoglaló néven Da Vinci-kódexeknek neveznek. Az évforduló alkalmából Leo­nar­do 500 címmel moziba kerülő film ezek megfejtését kísérli meg, egy egészen új nézőpontból vizsgálva ezt a monumentális gyűjteményt, a modern kor vívmányain keresztül bemutatva annak elméleti és gyakorlati felhasználási lehetőségeit.
A film május 9-től érkezik országszerte a mozikba, az Uránia Nemzeti Filmszínházban premier előtt már április 25-től vetítik. Részletes mozilista a facebook.com/AMuveszetTemplomai oldalon olvasható.