A díva – Angela Gheorghiu
2020. június 05. /

Sokan korunk egyik utolsó dívájaként tartják számon a világhírű román származású lírai szop­ránt, Angela Gheorghiut, aki 2020. július 3-án, pénteken, 20 órától ad gálakoncertet a Margit­szi­geti Szabadtéri Színpadon. Dús, ébenfekete hajzuhatag, ragyogó szemek és mindehhez a hang,
ami rabul ejti közönségét. Elmenni csak úgy nem lehet mellette, már csak azért sem, mert mindig olyan elegáns, mint aki a divatlapból lé­pett elő. Mint mondja, nem engedheti meg magának, hogy rosszul nézzen ki, hisz az emberek nem arra kíváncsiak, hogy hogy néz ki éb­re­dés után, hanem a sztárt akarják látni. Intenzív jelenlétével és pá­rat­lan énekhangjával idén nyáron a szigeti nagyszínpad hallgatóságát készül lenyűgözni.

A Budapesti Nyári Fesztivál egyik legkedveltebb komolyzenei prog­ram­já­ban, a világsztár operaénekeseket felvonultató gálasorozatban idén a nemzetközi színpadok sztárjával, a román származású Angela Gheorghiuval ismerkedhetnek meg. A zenei világ egyik legszebb és legtemperamentumosabb lírai szopránja igen erős drámai érzékkel bír. Közel állnak hozzá a romantikus, erős női szerepek. Budapesti gála­kon­certjére az operairodalom legnépszerűbb és legelragadóbb áriáival érkezik.
Angela Gheorghiu a Bohémélet Mimijeként debütált a londoni Királyi Operaházban, de az igazi áttörést a Traviata Violettájának szerepe hozta meg neki. A karmester, Sir Georg Solti később azt mesélte erről az előadásról, hogy ki kellett mennie, mert sírva fakadt, annyira csodálatosan énekelt a művésznő. A BBC közvetítését több millióan látták, a belőle készült CD az év egyik legnagyobb példányszámban eladott komolyzenei szenzációja lett. A sajtó a lábai előtt hevert, sokan Maria Callashoz hasonlították. Sorra nyerte a komoly­ze­nei díjakat és lemezszerződésekkel halmozták el.
Az énekesnő élete legalább annyira bővelkedik fordulatokban, mint az általa megformált női hősök élete. Sokat írtak a szicíliai születésű tenorral, Roberto Alagnával kötött házasságáról, valamint a vásárlási mániájáról is. Utóbbit azzal magyarázza, hogy a szocialista Romániában alig lehetett valamit kapni, és most így kompenzál. Hogy ez így van-e, azt nem tudhatjuk, az viszont tény, hogy ő mindig mindenhol a nagybetűs Díva. Őt bizony nem lehet slamposan, kevésbé jó formában fotózni. Ő maga a megtestesült divat és ragyogás.
Angela Gheorghiu a legjelentősebb kortársakkal, operaigazgatókkal, karmesterekkel és olyan zenei nagyságokkal dolgozott együtt, mint Plácido Domingo és Jonas Kaufmann, de a válásuk után is sokat lépett fel korábbi állandó partnerével, Roberto Alagnával. És persze nem lenne igazi díva, ha egyes rendezőknek nem lett volna elege a szeszélyeiből. Ismert történet, hogy a Jonathan Miller rendezte Tra­via­tá­ban az volt az alapkoncepció, hogy Violetta egy kórházi osztályon fog meghalni. Mire az énekesnő kerek perec kijelentette, hogy ő (Violetta szerepében) márpedig egyedül fog meghalni.
A világ legrangosabb operaházainak állandó vendége, de énekelt Michael Jackson müncheni koncertjén, Erzsébet brit uralkodó ceremóniáján, Beatrix holland és Zsófia spanyol királynő előtt, a Nobel-békedíj átadóján Oslóban, valamint Románia EU csatlakozásakor. És ezt a sort még hosszan lehetne folytatni.
Az énekesnő kisugárzását nemcsak a szakma és a közönség imádja, de a Concerto Budapest zenészei és karnagya, Keller András is, akikkel ősszel Sanghajban egy operagálán lépett fel és aratott viharos sikert. 2020. július 3-án, 20 órától Ön is meghallgathatja az ellentmondásokkal teli, mégis ellenállhatatlan lírai szoprán előadását a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.