Idén is Budapesti Tavaszi Vásár a Belváros szívében
2020. február 22. /

2019. április 5-28. között új helyszíneken várja a látogatókat a Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál. A szervező fél, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, Bán Teodóra mesélt lapunknak az idei év változásairól, újdonságairól.

A Tavaszi Vásár hagyományos helyszíne eddig a Vörösmarty tér volt. A felújítás hogyan érinti a Vásárt?
B. T.: A Vörösmarty tér átalakítása miatt idén a Budapesti Tavaszi Vásár nem egy, hanem négy helyszínen várja a látogatókat. A köz­pon­ti hely a Vigadó tér környéke és a Duna-korzó lesz. A csodálatos panorámájú korzón a korábbi években a Vörösmarty téren már meg­szo­kott vásári hangulatot élvezhetik a látogatók. A kézművesek pavi­lon­jai­ban megcsodálhatjuk a húsvéti kultúrkörhöz kapcsolódó ha­gyo­má­nyos és design termékeket, a vendéglátósoknál pedig finomabbnál finomabb ételeket kóstolhatunk. Az egyedi, kézzel készített termékek nemcsak a külföldiek számára jelentenek újdonságot, hanem a hazai látogatók is olyan, a hagyományokra épülő, de a mai kor igényeinek megfelelő tárgyakat vásárolhatnak, amelyek bármelyik háztartásban is megállják a helyüket. A Fővám téren, a Deák téren és a Városháza parkban a helyi adottságok miatt csak kevesebb pavilonnal találkozhatunk, de természetesen itt is a megszokott magas minőségű termékekkel és igazi vásári hangulattal várjuk az érdeklődőket.

Nemcsak a helyszín, hanem a Vásár neve is megváltozott, mit takar a Hagyományőrző Kulturális Fesztivál elnevezés?
B. T.: A vásár eddig is számtalan kulturális programot biztosított a hazai és külföldi vendégek számára egyaránt, azonban az idei évben törekszünk arra, hogy még színesebb programokat szervezzünk. A Duna-korzón felállított színpadon különböző koncertekkel, iparművészeti bemutatókkal, népzenei és néptánc-műsorokkal találkozhatnak az érdeklődők, a húsvét ideje alatt pedig tojásfestők, tojáspatkolók munkáját lehet megcsodálni. Kicsit eltérő tematikával várjuk a látogatókat a Városháza parkban, ugyanis ezen a helyszínen a gyerekeké lesz a főszerep. A gyerekelőadások mellett itt kerül felállításra a kézműves játszóház is, ahol szakavatott segítők közreműködésével húsvéti ajándéktárgyakat, játékokat készíthetnek a gyerekek.

Budapest évről évre egyre népszerűbb célpont mind a hazai, mind a külföldi turisták körében. Mint a főváros hivatalos kulturális és tu­risztikai szervezetének vezetője mit gondol, egy ilyen rendezvény mennyiben járul hozzá ehhez a sikerhez?
B. T.: Mi sem bizonyítja jobban Budapest sikerét, mint hogy februárban a főváros elnyerte a European Best Destination megtisztelő címet, olyan városokat megelőzve, mint Barcelona, London, Párizs vagy Athén. Budapest a négy évszak fővárosa, az egyedülálló épített örök­ségi helyszínek és egyéb attrakciók mellett minden évszakban tud valamilyen különleges kulturális programot is nyújtani a látogatóknak. Áprilisban két kiemelkedő rendezvénysorozat biztosít felejthetetlen szórakozást, az egy napon, április 5-én nyíló a Budapesti Tavaszi Vásár és a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Mindkét esemény olyan nemzetközi érdeklődésre is számot tartó kulturális programsorozat, amely mindenképpen hozzájárul a Budapest márka építéséhez, a város nép­sze­rű­sítéséhez. 2019-ben elmondhatjuk, hogy a kulturális tavasz Budapesten április 5-én indul.

Forrás: Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.