A világ legjobb artistaprodukciói a XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon
2020. január 20. / Szekáry Zsuzsanna

Január 8. és 13. között kerül megrendezésre a Fővárosi Nagycirkuszban a XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amelyet a világ legrangosabb ilyen jellegű fesztiváljai között tartanak számon. A januári fesztiválról a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetőjét, Graeser Jó­zse­fet kérdeztük.

Milyen programokból épül fel a XIII. Budapesti Nemzetközi Cir­kusz­fesz­tivál?
G. J.: Minden cirkuszfesztivált megpróbálunk különlegessé tenni. A Bu­da­pesten minden második évben megrendezésre kerülő cir­kusz­fesz­ti­válra elhozzuk a legjobb cirkuszi produkciókat a világ minden tájáról. A közönség láthat majd olyan fellépőket, akik több nemzetközi cirkuszfesztiválon is sikert arattak. Ezeket főleg a magyar kö­zön­ség­nek szeretnénk bemutatni, mert a rangos szakmai zsűri már ismeri a produkciókat. Emellett kimondottan a zsűrinek hozunk el olyan mű­vé­sze­ket is, akik még nem szerepeltek cirkuszfesztiválokon. A fesztivál nulladik napján, január 7-én, 19 órától mutatjuk be a Hipodromban a Szent Boszorkány című összművészeti darabot. A Kalmár Ákos és Pál Dániel Levente alkotópáros által megálmodott Szent Boszorkány egy új, összművészeti színpadi nyelv keresésére tett alkotói kísérlet, mely a cirkuszi zsánerszámokat a magyar néptánc és a fizikai színház formanyelvével keverve egy olyan fantáziavilágba hívja nézőit, amely újdonság lesz dramaturgiájában, színpadi nyelvében és zenei világában. Tavaly a cirkuszművészet 250 éves fennállását ünneplő XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon mutattuk be először a Lyrical Circus Late-Night Show-t, ami egy extra műsor a kétszer megtekinthető „A” és a „B” versenyprogramok, valamint a magyar fellépőkből álló Newcomer Show mellett. A január 10-én, 23 órakor kezdődő Lyrical Circus Late-Night Show eleve történetmesélő produkciókat vonultat fel, egy történeti keretbe foglalva. 2018-ban nagy sikert aratott, reméljük 2020-ban sem lesz másképpen.

Kik képviselik majd hazánkat a fesztiválon?
G. J.: Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a műsor versenyprogramjaiban idén is lesznek magyar fellépők: a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Arany Bohóc-díjas artistaművészei, ifj. Richter József és felesége, Merrylu a Pas de deux, vagyis balett lóháton című számmal, a Duo Tessa formáció, akik álló sitz számukkal idén aranyérmet nyertek a Vietnami Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, és lesz egy le­ve­gő­szám is Antal Loretta és olasz párja, Daniel Togni előadásában. Kiemelt nemzeti intézményként fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk az ügynököknek és a cirkuszigazgatóknak a magyar artistaművészeket és azt, hogy hol tart jelenleg a magyar cirkuszművészet. A jövőre hetvenéves fennállását ünneplő Baross Imre Artistaképző Iskola diákjai egy nyitóképpel lépnek fel, emellett a január 10-én, délelőtt 11 órától kezdődő Newcomer Show-ban nagyon sok olyan produkciót láthat a közönség, amelyet az iskola nemrég végzett vagy utolsó éves diákjai adnak elő. A fesztivál zárásaként január 13-án, 19 órától kerül megrendezésre a nagyszabású Gála Show, ami a versenyprogramok győzteseinek és díjazottainak produkcióiból áll. Nagyon fontos, hogy a fesztivál látványos keretet kapjon. A Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese című téli műsorunk Jakutföldről érkezett artistaművészei is maradnak a fesztiválra. A téli műsorból két szám indul a fesztiválon, a társulat tagjai pedig az élőképekben segítenek még színesebbé tenni a fesztivált.
Milyen korosztálynak érdemes ellátogatnia a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra?
G. J.: Az év közben megtekinthető műsoraink az egész családnak szólnak, a kisgyermekektől a déd­szü­lőkig. Ez ugyanúgy igaz a klasszikus cirkuszi produkciókat felvonultató fesztiválra is, de mivel ez a világ legjobbjainak versenye, ezért inkább a felnőtt nézőinknek szól, már csak azért is, mert kicsit hosszabbak a műsorok, mint egy átlagos előadás esetében.