Negyven előadással vár a X. Kaposvári ASSITEJ Biennálé!
2020. március 14. /

A jubileumhoz méltó, különlegesen gazdag programot kínál idén március 30. és április 5. között a X. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, ahol 40 előadás és változatos szakmai programok közül válogathat a közönség.

A Kolibri Színházban működő ASSITEJ Magyar Központ és a ka­pos­vá­ri Csiky Gergely Színház szervezésében immár tizedik alkalommal megrendezett seregszemlén az elmúlt két évben Magyarországon be­mu­ta­tott legjobb gyermek- és ifjúsági színházi előadások, illetve szín­há­zi nevelési programok vesznek részt korosztályok szerint cso­por­to­sít­va. A Nemzeti Versenyprogram válogatója, Székely Andrea báb­szín­ház rendező, főiskolai tanár idén 100 pályázott produkcióból válasz­tot­ta ki a 23 versenyelőadást. A versenyprogram mellett minden eddiginél nagyobb jelentőséget kapnak a fókuszprogramok, amelyekben családi tematikájú, osztályteremszínházi és versszínházi előadások szere­pel­nek, bemutatkoznak a művészeti egyetemek produkciói, valamint kü­lön programot szentelnek a határon túli magyar nyelvű előa­dá­soknak.
A jubileumi Biennálé nemzetközi programját neves külföldi társulatok képviselik. A fesztivál díszvendége lesz Roland Schimmelpfennig német drámaíró és színházi rendező, Az ólomkatona című színdarabját a berlini Theater an der Parkaue hozza el a magyar közönségnek. Bemutatják továbbá az olasz La Baracca gyermekszínház A víz színei és a romániai Theater Ion Creanga Emlékek egy bőröndben című, legkisebbeknek szóló produkcióit, valamint az észt VAT Teater Faust című ifjúsági előadását. A fesztivál keretében egész napos Szakmai Fórumot rendeznek a színházi nevelés és a művészetpedagógia témakörében.
Az egyhetes rendezvénynek az újjáépített Csiky Gergely Színház, az Együd Árpád Kulturális Központ (Agóra) és a BábSzínTér ad otthont. Az ASSITEJ Magyar Központ a társszervező kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen 2002 óta kétévente rendezi meg a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléját. A versenyprogramban szereplő előadásokat szakmai zsűri értékeli, a legjobbnak ítélt produkciókat az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy-díjával jutalmazzák.