Budapesti Nyári Fesztivál – A régió legszínesebb és leghosszabb összművészeti fesztiválja
2019. június 12. /

A Budapesti Nyári Fesztivál (BNyF) elmúlt időszaka alatt nemcsak a város, a programsorozat is branddé vált, hiszen aki a Margitszigeti vagy a Városmajori Szabadtéri Színpadra vált jegyet, a megszokott színházi élmény mellé – a minőséghez való ragaszkodás és a természeti környezet
jóvoltából – egy egész élménycsomagot kap. Idén mintegy 120 programmal, köztük izgalmas és eleven klasszikusokkal érkezik a Budapesti Nyári Fesztivál. A két hangulatos játszóhely mellett a Víztorony, a kolostorromok és az interaktív meseszínpad is számos kiegészítő programot kínál minden korosztály szá­mára.

A kiváló operák sorát idén Giacomo Puccini utolsó és talán legis­mer­tebb műve, a Turandot nyitja meg, a főszerepekben a román szoprán Cristina Pasaroiuval és az argentin operalegendával José Curával. Foly­ta­tódik a fesztivál egyik legnépszerűbb komolyzenei programja, a világsztár operaénekeseket felvonultató Operagála-sorozat, amelyben idén az operairodalom legszebb áriáit az olasz sztártenor, Vittorio Grigolo szólaltatja meg, közreműködik a kiváló magyar szoprán, Sáfár Orsolya. A két egyfelvonásos „ikeropera”, a Parasztbecsület és a Bajazzók Georges Delnon rendezésében két augusztusi estén látható, a fő­sze­re­pekben: Carlo Ventre, Komlósi Ildikó, Marcelo Álvarez, Pasztircsák Polina, Haja Zsolt és Kelemen Zoltán.
Kálmán Imre világszerte legismertebb nagyoperettje, a Csárdáskirálynő Vidnyánszky Attila rendezésében kerül bemutatásra, Pfeiffer Gyula ve­zény­letével. Kálmán Imre és egyben minden idők legnépszerűbb nagyo­pe­rettje 1915-ös fergeteges fo­gad­tatása és 20. századi diadalmenete óta semmit sem veszített sem elevenségéből, sem népszerűségéből.
Igazi kuriózumként kerül színre és először lesz látható a margitszigeti színpadon a német mondakörből megalkotott, romantikus „fehér” nagy­ba­lett, a Giselle, a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínház előadásában. Az idei év kihagyhatatlan táncattrakciója a francia koreográfus, Hervé Koubi a mediterráneum népeiről szóló nagyszabású tánctablója, a Barbár éjszakák. Augusztus közepén a hagyományos grúz néptáncot látványos és lendületes táncokkal öt­vö­ző műsorral első alkalommal lép fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Sukhishvili Grúz Nemzeti Táncegyüttes.
Először lép fel nálunk generációjának egyik legtehetségesebb he­ge­dű­virtuóza, a brit királynő, II. Erzsébet kitüntetettje, Nicola Benedetti, aki a San Franciscó-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar és Christian Reif kar­mes­ter közreműködésével nyűgözi le és varázsolja el a közönséget. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományos idei hangversenyén Goldmark Falusi lakodalom és Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének dallamai csendülnek fel Hamar Zsolt karmester vezényletével. Az ugyancsak hagyományosnak számító margitszigeti szimfonikus filmzenekoncertek sorában a Hollywoodi csillagok koncert lesz hallható és látható, amelyen korunk legnagyobb filmsztárjai pusztán a zene és a karakter erejével mutatják meg az igazi sztárság titkát és ragyogják be a színpadot.
2018-ban a Városmajorban láthatta először a magyar közönség a nagy sikerű Broadway-musical, a Bonnie & Clyde hazai ősbemutatóját Harangi Mária rendezésében. A híres-hírhedt gengszterlegendából készült, izgalmas látványvilágú musical a múlt év zajos fogadtatása után most a Margitsziget nagyszínpadán debütál. Augusztus 20-án a Tolcsvay fivérek egy harminc évvel korábbi grandiózus bemutatója, a Magyar Mise egy újabb nagyszabású, erre az alkalomra született ősbemutatóval, Tolcsvay László Új Magyar Rapszódiájával – mely a szerző első szimfonikus műve – tér vissza a sziget fái közé a nemzeti ünnepen.
A könnyűzenei koncertek sorát és egyben a nyári évadot stílszerűen a Margaret Island formáció nyitja meg, egyedi látványvilággal és szimfonikus zenekari kísérettel kiegészülve. Őket teljesen új felállásban, a szintén születésnapos, 15 éves Anna and the Barbies zenekar követi a Heuréka Pop Orchestrával közös, Kis-éji Rock and Roll című szimfonikus koncertjével, melynek karmestere a különleges és sokoldalú zenei tehetségű Philipp György lesz. Először és mindjárt két egymást követő estén lép fel a szigeten a világhírű és minden zenei stílusban otthonos oregoni bulizenekar, a Pink Martini, majd a hazai elektronikus szcéna éllovasa, a Zságer Balázs vezette Zagar zenekar Electric Rituals koncertjével és számos tehetséges vendégművésszel mutatja meg inspiráló világát egy sodró flow-élményben. A szigeti koncertek sorát augusztus végén két nagy koncert zárja: a Budapest Bár sok-sok sztárvendégével lép színpadra, majd a nyár utolsó napján a rock and roll hazai nagykövete, Fenyő Miklós Csókkoktél című, immár 22., hagyományos margitszigeti fellépésére és nyárzáró bulijára kerül sor.
A Városmajor nyári koncertkínálatában is impozáns az új és a visszatérő fellépők sora: Freddie júniusi nyitókoncertje után Palya Bea, a Cotton Club Singers, Világzene, a világ zenéje címmel Náray Erika – Szinetár Dóra – Szalóki Ági közös koncertje, majd Kamarás Iván, a Magashegyi Underground Symphonic, Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, Rákász Gergely koncertsorozatának következő fejezete, a Lords of The Organ III. – Bach, Holst és Berlioz zenéivel, a Pál Utcai Fiúk, Geszti Péter egy hamisítatlan és pörgős Best of Gesztivel, a Hiperkarma és szeptember elején Caramel Akusztik koncertje követik egymást.
A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemlén idén az előző évekhez képest nagyobb számban szerepelnek klasszikusnak számító magyar művek új, izgalmas rendezései, de továbbra is helyet kapnak a könnyed, de minőségi szórakozást ígérő darabok, melyeket szakmai csapat választott ki a nem budapesti – vidéki és határon túli – kőszínházi kínálat több mint félszáz előadásából. Ennek jegyében Heltai Jenő: A tündérlaki lányok című színművével indul el a Szemle a Győri Nemzeti Színház előadásában (rendező: Forgács Péter), majd Örkény István halálának szinte napra pontosan 40. évfordulóján a szerző Tóték című „tragigroteszk” darabjával folytatódik a Szegedi Nemzeti Színház vendégjátékában. Ezt követi az ’50-es évek legendássá vált propagandaoperettje, az Állami áruház, melyet a sikeres, fiatal rendezőpáros, Benkó Bence és Fábián Péter friss rendezésében láthat a budapesti közönség a kecskeméti Katona József Színház kiváló művészeinek tolmácsolásában. A tatabányai Jászai Mari Színház Molnár Ferenc elragadó budapesti Hamupipőke-történetével, Az üvegcipővel tér vissza a budai színpadra. A szombathelyi Weöres Sándor Színház ismét Alföldi Róbert rendezésével szerepel a versenyprogramban, A salemi boszorkányok című, országszerte nagy érdeklődést kiváltó előadását mutatja be. A Miskolci Nemzeti Színház immár sok év óta egyik főszereplője a szemlének, az idén azonban nem egy népszerű vígjátékkal, hanem Kosztolányi Dezső legszebb klasszikus regényének gyönyörű színpadi adaptációjával szerepelnek. Az Édes Anna Rusznyák Gábor átiratában és rendezésében elevenedik meg a Városmajorban Mészöly Anna megható alakításában. A nagy magyar klasszikusok után a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata egy vérbő zenés vígjátékkal, Feydeau Osztrigás Micijével, majd a székesfehérvári Vörösmarty Színház a Black Comedy című fergeteges komédiával (rendező: Mohácsi János) zárja a 2019-es versenyprogramot.
A szemlén kívüli színházi előadások, musicalek közül csak néhány név és cím a teljesség igénye nélkül, szerzők, rendezők, színészek: Woody Allen, Dan Gordon, Hunyady Sándor, Verebes István, Parti Nagy Lajos, Dés László, Básti Juli, Szilágyi Tibor, Harsányi Gábor, Koltai Róbert, Mészáros Máté, Fenyő Iván, Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás, Benedek Miklós, Szabó Máté, Nyáry Krisztián – Valahol Európában, My Fair Lady, és harmadik éve tér vissza a népszerű Így szerettek ők című koncertszínházi előadás.
A Városmajori Színház idei kiemelt, három estés bemutatója Fejes Endre romantikus drámája, a Jó estét nyár, jó estét szerelem Hidvégi Nóra új rendezésében, amely izgalmas színpadi eszközökkel teszi átélhetővé a szinte klasszikussá lett történet végzetszerűségét és a nyári este romantikáját.
www.szabadter.hu