A zsarnoknak soha nem lehet azt mondani, hogy éljen
2019. augusztus 14. / P. Á.

A címben szereplő gondolat Heller Ágnes világhírű filozófustól származik, akinek életútjáról a 2018-as Frankfurti Könyvvásáron jelent meg könyv. A kötetet magyarul idén tavasszal a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be. A véletlen értéke című új, életrajzi kötet a
kiváló gondolkodó 90. születésnapja előtt tiszteleg. A kötetet Georg Hauptfeld jegyzi, a kitűnő fordítás Bartók Imre munkája.
A jól tagolt és szerkesztett kötet Szabadság és felelősség című fejezetében egyebek mellett ez áll: A francia forradalom alatt volt egy tüntetés, ahol az emberek azt skandálták: „Nem akarunk szabadok lenni!” Ha igazán őszinték, akkor ma is sokan bevallanák, hogy hogy bizony nem akarnak, vagy legalábbis nem akarnak minden tekintetben szabadok lenni. Heller Ágnes nem tartozik közéjük.
Heller Ágnes már apró gyerekként Arany János A walesi bárdok című balladájából megtanulta, a zsarnoknak soha nem lehet azt mondani, hogy éljen. A vers olyan nagy hatással volt rá, hogy minden este megkérte édesapját, olvassa fel neki, noha egy idő után kívülről tudta.
Arra is ő biztat bennünket, mindig tartsuk fejben, félni nemcsak a zsarnokságtól, de semmi mástól sem szabad.
Heller Ágnes bátor, autonóm ember, aki élete során szerzett tapasztalatai alapján már nem hisz a nagy változásokban. Meggyőződése szerint azon kell igyekeznünk, hogy szűkre szabott lehetőségeink között megtegyük, amit megtehetünk. Fontos, hogy ne várjunk a másikra, hanem saját magunk vegyük kezünkbe életünk irányítását.
Heller Ágnes filozófus korunk nagy gondolkodója, viszonyítási pont, szellemi függetlensége példaértékű mindannyiunk számára. Nem sok olyan értelmiségit, gondolkodót tudunk felsorolni, akit következetesen jellemez, hogy a saját szellemi közegében is képes különálló véleményt megfogalmazni. Heller Ágnes rendre megteszi.
Georg Hauptfeld szerint sokat segített neki a könyvhöz készített interjúk elkészítése előtt, hogy elolvasta az 1998-ban megjelent, Bicikliző majom című, Heller Ágnes életéről szóló, Kőbányai János jegyezte interjúregényt. Utóbbi könyvet jó ideje könyvespolcunk legféltettebb kincsei között őrizzük, és most mellé tesszük az új kötetet is. Sokszor fogunk még belelapozni, szívből ajánljuk önöknek is.

Georg Hauptfeld: Heller Ágnes – A véletlen értéke
Noran Libro Kiadó, 2019
256 oldal / 3990 Ft