Valentina Giannella: Greta vagyok
2020. január 07. /

Az olasz szerzőnő idén márciusban egy klímatüntetés után határozta el, hogy könyvet ír a klímaváltozásról. Olyan kérdésekre akart választ adni, amiket világszerte millió és millió gyerek tesz fel a szüleinek, és

amilyeneket a saját gyerekei is feltettek neki. Mit jelent az, hogy globális felmelegedés, üvegházhatás, fosszilis tüzelőanyagok? Mi a biodiverzitás és a fenntartható fejlődés? Ki figyeli a Földön zajló változásokat? Melyek a szavahihető források? És mit tehetek én?
A könyv címét egy, a tüntetésen látott tábla felirata adta: „My name is Greta – Greta vagyok”. Átérezve a tőmondat üzenetét, Valentina kla­via­túrát ragadott, és felvéve a mindannyian Greták vagyunk felelősségét, egy afféle közérthetően tudományos oktatókönyvben üzent maga is a 10 pluszos korosztálynak. A kötet, azon túl, hogy bemutatja a Greta Thunberg-jelenséget, egyszerű és a gyerekek számára is érthető mó­don beszél az új, zöld nemzedékről, az éghajlat és az időjárás kü­lönb­sé­géről, a korallfehéredésről, a rezilienciáról. Mesél arról, mit jelent fél fok átlaghőmérséklet-emelkedés 100 év alatt; melyek a megújuló energiák, és hogy kik vagy mik azok a szuperhősök, akikre rábízhatjuk magunkat.
A Móra Kiadó a Greta vagyok kivitelezésében is komolyan vette a könyvben foglalt üzenetet, azaz a környezettudatos gondolkodás és cselekvés fontosságát. A könyvet FSC papír felhasználásával, klí­ma­sem­leges nyomással nyomták – az így előállított papírtermékek felelős erdőgazdálkodásból származó fából készülnek, ami biztosítja, hogy nemcsak a kitermelt fák kerülnek pótlásra, de a fafeldolgozásban részt­ve­vőket, illetve az érintett területek lakosait sem érik káros hatások.

Móra Kiadó
128 oldal / 2500 Ft