Für Anikó kapta az idei Psota Irén-díjat
2019. június 04. /

Az idén harmadik alkalommal átadott Psota Irén-díjat Für Anikó, az Örkény István Színház szí­nész­nő­je vehette át a Színházi Világnapon, március 27-én a Rózsavölgyi Szalonban megtartott ce­re­mó­nián. Psota Irén (1929-2016) emlékére Almási Éva, a Nemzet Színésze hozott létre

alapítványt, amely minden évben díjat adományoz annak a színésznek, akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, kiemelkedő képességei Psota Irén örökségéhez méltónak bizonyulnak. A díjra minden ma­gyarországi színház állíthat jelöltet. Für Anikót az Örkény Színház terjesztette fel az elismerésre.
Almási Éva akkor határozott úgy, hogy létrehozza az alapítványt és a díjat, amikor 2016-ban a Nemzet Színészévé választották Psota Irén helyére. A díjat először 2017-ben Hegyi Barbara kapta, tavaly pedig Hernádi Judit vehette át. A Psota-díjat odaítélő kuratórium tagjai: Almási Éva, a Nemzet Színésze, Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, dr. Hazai Kinga ügyvéd (az alapítvány elnöke), Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, dr. Lantos Endre főorvos, dr. Langer János ügyvéd.
A Psota Irén-díj egy ezüstplakett, amelyen a Madách Színház legendás művésznőjének aláírása és kedvenc bohóca látható. A díjjal pénzjutalom is jár. A díjazottat Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója és a díj kuratóriumának képviseletében Hegedűs D. Géza is méltatta.